22 Kasım 2018 Perşembe

12 EYLÜL ASKERİ DARBESİ’NİN GENÇLİĞİN ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ BÖLÜM 6

12 EYLÜL ASKERİ DARBESİ’NİN GENÇLİĞİN  ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ BÖLÜM 6


D- APOCULAR VE KÜRT HAREKETİ 


1923’ te kurulan Genç Türkiye Cumhuriyeti; Osmanlı Devleti’ nden birçok miras 
devralmıştı. Kürt Sorunu bu miraslardan biridir. 
Abdullah Öcalan, 1947 yılında Şanlıurfa’ nın Halfeti ilçesine bağlı Ömerli köyünde dünyaya geldi. 1971 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ ne kaydını yaptıran Öcalan, aynı yılın sonunda kaydını naklen Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne aldırdı. 

Ankara günlerinde, dönemin politik havasını iyi kullanan Öcalan, kısa sürede hatırı sayılır bir militan grubunu çevresinde toplamış ve ideolojik eğitim sürecine girmiştir. 
Abdullah Öcalan tarafından kurulan ve Emparyal Devletlerce desteklenen PKK; 
Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerini de içine alacak şekilde Suriye, İran ve Irak toprakları üzerinde Kürdistan olarak adlandırdıkları bölgede Marksist-Leninist ilkeler doğrultusunda Bağımsız Birleşik Demokratik bir Kürdistan devleti kurma amacı gütmekteydi76. 

Şöyle biraz geriye gidersek Kürt Hareketi’ nin nasıl kıvılcım aldığına şahitlik 
edebiliriz. Öncelikle karşımıza ‘’Avrupa Kürt Cemiyeti’’nin bir kolu olarak ‘’Türkiye Kürt Öğrenci Örgütü’’ çıkıyor. Örgüt 1959 yılında Irak-İran kökenli, kendilerini ‘’Kürt’’ olarak nitelendiren öğrenciler tarafından İstanbul’ da kuruluyor. İlk etapta örgütün üyelerini de yabancı uyruklu vatandaşlar oluşturuyor. Marksist-Leninist politika güdüyorlar ve bir müddet 
sonra bir baskınla yakalanıyorlar. Hatta dönemin İçişleri Bakanı Hıfzı Oğuz Bekata basında da yer alan bir basın açıklaması yapıyor: 

Topraklarımızda bir Kürt devleti kurmak isteyen 13 Komünist Kürtçü’ nün 
yakalandığını, bu kişilerin Barzani’ nin yardımı yanında, dışarıdan aldıkları destekle Kürtçülük faaliyetlerinde bulundukları... 77 
Aslında hedef bellidir: ‘’Kürdistan’’ devletini kurma eylemi yarıda kalmış bazı fesat iç ve dış güçlerin ‘’Milli Mücadele’’ döneminde olduğu gibi Doğu Anadolu’ da toplumu galeyana getirerek, orada bir karışıklığa sebep olmak hedefi doğrultusunda toprak talebinde bulma arzusu. Elbette yargılama sürecinde kendilerini bir şekilde aklamaya çalışan bu öğrencilerin ‘’Kürdistan’’ hayaliyle kurdukları bu örgüt ne ilk ne de son olacaktır. Kürtçü eğilim bu talebin ardı arkasını bir daha bırakmayacak ve her defasında daha tamahkâr olarak 
toplum karşısına çıkacak ve daha cüretkâr içimizde yuvalanmaya devam edecektir. Zihniyet aynı fakat örgüt adları sürekli değişkenlik gösterecektir. 
1961 Anayasası’ nın serbest ortamından ve geniş imkânlarından faydalanan 
Abdulkadir Ökten, Faik Bucak, Ömer Turan ve Sait Elçi gibi bir grup Kürtçü; Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) ile sürdürülen ilişkiler doğrultusunda, 1961 yılında Silopi’de “Kürdistan Demokrat Partisi Mesullüğü adı altında gizli bir Kürtçü oluşumun kuruluşunu gerçekleştirmişlerdir 78. 


İşte yine farklı bir boyuttan işe başlayan amacı aynı bir başka oluşum daha bu şekilde uç veriyor. Sonraları partileşmeyi arzulayan örgüt mensupları kendilerine Diyarbakır’ ı merkez seçerek çalışmalarını hızlandırıyor ve hareketlendiriyorlar. Akabinde emeklerinin karşılığı 1965 yılında Diyarbakır’ da ‘’(TKDP)-Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi’’ olarak hayat buluyor. Partinin yegâne amacı federe bir devlet olarak Türkiye’ nin varlığının devam etmesi ve bununla beraber diliyle, Meclis’ deki milletvekilleriyle, eğitim ve yayın organlarıyla bağımsız ve de özerk bir Kürt bölgesinin tanınması şeklinde tanıtılıyor. Elbette yasadışı bir mevzuat, üniter yapıyı tehdit eden bir yapı fakat ne yazık ki ülkenin iç karışıklık yaşadığı 
periyotta fevkalade sistemli, hedef kar, azimli ve devletin altını oymaya hevesli-yeminli bir tavırla ses getirmiş bir parti olarak kayda geçiyor. 
Ecevit Başbakan olduğunda (1974) asayiş bakımından feci bir manzarayla karşılaştı. Kendisine sunulan tüm raporlar Güneydoğu` da 80` li yıllarda yaşanacak olayları haber veriyordu: Kürt örgütleri Apocular’ ın şemsiyesi altında toplanıyordu. Devletin hâkimiyeti giderek kayboluyordu. MİT, sağcıların elinde, iflas halindeydi. Bölge halkı ise devlet ile örgüt arasında kalmıştı: "Hangisi ağır basarsa o tarafa kayacak" tı 79. TIP de yine aynı dönemlerde Kürt hareketine destek veren en önemli sol oluşumlardan birisidir. Öyle ki partinin 4. kongresinde, Türkiye sınırları içerisinde ilk defa bir parti tarafından Kürtler’ e özerklik istenmiş ve tarihin bu hep ezilen, hor görülen topluluğuna diye atıfta bulunularak halkın sorunları gündeme getirilmiş, çözüm önerileri sunulmuş ve federasyon kurulması dillendirilmiştir. 

TIP, 1971 muhtırasıyla tamamen kapatılmıştır fakat kapatılmadan bir müddet önce, 1969 yılının Mayıs ayında TIP’ in faaliyetlerini yetersiz bulan bir grup ‘’Kürtçü’’ üniversite öğrencisi tarafından Ankara’ da ‘’Devrimci Doğu Kültür Ocakları’’ adı altında yeni bir dernek kurulacaktır ve bu dernek bu sefer yasaldır. TIP’ in daha önce yaptığı ‘’Doğu Mitingleri’’ nden gençler etkilenmiş, kısa sürede etkileşim sağlamış ve hızla farklı yerlerde şube açmıştır. 

Derneğin en büyük destekçisi ‘’Musa Anter’’ dir. Bu örgütün sonu da yine tüm şubeleri ile birlikte 12 Mart Muhtırası ile kapatılmak olmuştur. 
İşte bütün bu adı geçen oluşumlar daha sonra ana damar olacak bir partinin doğum sancılarıydı. Fikri temellerini yaptıklarıyla, yürüttükleri faaliyetlerle belirlen bu dernekler yerlerini önce Ankara’ da, 1974 yılında, ‘’Ankara Demokratik Yurtsever Yüksek Öğrenim Derneği’’ ne ve nihayetinde PKK’ ya (Partiya Karkaren Kürdistan-Kürdistan İşçi Partisi) 
bırakmışlardır. 

‘’…O günlerde Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’ nde okuyan halim selim görünüşlü bir öğrenci, 16 arkadaşını Dikmen’ de bir eve davet etmişti. Bu 16 kişinin adı daha önceleri sol örgütler içinde anılıyordu. Artık kendi örgütlerini kurmaya karar vermişlerdi. Karanlık bir dönemin sağladığı olanaklardan yararlanmaları gerekiyordu. Bağımsız bir Kürt Devleti kurmayı hedefliyorlardı. Bunun için de silahlı eylem kararı verdiler. Artık konuşmak değil silah kullanmak vaktiydi’’80. 

Tarih bundan sonrasında artık Abdullah Öcalan’ ın doğuşuna, onun kanlı ellerinden tutanların çoluk çocuk, genç yaşlı dinlemeden gözü dönmüş eylemlerine tanıklık edecektir. 12 Eylül gerçek bir şehir gerillası, gerçek bir canavar doğuracak ve Türkiye bu cellâdın yaptıklarıyla uzun yıllar mücadele etmek zorunda bırakılacak akabinde geleceğini de ipotek altına aldıracaktır. 

Abdullah Öcalan, Nisan 1973’te gittiği Ankara Çubuk Barajı’nda arkadaşlarına bir parti kurularak gerilla yöntemleriyle ayaklanma hazırlanması gerektiğini anlatmıştır. Mahir Çayan ile Deniz Gezmiş’ in gerilla yöntemlerini birleştirmek gerektiğini savunan Öcalan’ ın sözleri ve faaliyetleri Almanya’da yayınlanan “Berçwedan” adlı PKK gazetesinde, “Türkiye’ de kesintiye uğrayan 1971 direnişçiliği 1975’ lerden itibaren en somut ifadesini PKK’ de buldu.” şeklinde değerlendirilmiş ve PKK’nın THKP-C (Çayan liderliğindeki) örgütün devamı olduğu ileri sürülmüştür 81. 
Tarihin 1978 yılı Kasım ayını gösterdiği günlerde Diyarbakır Lice’ de kimsenin pek de farkında olmadığı bir şeyler oluyordu. Kendilerini demokrasinin baş aktörü olarak gören birileri, artık söz sahibi olabilecekleri kanaatini yüklenen birileri için icraata geçme vaktiydi 78 yılı. Kum saati dolmuştu. 

26 – 27 Kasım 1978 tarihinde Lice’ de yapılan bir toplantıda, örgütün adı Kürdistan İşçi Partisi (PKK) olarak değiştirilirken, A.Öcalan örgüt genel sekreterliğine, C.Bayık da yardımcılığa getirilmişti 82. 

Toplantıyla birlikte Türkiye’ yi karanlığa sürükleyecek eylem planlarının ilk 
hazırlıkları da yapılmış ve radikal kararlar alınmıştır. Öcalan’ ın bundan sonrasında hedefi tektir: Kürdistan halkı için sosyal, kültürel ve de siyasal her gelişme, düzenleme ancak silahlı eylemlerle sağlanabilir. Silahlı eylemler hem bir devrimin ilkesidir hem de hedef için elzemdir. Sonuçta Türkiye sömüren, Kürt halkı da sömürülendir, sömürgedir. Dolayısıyla bu düzen değişmelidir ve düzen değişirken de yapılacak her eylem haktır, kazançtır. 


LEYLİM LEYLİM (AHMET ARİF) 

Leylim - Leylim dünyamızın yarısı 
Al - Yeşil bahar, 
Yarısı kar olanda 
Gene kavim - kardaş, can - cana düşman, 
Gene yedi boğum akrep, 
Sarı engerek, 
Alnımızın aklığında puşt işi zulüm 
Ve canım yarı geceler 
Çift kanat kapılarına karşı darağaçları, 
Mahpushanede çeşme 
Yandan akar olanda, 
Gelmiş yoklamış ecel 
Kaburgam arasından. 
Yoklasın hele... 

E-1977 YILI  KANLI 1 MAYIS VE SEÇİMLER 

1977 yılı Türkiye’ de gerçekten şimdiye kadar karşılaşılmamış en boyutlu ekonomik kriz ve pahalılık yıllarından biri olarak hatırlanacaktır. Gerçekten de milyonları en ağır sıkıntıların içine sokan, geçim imkânlarını darboğazların ortasına iten fiyat artışları, zincirleme bir şekilde 1977 yılında uygulamaya konulmuştur 83. 

Milliyetçi Cephe ile birlikte yeniden umutlar yeşerir gibi olmuştu. Bu sefer belki de kaotik ortam sona erecekti. Halk beklenti içerisindeydi. En azından bu sefer birden fazla parti vardı ve bu partiler çeşitli çevrelere hitap ediyordu. Yaraları sarmak adına, yokuş aşağı giden arabayı düze çıkarmak için ellerinden geleni bir olup yapabilirlerdi. Fakat planlar tutmadı. Ülkede çatışmalar hızla tırmandı. Kıbrıs Harekâtı ile kazanılan coşku, yeniden tutulan eller yine ayrı kalmaya gebeydi. Siyasal olarak tek yenilik, 1975 kısmi Senato seçimlerinde CHP’nin sağ grupların saldırılarına maruz kalmasına rağmen oylarını %40’ a yükseltmiş 
olmasıydı.

12 Eylül 1975’ de yapılan senato seçiminde CHP % 43.9, Adalet Partisi % 40,8 oy oranına ulaşmıştır. Diğer partilerin oylarında ciddi bir düşüş olmuştur. DP % 3,2, MSP % 8,4 ile oy oranlarını düşürürken, MHP % 3,4 ile oy oranını korumuştur. Seçim sonuçları Türkiye’ nin iki partili sisteme doğru yöneldiğini göstermektedir 84. 

Her şeye rağmen cepheleşme derinleşiyordu, taraflar keskin çizgilerle her sektöre yayılmıştı. Mitoz gibi bölünmenin önü alınamıyordu. Her yerde partizanlık vardı. Ülkenin en uç noktasına kadar anarşi uzanmıştı.

Bu partizanca ve tavizkar tutumların da etkisiyle, gençler yeniden örgütlenerek 
anarşinin içine sürüklenmişler ve karşılıklı kamplara ayrılarak silahlı ve bombalı şiddet eylemlerine başlamışlardı. Okullarda sınıflar bölünmüş, koridorlar çeşitli yabancı liderlerin resimleriyle doldurulmuştu. Çocuklarımızın emanet edildiği öğretmenler ile ülkede huzur ve asayişi sağlamakla görevli polislerimiz bile sonu ‘’DER’’ li veya ‘’BİR’’ li biten dernekler halinde örgütlendirilmişler, mesleki ilerleme ve meslek sorunları için kurulan odalar siyasi faaliyetlerin içine çekilmişlerdi. Öte yandan yasa dışı örgütler de rejimi yıkmaya yönelik sinsi 
faaliyetlerine hız vermişlerdi 85. 

Zira sonun başlangıcı 1 Mayıs 1977 ile depreme uğrayacaktı. Oysa 1976 yılında 1 Mayıs, kitlesel barış çerçevesinde kutlanmıştı. Ama 77 felaket yılıydı. Depremin sebepleri çoktu elbet ama belirleyici faktörler baskındı. Örneğin DİSK ile birlikte işçi hareketi yayılmış, bileği kolay kolay bükülmez bir güç olmuştu. Arkasında kemikleşmiş bir kitle vardı, CHP’ ye destek veriyordu, solun yanındaydı ve işte o DİSK 1977 ‘deki 1 Mayıs için gövde gösterisine hazırlanıyordu. Üstelik aynı anda hedef olarak Milliyetçi Cephe hükümetini düşürmeyi de amaçlamıştı. Bunun yanı sıra diğer gruplar da kendi saflarını biliyordu. Basın da teşvik ediyor, kamçılıyor ve panik yaratıyordu. Basın aslında olabileceklerden korkuyordu ama tek korkan o değildi. DİSK endişeliydi. Hükümet tetikteydi. Halk sinmişti. Nitekim havadaki gerginlik elle tutulur vaziyetteydi. 

1 Mayıs 1977 sabahı korku duyan sadece sağ basın değildi. DİSK de korkuyordu. Zira sol fraksiyonlar içinde, özellikle Sovyet yanlıları ile Çin yanlıları arasındaki çatışma son günlerde giderek artmıştı. İşçi Bayramı’ ndan iki-üç gün önce İstanbul ve İzmir’ de üç kişinin öldürülmesi, gerilimi daha da artırmıştı. Bu gruplar Taksim’ de kozlarını paylaşabilirlerdi 86. Disk alana 500 bin kişiyi toplamıştı. Solun bütün renkleri o gün meydandaydı. 

Kalabalıktan kortej ağır ilerlemiş ve miting de bu yüzden uzamıştı. Aslında başta her şey normaldi fakat DİSK başkanı ‘’Kemal Türkler’’ in konuşmasının bitmesine yakın normal olan her şey bir el silah sesi ile bozulacak, sessizlik yırtılacaktı. Bu provakatif saldırıya halk sessiz kalamayacak ve anında dalga dalga bir panik rüzgârı meydanı yalayıp geçecekti. Sonradan olacakları önlemeye kimsenin gücü yetmeyecekti. 

Önce Sular İdaresi binasının üstünden açıldı ateş, sonra o zamanki adıyla 
‘’Intercontinental’’ şimdiki ‘’The Marmara Oteli’’ nin çeşitli katlarından peş peşe ateş edildi. İnsanlar kendilerini koruyacak güvenli bir yer peşindeydiler ama bulamıyorlardı, kaçamıyorlardı. Dört etraftan kuşatılmışlardı. Kalabalığın tam ortasına bir de panzerler dalmış ve insanları Kazancı Yokuşu’ na doğru yönlendirmeye başlamıştı. O yokuş ki zavallı canlara mezar olacaktı. Korkunç bilanço gün sonunda su yüzüne çıkacaktı: 34 ölü, 130 yaralı. 

Panik sonucunda 29 kişi ezilerek, boğularak yaşamını yitirmiş bulunuyordu. 5 kişi ise ateşli silah yarası sonucu ölmüştü. Yüzlerce kişi ise yaralanmıştı. Yaralıların 34’ ünün yaraları, vücutlarının baş ve göğüs gibi öldürücü bölgelerindeydi ve ateşli silah yarasıydı…Aslında planlanan çok daha büyük bir katliamdı ama şans eseri daha korkunç bir kıyım gerçekleşmemişti 87. 

Bu korkunç olay aslında 15-20 dakika sürmüştü. Sesler kesildiğinde Taksim sanki sihirli bir el tarafından boşaltılıvermişti. Koskoca meydan bir savaş alanı gibiydi. Bayraklar, slogan dolu pankartlar ve insanların bırakıp kaçtıkları eşyalar etrafa dağılmış, alan ölüm sessizliğine bürünmüştü. Geriye 34 ölü, yüzlerce yaralı kalmıştı. Ölenlerin cesetleri bir araya toplandı. Kimlikleri belirlendi ve sessizce kaldırıldılar. Kanlı 1 Mayıs bitmişti. Perde indi. Işıklar söndü 88. 

1 Mayıs 1977, 12 Eylül’ e giden yolun ilk duraklarındandır ve ışıksızdır, koyu 
karanlıkta kalmıştır. Etrafında yoğun sis bulutu vardır ve o sis perdesini bugün dahi kaldırmak mümkün olmamıştır. 

Geriye dönüp baktığımızda görüyoruz ki, bu olay birilerince Türkiye' ye yapılan 
operasyonun 'neşter' evresidir. O noktadan sonra oluk oluk kan akacak, iç barışı sağlamak mümkün olmayacak; ülke, sel sularının köpüre köpüre denize doğru koşturması gibi, sağcı 12 Eylül darbesine doğru koşturacaktır. Soğuk Savaş koşullarında Türkiye' yi sola kaymaktan korumak gerekçesiyle yapıldığı anlaşılan ve Gladyo' nun imzasını taşıdığı hemen hemen kesin olan bu geniş kapsamlı operasyon kuşkusuz birilerinin defterine 'büyük bir başarı' olarak yazılmıştır. Ne var ki, bizler o defteri belki de hiç göremeyeceğiz 89. 

Herkes yeniden sessizliğe bürünüyordu. Olan bitenden kimse bir şey anlamamış tı. Bir gerilim vardı, bir şeylerin olması bekleniyordu ama o beklenen şey bu değildi. Bu bir katliamdı, kıyımdı ve bunu devlet kanalıyla birilerinin yapacağını kimse aklının ucuna getirmiyordu. Herkes dehşete kapılmıştı. Sular kabararak akıyor ve malum sona yol alıyordu, selin önüne geçmek artık imkânsızdı. 

Hükümet de gerilmişti. Demirel aynı gün hemen bir komisyon kurdurdu olayla ilgili araştırma yapsın diye. Ecevit de şoktaydı, her şeyin ters gittiğinin ilk kez bu kadar ayırdına varıyor ve birilerinin onun da ayağını yerden keseceğini hissediyordu. Nitekim olay sonrası Ecevit’ e yönelik suikast girişimleri olacak ama bunlar da aydınlanamayacaktı. Ecevit şans eseri kurtulacaktı. Her şey karanlıktaydı artık, hep tüneller vardı, uzun labirentler ve halk bir tünelden diğerine hızla sokuluyor, ışığa bir türlü kavuşamıyordu. 
1 Mayıs olayından hemen sonra 1977 yılının Haziran ayında çok gergin şartlar altında erken seçimlere gidildi. Aslında Anayasa gereği Ekim 1977’ de yapılması gereken milletvekili genel seçimi dört ay öne alınarak 5 Haziran’ da yapılmasına karar verildi. Katılım yüksekti, olay azdı ama ortam sisliydi. CHP yine sandıkta oy patlaması yaşamış, AP oylarını arttırmış, MHP 16 milletvekili ile Meclis’ e girerken, MSP de oy kaybetmişti. Ne yazık ki yine hiçbir parti tek başına iktidar olamayacaktı. 


Türkiye Geneli Seçim Sonuçları: 
*tablo:www.belgenet.net 

5 Haziran 1977 günü yapılan milletvekili genel seçiminin en belirgin özelliği, toplam geçerli oyların % 78.25'inin iktidar adayı iki büyük partide toplanmasına karşılık, geri kalan % 21.75 'inin seçime katılan diğer altı parti ile bağımsızlar arasında dağılmasıdır. 1973 milletvekili genel seçiminde toplam geçerli oyların sadece % 63.12'sinin iki büyük partiye verildiği, geri kalan % 36.88'inin seçime katılan diğer altı parti ile bağımsızlar arasında paylaşıldığı hatırlanırsa; bu, son derece anlamlı bir gelişmedir. Geçen yasama döneminin hükümet formüllerine bir tepki olarak, seçmenlerin çok geniş bir çoğunlukla oylarını tek parti 
iktidarı oluşturma yönünde kullandıkları açıktır 90. 

Seçmen tek parti iktidarı istemiştir istemesine ama sonuç alamamıştır. Yine aynı senaryo baştan yazılacaktır. Koalisyon oluşturmak için yeniden turlara çıkan Ecevit’ in elleri yine boş kalacaktır. Bunun üzerine Fahri Korutürk Demirel’ e görev verecektir. Demirel bu sayede AP-MSP-MHP’ den oluşan 2. MC Hükümeti’ ni kuracak ama ne yazık ki 2. MC Hükümeti de fiyaskoyla sonuçlanacak, gerilim ve terör hızından hiçbir şey kaybetmeyecek, ekonomik çöküntü süratle ülkeyi vuracak, gizli eller hedeflere odaklanacak ve katliamlar başlayacaktır. Hızla son perdeye geliniyordur. 

Sivil kurumlarda kargaşa, siyasi partiler cephesinde çekişmeler yaşanırken, 
seçimlerden dört gün önce Türk Silahlı Kuvvetleri’ ni sarsacak başka bir gelişme, kriz ortaya çıktı. Bir ülkede huzuru sağlamak politikacının temel hedefi olması gerekirken, Türkiye’ de bu durum sanki tersiydi. Silahlı Kuvvetler’ deki krizin sorumlusu Başbakan Demirel’ di. Genelkurmay Başkanlığı’ na, kendisine yakın bir komutanı getirme fırsatını yakaladığını düşünmüştü 91. 

Koalisyon hükümeti işe başlar başlamaz Süleyman Demirel kendi zaaflarına yenik düştü. Gerek boy gösterisi gerek kendini sağlama almak olsun yapılmayacak bir şey yaptı. Ağustos 1977’ de Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Namık Kemal Ersun süresi dolmadan emekliye ayrıldığı için boş kalmıştı. Yerine Orgeneral Adnan Ersöz vekâlet etmekteydi. Kara Kuvvetleri Komutanının seçiminin bu kadar önemlisi olmasının sebebi ertesi yıl için muhtemel Genelkurmay Başkanı’ nı belirliyor olmasıydı. Başbakan Demirel tarafından 
‘’Deniz Kuvvetleri Komutanı’’ Oramiral Hilmi Fırat’ ın süresi uzatılmayınca (süresi dolmuştu) ‘’Bülent ulusu’’ da Deniz Kuvvetleri Komutanı olmuştu. 
Demirel adaylardan son sıradaki ‘’Ali Fethi Esener’’ i Kara Kuvvetleri Komutanlığı için önerince büyük gümbürtü koptu. Öneri hem Cumhurbaşkanı hem Silahlı Kuvvetler tarafından tepkiyle cevap buldu. Sorun elbette ordunun içindeki hiyerarşinin bozulmasında idi. Cumhurbaşkanı 30 Ağustos’ a kadar kararnameyi aynı gerekçe ile imzalamadı. 

Bu inatlaşma 30 Ağustos gününe kadar sürdü. Sonunda hiç beklenmeyen, hiç 
umulmayan gerçekleşiverdi. Genelkurmay başkanlığına aday durumundaki üç orgeneral, 30 Ağustos akşamı saat 17: 00’ de sürelerini doldurdular ve emekli oldular. Geriye, o ana kadar hiç sözü edilmeyen, komuta kademesinin dördüncü sırasındaki isim kalmıştı. Sürpriz şekilde Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ na gelen bu komutanın adı ‘’Kenan Evren’’ di 92. 
Kader ağlarını örmüştü bir kere. O kan banyosuna halk banacak, terör kanıksanacak ve ışıklar sönecekti. 
Artık hep karanlık olacaktı ortalık. 
Halk bundan sonrasında körebe usulü yolunu bulacaktı. Ölüm elbise olacaktı, umut da kefen! 

Döviz kıtlığından kaynaklanan ithalat zorlukları, yemeklik yağdan benzine kadar 
uzanan mallarda kuyruk ve karaborsa, enflasyon, ekonomik büyümenin durması, Türk lirasının değerini dolar karşısında 25 liradan 47 liraya düşürme zorunluluğu bu dönemdeki ekonomik krizin yalnızca bir kaç göstergesidir. Ama ya terör…terör hiç durmadan can almaya devam edecek, ocaklar söndürmeye son vermeyecektir. 

2. MC Hükümeti de çalkantılara set çekemedi, nihayetinde son durak önceden 
belirlenmişti. Zaten olayların önüne geçmek adına uzun ömürlü de olamadı hükümet. Bir telaş dalavere ile 1978 yılının Aralık ayında 11 kişilik bir grup AP’ den ayrıldı, partilerinden istifa ettiler. 
Türkiye yine bir ilki seyrediyordu; Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir hükümet gensoru ile düşürülecekti. Muhalefet hemen harekete geçti. Ekonomi politikalarının başarısızlığı ve terörün önüne geçilemediği gerekçesiyle gensoru önergesi verdi ve 5 Ocak 1978’ de hükümet istifasını açıkladı. 

Elbette bu 11 milletvekili Demirel Hükümeti için son olmuştu; Demirel bozguna 
uğramıştı, kandırılmıştı ve intikamı acı olacaktı. Olaydan sonra yine, yeniden Ecevit bağımsızlar, DP ve CGP’ nin katkılarıyla yeni bir hükümet kuruyordu. Üstelik AP’ den ayrılan üyelerden 10 tanesi bakan da olmuştu. Bu tezgâh halkın ağzına sakız da olmuştu. 

İnsanlar hükümetin başındakilerle dalga geçmekten kendilerini alamıyorlardı. 
Adalet Partisi de elbette hükümet yol aldıkça öfkesine hâkim olamamış, bu durumu "Bir oya bir bakanlık" diyerek eleştirmiştir Bu hükümet aynı zamanda "Motel Hükümeti" olarak anılmıştır. Demirel her söyleminde ve her icraat öncesi bu hükümetin gayrimeşru olduğunu iddia ederek Ecevit' e başbakan demeyi bile bırakmıştır. Ecevit Demirel için artık sadece "hükümetin başı" dır, başbakan değil. 

BU BÖLÜM DİPNOTLARI;

76 Dr. Nihat Ali Özcan, ‘’PKK Tarihi,İdeolojisi ve Yöntemi’’, Asam Yay, Ankara- 1999, s.64 
77 Vedat Şadillili, ‘’Türkiye’ de Kürtçülük Hareketleri ve İsyanlar’’, Kon yayınları- 1980, s.170 
78 Abdulhaluk Çay, ‘’Her Yönüyle Kürt Dosyası’’, Boğaziçi İlmi Araştırmalar serisi:15, Ankara,1993, s. 359 vd 
79 Can Dündar/Rıdvan Akar, ‘’Ecevit’in Arşivi / 6bölüm’’, 2. bölüm:’’Doğu’ da Devlet yok, Apocular örgütleniyor’’, Milliyet Gazetesi, 23 Ocak 2008 
80 Mehmet Ali Birand-Rıdvan Akar, ‘’12 Eylül-Türkiye’ nin Miladı’’, Doğan Kitap-İstanbul, 5. baskı, Eylül- 2006, s. 45 
81 Uğur Mumcu, ‘’Kürt Dosyası’’, Tekin Yayınları, İstanbul, 1993, s. 14-34; Ahmet Cem Ersever, ‘’Kürtler, 
PKK ve Abdullah Öcalan’’, Ankara, 1993, s. 43-50 
82 Dr. Nihat Ali Özcan, ‘’PKK Tarihi, İdeolojisi ve Yöntemi’’, Asam Yay., Ankara, 1999, s.26-42. 
83 Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreterliği, ‘’12 Eylül Öncesi ve Sonrası’’, Türk Tarih Kurumu Basımevi, 2.baskı, Ankara, Aralık 1981, s. 26-27 
84 Feroz Ahmad, ‘’Modern Türkiye’nin Oluşumu,’’ Çev. Yavuz Alogan, Kaynak Yayınları-2. Baskı, İstanbul- 1999, s.198 
85 Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreterliği, ‘’12 Eylül Öncesi ve Sonrası’’, Türk Tarih Kurumu Basımevi, 
2.baskı, Ankara , Aralık 1981, s. 14 
86 Mehmet Ali Birand-Rıdvan Akar, ‘’12 Eylül-Türkiye’ nin Miladı’’, Doğan Kitap-İstanbul, 5. baskı, Eylül- 2006, s.50 
87 Barış Yetkin, ‘’Kırılma Noktası-1 Mayıs 1977 Olayı’’, Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk yayınları, 2. basım, Antalya-Mart 2007, s.62 
88 Mehmet Ali Birand-Rıdvan Akar, ‘’12 Eylül-Türkiye’ nin Miladı’’, Doğan Kitap, 5. baskı, İstanbul, Eylül-2006, s.54 
89 Haluk Şahin, ‘’1 Mayıs 1977’ de ne oldu?’’, Radikal Gazetesi, 3 Mayıs 2006 
90 Doç.Dr. Hikmet Sami Türk, ‘’Nasıl bir seçim sistemi?’', www.dergiler.ankara.edu.tr. 
91 Bülent Ruscuklu, ‘’Demokrat Parti’ den 12 Eylül’e’’, Alfa yayınları-1.basım, İstanbul, Eylül 2008, s.171
92 Mehmet Ali Birand-Rıdvan Akar, ‘’12 Eylül-Türkiye’ nin Miladı’’, Doğan Kitap-İstanbul, 5. baskı, Eylül- 2006, s.64 

7 Cİ BÖLÜM İLE DEVAM EDECEKTİR.,

***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder