29 Haziran 2016 Çarşamba

Kesnizani Tarikatı veya Büyük Bir Örtülü Operasyon BÖLÜM 2



Kesnizani Tarikatı veya Büyük Bir Örtülü Operasyon  BÖLÜM 2



Yazar: Ümit Özdağ
25 ŞUBAT 2015 ÇARŞAMBA




Yeni Irak kurulurken de tarikat başrolde

   Şeyh Muhammed, tarikatını siyasetin ve devletin tam orta yerine getirmişti. Devlet yapılanmasındaki hemen bütün kurumlarda Kesnizani müridi birçok kişi vardı. Ziyaretimize denk gelen Irak polis teşkilat’ının ve askeriyenin yeniden teşkili çalışmalarında başaktör yine söz konusu tarikattı. Yeni Irak’ın polis teşkilatı kurulurken, örneğin Kerkük’teki bütün karakollarda en az 5 Kesnizani müridi polis bulunacak şekilde atamaların ayarlanmasını bizzat Şeyh istemiş, isteği yerine getirilmişti. Kerkük’te onlarca karakol bulunduğu ve Şey’in aynı yöntemi ülkenin diğer kentlerinde de uygulandığını bilmek için fazla delile ihtiyaç yoktu.
     Böylece, tarikatın sadece polis teşkilatındaki müthiş gücü hemen anlaşılabilirdi. Saddam’ın askeri teşkilatına ilerleyen aşamada alternatif olması niyetiyle kurulan El-Difa El-Medeni (Sivil Savunma) kurumu, Kesnizani üyesi askerlerin adeta istilasına uğramıştı; gerek Talabani ve Barzani, gerekse işgal güçlerinin hoşgörü ve desteği arkasına alan tarikata üye bütün subaylar hemen yeni teşkilata aktarılmıştı.
   Bu gizemli ve karanlık tarikatın bütün Irak genelinde 3 milyona yakın mensubu bulunuyordu. Sadece Kürtlerden değil Türkmen ve Araplardan da birçok kişi Şeyh Kesnizani’nin müridi idi. Kerkük, Telafer, Erbil, Musul, Tuzhurmatu, Çamçamal (Şeyh’in doğum yeri) Türkmenleri yoğun şekilde tarikata girmişti ve giriyordu.

     Sadece Telafer’deki Kesnizaniye tarikatı müridi sayısı 10 bini aşıyordu ve kentte 6 tane tekkesi vardı. Tarikat, kentteki en güçlü teşkilat olan Irak Türkmen Cephesi’ni bile büyük oranda kontrol altına almış, oradaki sekiz ITC bürosunun yarıdan çoğunu ele geçirmiş, istediği doğrultuda yönlendirmekteydi. Tarikatın tesiri altına giren ITC büroları, Türkmen davası için Türkiye’den giden yurtsever Türkmenleri karalayıp gözden düşürmek için çevredeki her güç odağı nezdinde ayrı bir senaryo uyguluyordu:
      Bu kişilerin Türkmen davası için yeterince çalışmadıkları hatta davaya ihanet ettikleri gerekçesiyle tutuklanmaları veya geri çağırılmaları için Türkiye makamlarına ulaşan Barzani yönetimine gidip aynı kişilerin MİT ajanı olduklarını ve tutuklanmaları gerektiği, işgal yöntemi nezdinde de onların bölgeyi karıştırmak için görevli ajanlar olduğu yollu ihbarlarda bulunmuşlardı.
      Bu yurtseverlerin gözden düşmesi için Türkmen taban üzerinde en fazla etkiyi bırakacak yöntemi seçmiş, onların İsrail ajanı olduklarını yaymaya çalışıyorlardı. Babil coğrafyasına ait ‘’normal’’ çelişkilerden biride şuydu ki, Türkmen yurtseverleri İsrail ajanı ve hain olmakla suçlayan bu tarikat mensubu Türkmenler aynı sıralarda bölgede Yahudilerin ve Kürtlerin toprak almasına yardımcı olmaktaydılar.

Amerika’nın sevgili tarikatı!

    Amerikan güçlerinin Kerkük’e girişine, çeşitli lojistik ve hatta cephe destekleriyle yardımcı olmuştu; tarikat mensubu asker ve siviller. İşgal yönetimi, Şeyh’e vefa borcunu ödemekle gecikmemiş Kerkük il meclisi oluşturulurken, meclise tarikata mensup üç üyenin alınmasında ısrar etmişti. Fakat ilginçtir, KDP ve KYB Amerika’nın bu aleni isteğine yine aynı şekilde direnmişler, sonuçta il meclisine bir tane Kesnizani bilmişti. Onun adı DA Molla Mustafa idi. Ayrıca Kerkük polis teşkilat’ın da müdür yardımcısı olan Adnan ismindeki olan Türkmen’in Şeyh’in müridi olduğu söylenmişti.

       Tarikat Amerikalıların gözünde o kadar makbul hale gelmişti ki, işgalin yöneticileri Bağdat veya başka yerlerdeki toplantılar da sık sık Kesnizanileri övmekteydi. Hatta öyle ki, Amerikalılar bu tarikata maddi yardımda bulunduklarını, ihalelerde ayrıcalık sağladıklarını gizleme gereği dâhil duymuyordu.

     Kesnizaniye tarikatı, daha ziyade ülkenin kuzey orta kesimlerinde yaygındı. Tarikat her ne kadar kapılarını Türkmenlere ve Araplara açmış olsa da, inisiyatif Kürtlerin elindeydi; Şeyh’in müritlerinin sayısı ve konumları göz önüne alındığında, ülkedeki nüfus tabanını, sivil toplum yapısını kontrol edebilme imkânı tarikatın ve dolayısıyla İsrail’in eline geçiyordu.

    Şililer itikadi yönden uzaktı tarikata. Şeyh Muhammed, Şii diyarlarında da yerleşmek için, Hz. Ali ve 12 İmam’ın adlarını ihtiva eden dualar, Kerbela terennümlü bazı yöntemler geliştirmiş, ancak yine de Şii çoğunluktan yüz bulamamıştı. Bağdat’ın nüfus ekseriyeti Şiilerde olduğu için, bu çok fazla aleyhte sayılmıyordu.

       Ülkedeki bazı Şii grupların törenlerdeki Ritüel’ler ve insanları etkilemek için kullandıkları yöntemlere oldukça benzeyen kanlı gösteriler Kesnizani’ye tarafından da kullanılmaya başlanmıştı. İlk orta çağ çıktığı andan itibaren Şiiler Şeyh’e ve tarikatına kesin bir tavır almış oldukları da göz önüne alınırsa, Kesnizaniye’nin ortaya çıkış amaçlarından birinin Irak Şiiliğini dengeleme amaçlı olduğu da varsayıla bilirdi. Hele de Saddam ve BAAS adına Şeyh’le ilişkiyi kuran kişi birçok Şii katliamını da planlanmasında veya uygulanmasında adı geçen İzzet Duri idiyse. Tarikat, sanki ırak toplumsal tabanının kontrol ve İnisiyatifini Şiilerin elinden almak veya dengelemek için ortaya çıkmış gibiydi de. Şii tarikatlara gidecek / gitme eğilimli kişileri Kesnizani müritlerini engellemek için uğraştıklar da biliniyordu.
  Şeyh’in bütün tabana da yansıyan ve benimsenen bütün tarikatlara bakış politikası, rakip görme ve küçümseme esasına dayanıyordu. Bu da Müslümanlar arasında ayrımı ve parçalanmayı, daha da ötesine çatışmayı içinde barındıran bir durumdu. Zaten öyle de olmuş, hem birçok tarikat Kesnizanilere husumet beslemeye başlamış, hem de onların itikadi yaklaşım, güncel olaylara bakış gibi konulardaki tutumları diğer tarikatlar arasında ihtilaf da oluşturmuştu.

Türkmen cephesi Kesnizanilerin hedefi!

     Tarikatın genel politikası, küçük bir köy dahi olsa yerleşim birimine en az bir tane tekke açmak, başına da bir tane halife (temsilci) koymaktı. Kerkük’ten Tuzhurmatu’ya giden yolun altıncı kilometresinde yeni inşa edilen büyük bir bina Kompleksinin ne olduğunu sorduğumuzda, alacağımız cevabın, ‘’Kesnizani tarikatının merkezi, içinde her şey var’’ olacağını doğrusu, tahmin edememiştik.

    Müritler Şeyh’e öyle derin duygularla ve bağlarla bağlanıyordu ki, verilen her görev itirazsız yerine getirildiği gibi, müritler ellerinde avuçlarında neleri varsa gönüllü olarak getirip tarikata bağışlayabiliyordu.

      Irak Türkmen Cephesi Vahhabi-Selefiler, Hizb-i İslami, El Kaide gibi tarikat ve örgütlerin yanı sıra, Kesnizanilerin de hedefiydi. Şeyh’in tarikatı ITC’ye sızmaya, kontrol altına almaya çalışıyordu. Bu çerçevede Şeyh Muhammed, bazı ITC ileri gelenlerini / temsilcilerini kendisine mürit yapmayı başarmıştı. Hatta Telafer’deki 7 ITC temsilciliğinin birinin başında bulunan bir Türkmen’in, Şeyh’e mürit olmakla kalmayıp, tarikata 150 bin dinar bağışladığı konuşuluyordu. Şeyh’in Musul halifesi Seyyid Nedim, Telafer Halifesi ise Hasan Seccah adın da bir Türkmendi.

      Telafer’de 2003 Ekim’inin son günlerinde yapılan kaymakamlık seçimi. Kesnizaniye dâhil Irak’ta etkinlik kurmaya çalışan pek çok tarikat ve örgütün yarıştığı ilginç bir koşuydu. Vahabiler, El Kaide, Hizb-ül İslami, Kesnizani tarikat ve örgütleri kendi kaymakamlarını çıkartmış, yoğun bir propaganda çalışması yapmışlardı. Özellikle Şeyh Muhammed’in tarikatının ve Vahhabi- Selefilerin Telafer’de oldukça ağırlığı bulunuyordu; kaymakam adayı 15 kişinin hepsi de Türkmen olmasına rağmen, 12’si bu iki gruptan hem çekindikleri, hem de tesirlerini oya tahvil etmeyi amaçladıkları için, adaylık başvurusunda kendilerini ‘’ Arap Kökenli yazdırmışlardı. Sonuçta seçimi bir ‘’Arap’2 kazanmıştı.

         Öte yandan, Saddam’ın Birinci Körfez yenilgisinin acısını çıkardığı Vahhabi – Selefiler, onun gidişini izleyen aylarda tekrar toparlanmış, Irak’ın hemen bütün yörelerinde beklenenden daha kolay etkinlik yaymaya başlamışlardı. Kesnizaniye ile hem itikadi anlaşmazlığı, hem de yapılacak bir ‘’Rövanşı’’ bulunan Vahhabiler, Şeyh Muhammed’in ve İsrail’in Irak’ta önünü kesmek isteyen güçler için bulunmaz bir malzeme teşkil edebilirdi. Kim bilir, belki bunu daha önce bir güç, mesela Almanlar bunu hesap etmiş, Vahhabileri desteklemeye başlamış olabilirdi.

Şeyh Muhammed’in tarikatını zikir toplantılarından kaldırıp parti miting’ine götürecek derecede siyasetin içine sokmuş, Saddam’ın ardından hemen siyasi partisini kurmuştu: Tecemmu El- Vahde El – vataniye El – Irakkıye- Hareket-ü Tahrir’ül Irak ( Irak özgürleştirme hareketi ). Merkezi Bağdat’ta bulunan partinin, ülkenin hemen köşesinde bürosu mevcuttu. Şeyh, tarikatın merkezini de Bağdat’a taşımıştı. Tarikatın merkezi daha önce, Şeyh’in anlaştığı bazı konularda birlikte hareket ettikleri Talabani’nin merkezi Süleymaniye’deydi.         

Vahhabi- Kesnizani kavgası… Ölümüne!

1980’lerin sonu 1990’lı yılların başında yaşayan Vahhabi Kesnizani ‘’itikat kavgası’’, tarikatın tarihindeki enteresan olaylardan ve dönüm noktalarından biriydi. Vahhabi- Selefiler Kur’an ve sünnet yoluna gitmedikleri gerekçesiyle Kesnizanilere ‘’damardan’’ saldırmış, gerek mürit sayısı, gerekse etkinlik bakımından yok olma noktasına gelmişti. Kesnizaniler tam anlamıyla sinmişti. Vahhabilerin Irak’taki lideri İdris Davut adında biriydi. Davut Kesnizanilerle mücadeleye Kuzey Irak’tan başlamıştı; önce, katıksız bir Türkmen yurdu olan Telafer’i de içine alan Musul ile Rabia (Suriye sınırında Arap Gerger Kürtleri ve Yezidi ağırlıklı bir ilçe) bölgede bulunan çöl Arapları üzerinde etkili olup Kesnizanlardan temizlemiş ardından güneye Ramadi, Tikrit, hatta Basra’ya doğru tabanını yaymıştı.
        Fakat bu sırada acayip bir gelişme yaşanmış, Saddam ülkedeki Vahhabilere saldırmaya, kırmaya başlamış, bu defa da onları zayıflatmış, yok olma noktasına getirmişti. Bu baskıyı birinci Körfez Savaşı’ndan sonra Saddam’ın Suudi Arabistan’a duyduğu hınca intikam alma duygusuna bağlayanlar da vardı. Saddam Vahhabileri zayıflatınca, bazı itikadi zaafları ve önü alınmaz yükselişi, İsrail’in de desteğiyle başlamıştı.

''İSRAİL, KESNİZANİLER ARACILIĞIYLA İSLAM'I KONTROL ETMEK İSTİYOR


Iraklı Türkmen gazeteci Muhammed Muhtar'ın Kesnizani İsrail-Amerika ilişkisine dikkat çekici bir yaklaşım vardı. Saddam Telafer ve El- beşir adlı haftalık gazeteler ile Külli Türkmen adlı aylık bir derginin sahibi olan Muhtar, ''İsrail ve Yahudilik, kendi eksenindeki İslam'ı Kesnizaniler yoluyla etki alanına almaya çalışıyor. Para ve mal verdi İsrail bunlara. MOSSAD 70'lerden itibaren bu tarikatı kontrolünde tutuyor. Kadiri'nin bir koluydu. Sonra İsrail para zoruyla ele geçirdi. Bunlar Saddam zamanın da ve şimdi Irak yönetiminde o kadar etkili ki, bir kişi idama mahkûm olsa bile onu idamdan kurtarabilir, yani Saddam'ın elinden alabilirlerdi.
Şimdi de alırlar''.diyordu.
           Amerika'nın arananlar listesinin ilk sıralarında ki ikinci adam İzzet Duri, Irak gezilerimiz boyunca ve bu kitabın yazıldığı süreç içinde hala yakalanamamıştı. Duri'nin Şeyh'e büyük hizmetleri geçmişti. Bunun mukabilinde de Tikrit, Beyci, Diyala ve Kerkük'teki onlarca Kesnizan tekkesi Duri'nin kontrolüne verilmişti.

SAVAŞI ''ERKEN'' BİTİREN DE Mİ KESNİZANİLER?

          İzzet Duri, Saddam'ın yakın çevresinde ki en karanlık, en gizemli şahsiyetlerden biriydi. Saddam'ın da onu yıkmaya çalışan Şeyh'in de (dolayısıyla MOSSAD ve CIA'nın) Saddam, Bağdat'ı da içine alan ülkenin orta bölgesini oğlu Kusay'a güneyi ise Ali Hasan Mecid'e vermişti. Adeta ülkeyi bu üçü arasında paylaştırmıştı. Amerikan işgali başlayınca Mecid güneyde 19 gün büyük bir direniş göstermiş, gücünün son raddesine kadar savaşmıştır. Zaten savaşta 20 gün sürmüştü. İzzet Duri ise kuzeyde emrindeki''efsane'' BAAS Askerlerine emir verip evlerine göndermiş, tek silah attırmadan bölgeyi teslim etmişti. Kusay ise Bağdat'ın savunmasında Duri'den gelecek takviye güçlere umut bağlamıştı; Beklediği yardım bir türlü gelmemiş ve Bağdat düşmüştü.

              Savaşın ''yeni başlıyor''dendiği sırada birdenbire bitmesinin sebeplerinden biri olarak ordu içindeki''gizli muhalif''paşalar gösteriliyordu. CIA'nın hizmetinde ki Ayad Allavi gibi isimlerin uzun zamandır bu paşalar ve subaylar üzerinde çalıştığı birçoğuyla 1995'lerden itibaren irtibatta olduğu söyleniyordu.                              
                                                                          
           Irak gezilerimiz boyunca en çok Saddam'ın ve Duri'nin nerelerde saklanabileceğine dair nabız yoklamıştık. Duri ile ilgili enteresan söylentiler/iddialar dolaşıyordu. Kaçamadığı, işgal güçlerinin elinde olduğu ve İsrail ile Amerika'nın onu Irak'a başkan yapmayı planladıkları yollu uçuk iddialara kadar varıyordu bunların ucu.

TEKKEDE BÜYÜ VE KABBALİZM!

            Kesnizani müritlerinin bir kısmının tuttuğu yola Irak'ta ''mübaşir yolu'' deniyordu. Aslında bir ''yol'' daha vardı tarikat içinde.  ''Dervişlik veya Tekke yolu'', hariçten kimselerin pek görebildiği; girebildiği ve malumu olduğu bir yol değildi. Tekke yolunda büyü ve Kabbalizm dâhil karışık inançlardan ve eğilimlerden kurulu ilginç bir eğitim veriliyordu. Ayrıca Tekke yolu müritlerinin en belirgin özelliği kanlı gösteriler yapmalarıydı. Bu yönüne de bakılacak olursa Tarikat aslında iki farklı ekole ayrılmış gibi görünüyordu. Mübaşirler eski geleneği; daha İslami olanı savunuyor, tekkecilerin yaptıklarını onaylamıyordu. Kanlı gösterilere ve kabala öğretilerine rağbet etmeyen mübaşir yolundakiler, Dervişane kılık- kıyafet ve davranışlar sergiliyor, halkın yaptığı yardımlarla karınlarını doyuruyordu.
        Tarikata ilk kez mürit olan kişi şeyh Kesnizani'nin ayağını öperdi. Birazda ilerleyip yükselenler Şeyh'in elini öper, daha da yükselen kişilerse mertebesinin göstergesi olarak (halifeler ve bölge sorumluları bu gruba giriyordu.) Şeyh'in omzunu öperdi.

        Kesnizani'ye de Muhammed'den itibaren tarikat Ritüelleri arasına bazı büyü uygulamalarının da girdiği söyleniyordu. Hatta bu yargıyı/ iddiayı ileri götürüp, ''Tarikat aslında sihirler bütününden ibaret'' diyen eski istihbaratçılara da rastlamıştık.  Alıntılara göre, tarikat meclislerinde büyü/sihir muhtevalı bazı metinler okunuyordu.    

İlginç olansa özellikle tekke yolu mensupları, tarikatta işlerin sihirle yürüdüğüne inanıyor olmalarıydı.
        Şeyh'in büyülerle ilgili ''formülleri''kadim Yahudi kaynaklarından aldığı, törenlerde Tevrat'tan alıntılar yaptırdığı /okuttuğu konuşuluyordu. Bu durumda ortaya İslam'la Musevilik arasında bir yerlerde duran veya İslam'dan Museviliğe dönüşme süreci yaşayan bir dini organizasyon çıkmış oluyordu. Bu durumun, Şeyh'in hayatıyla sınırlı olduğu da varsayılabilirdi.  Ancak, oğlu Nehru'nun MOSSAD ve İsrail'le ilişkileri kuran, bilgi aktarımı ve her türlü karşılıklı yardımlaşmayı koordine eden kişi olduğu göz önüne alındığında, Şeyh'ten sonra da ''ilginin ‘’ devam edeceği düşünülebilirdi.

ASKERLERİ CEZBEDEN, KANLII GÖSTERİLERDİ

      Törenlerde müritler, çalan Daf eşliğinde, zikir ve dinsel şarkılarla yoğunlaştıktan sonra sadece vücutlarına kesici / delici silahlar sokmakla kalmıyor, yeni katılanları etkilemek için jilet ve cam gibi şeyler yiyorlardı. Müritlere salık verilen bazı kitaplar vardı, her tarikatta olduğu gibi. İlmihal, örneğin...  Kamuoyuna açık,  görünürdeki kitaplarına bakanlar,  bu yolda Her hangi bir anormallik göremezdi. Fakat bir de, sadece törenlerde veya sadık müritlere gizlice okutulan, bizzat Şeyh'in yazdığı bir kitap vardı ki, söylenene göre sihir yöntemleriyle, Tevrat'tan yapılan alıntılarla doluydu. Kabala ve geçmişte bazı Müslümanların yazdığı Büyü/Sihir kitaplarından da alıntılar mevcuttu.
           Şeyh Kesnizani Kürt idi ve bir dönem Süleymaniye'de üs kurmuştu ama ne Barzani'ye ne Talabani'ye yakındı. Kürtler içinde ayrı ve dini bir ekol sayılabilirdi. Kürt siyasi çevrelerinden daha çok İsrail ve Amerika'ya yakınlığıyla tanınıyordu. İsrail,  Irak'taki birçok işini bu tarikat üzerine yürütüyordu. Bu çerçeveden bakıldığında,  İsrail'in Irak'ta siyaseten olduğu kadar( belki daha fazla) dinen de çok tesirli olduğu sonucuna varılabilirdi. İsrail böylece, Yahudi tarihindeki dönüm noktası vakalarda hep merkezi yerler işgal etmiş olan Mezopotamya 'ya ilgisini sınırlı yöntemler üzerinden değil,  çok yönlü olarak sürdürüyordu. İsrail, tarihte Nabukatnezar'dan Selehaddin Eyyübi'ye oradan Saddam'a dek Yahudiler için hep bir esareti, yıkımı tehlikeyi getirmiş olan ırak Coğrafyasını artık bir tehlike olmaktan çıkartmak, kontrol altında tutmak, belki bunu sağlamanın en iyi yolu olarak ülkeyi üçe bölmek istiyordu.

İŞGAL ASKERLERİNE SALDIRANLAR KİMLER?

Irak'taki en flu meselelerden biri, işgal güçlerine kimlerin saldırdığıydı. Yarım düzine kadar değişik alternatif/iddia vardı, bu sorunun yanıtına ilişkin. Bunlardan biri ve belki de en başka geleni, Saddam'ın yeraltına çektiği BAAS rejimi kalıntılarının saldırıların failleri olduğu şeklindeydi. BAAS iddiası, galiba manzaranın tamamını açıklamaya kâfi gelmiyordu. Saldıranlar arasında mutlaka Sünni temele/azınlığa dayanan BAAS kalıntıları ve Saddam yanlıları vardı. Zira işgalcilere yönelik saldırılar, BAAS rejimini sırtını dayadığı orta Irak'ta Sünnilerin bölgesine yoğunlaşıyordu. En azından ilk bakışta böyleydi.
         Fakat olayların''Sünni Üçgeni'' ile sınırlı kalmaması, bu görüşü zayıflatan en önemli unsurlardan biri haline geliyordu. Zira yüzde 60’ından daha fazlası Şia'ya mensup olduğu söylenen Bağdat, saldırıların en yoğun yaşandığı şehirdi. BAAS ve Saddam kalıntıları, saldırıların arkasındaki adreslerden sadece biriydi, o kadar. Dahası, Amerikan işgal sözcüklerinin uzun zaman dillerine doladıkları, '' saldırıların organizatörü Saddam olduğu'' iddiası vardı ki, o yakalandıktan sonra da saldırılar eski hızından hiç bir şey kaybetmemişti. Bu durum da belki Saddam'dan daha fazla saldırıların arkasında başkalarını aramak gerekiyordu.

LEJYONER-MÜCAHİTLER, AŞİRETLER VE İSTİHBARAT SERVİSLERİ

     ''Küfre karşı cihat'' fikri, radikal Müslüman’lar da 80'li yıllarla birlikte başlamış ve Saddam'ın düştüğü zamanlara gelindiğinde ''Mücahitlik'' adeta kurumsallaşmış, eski çağların Lejyonerliği haline dönmüştü. Bir farkla ki, lejyonerleri harekete geçiren dinamik para kazanma ve macera tutkusu iken, mücahitler, ''küfre'' karşı cihat ve Allah rızasını kazanma saikiyle hareket ediyordu. Afganistan'da Çeçenistan'da Bosna'da Kosova'da hatta Filipinlerde savaşıp epey tecrübe kazanmış mücahitlerin yeni makamının Irak olduğuna şüphe yoktu. İlginçtir, Amerikan işgalinin ufukta göründüğü günlerde mücahitler Irak'a girmeye başlamakla birlikte, asıl organize ''lejyoner-mücahit'' akını 10 Nisan'ı izleyen günlerde başlayıp haftalarca sürmüştü. Dikkate değer bir iddia/söylenti Irak üst düzey yönetiminde bulunan şahısların ağzında dolaşıyordu. Mücahitlerin önemli bir kısmı Almanya üzerinden veya bağlantılı bir şekilde geliyordu Irak'a.  Bu durumda hem coğrafyayı tanımayan, hem de üstün Amerikan silahlarına rağmen saldırılarına devam edip hemen, hemen hiç yakalanmayan mücahitlerin Irak'taki hareket ve saldırılarını koordine eden bazı güçlerin varlığından söz edilebilirdi. Bu güçler şüphesiz, Ortadoğu'da öteden beri etkinlik kurmaya uğraşan Rusya, Almanya, Fransa, Ürdün ( ki, Irak'ı da içine alan büyük Haşimi Krallığı hayali bu ülkenin Irak'ta büyük bir istihbarat ağı kuma çabasını tetikleyen etken olmuştu), Çin hatta Türkiye olabilirdi. Almanya'nın ki başta olmak üzere bazı istihbarat servislerinin, işgal güçlerine karşı yapılan saldırıları organize ettiği, en azından destek verdiği konuşuluyordu. Saldırıların arkasındaki bir başka adres ülkede adeta birer derebeylik titanlık gibi hareket eden aşiretlerdi.

Irak'ta yüzlerce yıllık bir geçmişin şekillendirdiği, tesis ettiği bir aşiret - hâkim düzeninin varlığını kimse imse inkâr edemezdi. Rejimler diktatörler, devletler gelmiş geçmiş, değişmiş, fakat aşiretlerin ağırlığı, hâkimiyeti hiç yok olmamıştı. O coğrafyadaki aşiretlerinin üzerine gelen devletler hep tek adam yönetimi benimsemişti. Buda aşiretlerin işine gelmiş, hatta güçlendirmişti. Irak'ı işgal eden Amerika, aşiretlerin ilk kez muhatap olduğu bir söylem kullanmaya, ülkede demokratik düzeni edeceğini dillendirmeye başlamıştı.
                Demokratik sistemin, yüzyıllardır süren hâkimiyetlerine son vereceğinden endişe eden aşiretler, işgalin ilk günlerindeki iyimserliklerini ve pastadan beklentilerini terk edip, Amerikalılara saldıranlar kervanına katılmışlardı. Yani saldırılar aslında tek kaynaktan çıkıp yönetilmiyor, birden fazla faktörün hesaplarıyla gerçekleştirdikleri fakat tek adrese yönelen bir yoğunlaşma halinde geliyordu.

    KİMSESİZ İŞGAL ASKERLERİ TOPLU MEZARLARA MI GÖMÜLÜYOR?

          Bu arada yeri gelmişken belirtelim; saldırılara maruz kalanların kimliğine ve cesetlerin ne yapıldığına ilişkin Irak halkının geneline yayılmış; doğru mu yoksa savaş efsaneleri kabilin ‘denmi olduğunu ayırt etmenin gerçekten güçleştiği tespit ve söylentilerle karşılaştık. Bunlardan birine göre, aslında işgal güçleriyle saldırganlar arasında zımni bir anlaşma noktasına kadar iyi işleyen bir saldırı düzeneği vardı; saldırganlar Amerika'nın çok değer verdiği '' öz - askerlerine '' yönelik değil, ''üveylere'' yönelik yoğunlaşıyordu. Amerika Irak'a götürecek asker Arake, çeşitli özel kuruluşlar vasıtasıyla (Orduya asker temininden, kadın teminine kadar her alanda faaliyet gösteren ve her savaş zamanında çok iyi para kazanan, belki de savaşların tek galibi haline dönüşen şirketler geleneği ta a Amerika'daki kuzey-güney savaşlarında ortaya çıkmıştı.) Çok düşük bir ücretle orduya yazılan macera arayan, en önemlisi de Amerikan doğumlu olmayan askerler riskli görev yerlerine gönderiliyor, çoğunlukla da saldırıya maruz kalıyorlardı.  Irak halkının ''murtaza'' olarak adlandırdığı bu maceracı ve ağzı kokan tipler öldüğünde, Bush yönetiminin asıl muhatap aldığı, hesap sormasından korktuğu Amerikan kamuoyundan pek ses yükselmeyecek, savaş ve işgal karşıtı odaklar güçsüz kalacaktı. Iraklı gazeteci Muhammed Muhtar, saldırılarla öldürülen bazı Amerikan askerlerinin çölde toplu mezarlara gömüldüğüne, ırmağa veya baraja atıldığına dair Irak basınında haber ve resimler çıktığını anlatıyordu. Muhtar'la sohbetimizde konu, Irak'ın birliğine geldiğinde tecrübeli gazeteci, ''Ben bir gazeteci olarak Irak'ın birlik sağlamasını artık çok zor olacağını düşünüyorum. Amerika'nın Irak'la ilgili en şekillenmiş planı bu ülkeyi üç ila beş arasında parçaya bölmektir. Çünkü bölününce İsrail için tehdit olmayacak. Burada hemen bütün düzenlemeler İsrail'in güvenliği esas alınarak yapılacaktır. Bundan emin olun. Bakın, Saddam gittikten sonra HAMAS'a buradan akan destek kesildi ve artık HAMAS İsrail'i vuramıyor.

Etkili olması da gitgide azalıyor.'' demişti.


http://www.21yyte.org/tr/arastirma/orta-dogu-ve-afrika-arastirmalari-merkezi/2015/02/25/8085/kesnizani-tarikati-veya-buyuk-bir-ortulu-operasyon



 ..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder