UYUŞTURUCUDAN SUSURLUK'A BÖLÜM 6
IKDP'den Tepki
28/6/2000 - 11:00 - Atin
Özgür Ülke'nin Askar SMİTKO ve Lazım ESMAEİLİ ile ilgili yazısına Ankara'daki Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) irtibat bürosu hemen tepki gösterdi.
IKDP'den Tepki
Büro tarafından 26 Ocak 1995 günü yayınlanan İngilizce bildiride şu açıklama yapılıyordu.
"Özgür Ülke'de 25 Ocak 1995'de çıkan Asker Simko'nun ölümünün sırları başlıklı makalede yer alan ve Asker'in evinde Kürt iş adamlarıyla ilgili bir toplantıdan sözeden bir bölümde, Kasım 1994 başında Asker'in İstanbul Ataköy'deki evinde önemli bir toplantı düzenlediği belirtiliyor. Bu bölümü düzeltmek istiyorum. Bazı MİT yetkilileri, İdris Barzani'nin oğlu, KDP yetkilisi Neçhirvan Barzani, Urumiye'li Zeya Nazım (Lazo)'dan bir Kürt ve bazı önemli kişiler toplantıya katıldı deniyor.
Yukarıda belirtilen toplantının yapılıp yapılmadığına dair bir şey söyleyemem ama, bay Neçhirvan Barzani'nin katıldığı ve Kasım 1994'de Türkiye'de olduğu söylentisini reddediyorum. Bay Neçhirvan Barzani, 20 Aralık 1994'de 3 günlük bir resmi ziyaret için Türkiye'ye geldi ve çatışmalar başladıktan sonra Irak Kürdistanı'na geri dönmek zorunda kaldı.
Üstelik KDP'nin Türkiye'nin iç güvenlik meselesine karışmak gibi bir niyeti yoktur. Bu işi yeraltı dünyası gruplarına bırakalım.
Şu ana kadar KDP'ye akıl almaz saldırılar ve suçlamalar yapıldı. Ayrıca KDP'yi ezmek istiyenlere karşı savaşan üst düzey yetkililere de saldırılar yapıldı.
KDP'nin 48 yıldır devam eden mücadelesi herkes için çok açıktır. Sorumsuzca ve aptalca yürütülen metodlar KDP'yi ve onun liderini destekleyen insanları etkiliyemez."
Telaş Neden
Dizinin baş kısımlarında, Necirvan Barzani'nin iki kez İstanbul'a geldiğinde Asgar SMITKO'yu ziyaret ettiğini belirtmiştik. Geçmişte yakın ilişkisi olan iki ailenin fertlerinin birbirlerini ziyaret etmelerinden tabii ne olabilirdi ki.
O zaman, IKDP neden bir telaş içinde haberi yalanlama gereği duymuştu. Acaba bunda, o günlerde yaygın bir şekilde bazı IKDP üst düzey yöneticilerinin, sigara ticaretinin yanısıra uyuşturucu ticareti de yaptığı söylentilerinin rolü var mıydı?
MİT'in Şüphelisi de Yeşil
İki İranlı'nın kaçırılma olayını, Milli İstihbarat Teşkilatı da kendi yöntemleri ile yoğun bir şekilde araştırıyordu.
Para trafiği dolayısıyla MİT'in de gözü Yeşil Kod Mahmut YILDIRIMIN üzerindeydi. O günlerde ne yapmıştı, kimlerle görüşmüştü, kimlerle telefonla konuşmuş, kimler onu telefonla aramıştı.
http://www.atin.org/detail.asp?cmd=articledetail&articleid=213
İki İranlı uyuşturucu kaçakçısının kaçırılışından sonra, kaçırılanlardan Lazım'ın kardeşi Ahmet ESMAEİLİ'nin Yeşil kod Mahmut YILDIRIM'a ait hesap numarasına üst üste 300 bin DM ve 50 bin Dolar yollaması, baş şüphelinin Yeşil olması için yeterliydi.
Yeşil Bilgiler
MİT'in bölge ünitelerinden merkezine Yeşil'le ilgili bilgi yağıyordu. Birçok detay ihtiva eden bu bilgiler özetle şöyleydi:
-Ahmet Demir ismi, geçmiş dönemde Güneydoğu Anadolu bölgesinde JİTEM adına faaliyet gösteren Mahmut YILDIRIM tarafından kullanılıyordu.
-Mahmut YILDIRIM, bu bölgede son görüldüğünde, beyaz renkli, 06 FKK 02 plakalı Toros marka bir araç kullanıyordu.
-Adıgeçende iki adet araç telefonu ve iki adet el telsizi mevcuttu.
-JİTEM ile ilişkisi bir süredir kesik olduğundan söz konusu kaçırma eylemine karışmış olabilirdi.
Ruhsat Elazığ'dan
-Yeşil - Sakallı Kod isimli Mahmut YILDIRIM, 19 Eylül 1991 tarihinde Elazığ Emniyet Müdürlüğünden 653828 seri numaralı Browning marka silah için taşıma ruhsatı almıştı.
-Ahmet Demir'in (Yeşil) cep telefonu ile irtibat kurduğu şahıslardan Bahattin YILDIRIM, aslen Bingöl'ün Solhan İlçesi Yenidal Köyü halkındandı. Bingöl Telefon Başmüdürlüğünde santral teknisyeni olarak çalışırken Mart 93'te Elazığ PTT Başmüdürlüğüne, Ocak 95'te de Ankara, PTT Başmüdürlüğüne atanmıştı. Ülkücü görüşü benimsiyen bir kimseydi, ancak aşırı bir faaliyeti yoktu.
-Bahsekonu Mahmut YILDIRIM Elazığ'ın ilgisi kesik ...... numaralı elemanıydı. Bahattin YILDIRIM da onun kardeşi.
-Ahmet Demir'in (Yeşil) cep telefonu ile irtibat kurduğu şahıslardan Ali YILDIRIM, aslen Bingöl'ün Solhan İlçesi Yenidal Köyü halkındandı. Derecesi bilinmemekle birlikte Bahattin YILDIRIM'ın akrabasıydı. Elazığ'da Belediyede çalışıyordu. Evli ve dört çocuk sahibiydi. Sağ görüşlü, miliyetçi bir kişi olarak tanınıyordu.
-Mahmut, Bahattin ve Ali YILDIRIM'ın, Elazığ Emniyet Müdürlüğünde, pasaport aldıklarına dair kayıt yoktu.
-Ahmet ESMAEİLİ tarafından 17.01.1995 (300 bin DM) ve 20.01.1995 (50 bin ABD Doları) tarihlerinde İstanbul Ziraat Bankası Yeşilyurt Şubesinden, Ankara Ziraat Bankası Ulus Heykel Şubesine havale edilmiş olan meblağlar, bilahare Ulus Merkez Şubesine transfer edilerek aynı tarihlerde Ahmet DEMİR tarafından çekilmişti.
-Ahmet ESMAELİ tarafından Ahmet DEMİR adına gönderilen 300.000 Mark ve 50.000 Dolara ait banka havale makbuzları ayrıca gönderilmişti.
7. Cİ BÖLÜM İLE DEVAM EDECEKTİR.,
***
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder