17 Ocak 2021 Pazar

ERDOĞAN: DEVLET DİLİNİN EN ÖNEMLİ SÖZCÜSÜ

ERDOĞAN: DEVLET DİLİNİN EN ÖNEMLİ SÖZCÜSÜ




Feyzi Çelik
ÇÖZÜMÜN UÇURUMUNDAKİ SÜREÇ VE KÜRDİSTAN
05.05.2015 

Seçime doğru gidilirken, Tayyip Erdoğan'da belirginleşen milliyetçi söylemin milliyetçi kesime taktik bir mesaj olduğu yönünde yapılan yorumlar doğru değildir. Doğru olan Erdoğan'ın "Devlet dilinin en önemli sözcüsü" haline geldiğidir. Bu sözcülük, CB olmasıyla birlikte öncülüğe dönüşmüş durumdadır. 
Dönüşümün kritik tarihi 30 Ağustos resepsiyonudur. 30 Ağustos'ta Genel Kurmay Başkanı Özel'in "çözüm sürecinden haberimiz yoktur" demiş olması Erdoğan'ın bu dönüşümü "ordu" desteğinde yaptığının en önemli işaretidir. Sonrasında IŞİD'in Kobani işgal girişimi ve 6-8 Ekim'de Kürt Halkının gösterdiği bunun somut sonuçlarıdır. 
Erdoğan'ın şahsında oluşturulan Türk devletinin yeniden inşasıdır. Yeni Türkiye olarak ifade edilen Yeni Türkçülükte eskiden olduğu gibi Kürde ve Kürtlüğe dair bir şey yoktur. Erdoğan bu konuda nettir. Söylediklerini seçimlere dönük taktik olarak görmemek gerekiyor. 
AKP'nin 7 Haziran seçimlerinde yeniden iktidar çoğunluğunu elde etmesi, Erdoğan'a fiili başkanlık konusunda büyük imkanlar sunacaktır. AKP, bir parti olmaktan çıkacak, devlet kadrolarını oluşturan yargı mensuplarından en küçük memurlara partili/militanlık ön planda olacaktır. Bu da karşıt durumda olanların yaşam alanlarının daha da yok olmasıdır. 2015 yılı 1 Mayısı bu anlamda 7 Haziran sonrasının provası niteliğinde idi. İstanbul gibi metropol bir şehri bir günlüğüne ev hapsine mahkum etmesi, bunu önümüzdeki dönemlerde Türkiye'nin her alanında yaygınlaştırma yoluna gidebilir. 
Bu bakımdan 7 Haziran seçimleri dönüm noktasıdır. AKP'nin yeniden kazanması, önceki dönemler gibi AKP'nin kazanması gibi olmayacaktır. CB seçimlerinde yüzde 52 oy alan Erdoğan'ın AKP üzerinden totaliterliğin ilanı anlamına gelecektir. Yanlış tercihiyle, Erdoğan'a CB seçimlerinin birinci turda seçilmesini sağlayan CHP ve MHP'nin bu konuda inandırıcılığı kalmamıştır. Muhalifliğin kalbi HDP'de atmaktadır. HDP'nin başarısı Erdoğan'ın totaliterliğini önlemenin ötesi anlamlara sahiptir. AKP ve Erdoğan bunu bildiği için seçim stratejisini HDP Ve Demirtaş karşıtlığı üzerine kurmuştur. 

***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder