3 Kasım 2014 Pazartesi

VAKIFLAR YASASI BÖLÜM 3



VAKIFLAR YASASI  BÖLÜM  3


.

ÜÇÜN­CÜ BÖ­LÜM



Va­kıf Kül­tür ve Ta­bi­at Var­lık­la­rı
 
Va­kıf kül­tür var­lık­la­rı­nın tes­pi­ti, tes­ci­li ve ya­şa­tıl­ma­sı

MAD­DE 28- Va­kıf­la­ra ait yurt içi ve yurt dı­şın­da­ki ta­şı­nır ve ta­şın­maz va­kıf kül­tür var­lık­la­rı­nın tes­pi­ti, en­van­te­ri­nin çı­ka­rıl­ma­sı, tes­ci­li, Ge­nel Mü­dür­lü­ğe ve maz­but va­kıf­la­ra ait olan­la­rın ko­run­ma­sı, mül­ki­ye­ti el de­ğiş­tir­miş va­kıf kül­tür var­lık­la­rı ile ko­ru­ma alan­la­rı­nın ka­mu­laş­tı­rıl­ma­sı, de­ğer­len­di­ril­me­si, ona­rı­mı, res­to­ras­yo­nu ve ge­rek­ti­ğin­de ye­ni­den in­şa­sı Ge­nel Mü­dür­lük­çe yü­rü­tü­lür.
Ser­ma­ye­si­nin yüz­de el­li­sin­den faz­la­sı Ge­nel Mü­dür­lü­ğe ve­ya maz­but va­kıf­la­ra ait iş­let­me ve iş­ti­rak­le­rin; Ku­rum­lar Ver­gi­si mat­ra­hı­nın yüz­de onu, ye­ter­li ge­li­ri bu­lun­ma­yan maz­but va­kıf­la­ra ait va­kıf kül­tür var­lık­la­rı­nın ona­rı­mın­da kul­la­nıl­mak üze­re Ge­nel Mü­dür­lü­ğe ak­ta­rı­lır.
Ye­ter­li ge­li­ri bu­lun­ma­yan maz­but va­kıf­la­ra ait va­kıf kül­tür var­lı­ğı ni­te­li­ğin­de­ki ta­şın­maz­la­rın, ben­zer amaç­lı maz­but va­kıf­la­rın ge­lir­le­riy­le ko­run­ma­sı­na ve ya­şa­tıl­ma­sı­na Mec­lis yet­ki­li­dir.

Va­kıf kül­tür ve ta­bi­at var­lık­la­rı­nın ko­run­ma­sı

MAD­DE 29- Va­kıf­la­ra ait ta­şı­nır ve ta­şın­maz kül­tür ve ta­bi­at var­lık­la­rı; Ge­nel Mü­dür­lük, il­gi­li ka­mu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rı ile kul­la­nan­la­rı ta­ra­fın­dan ko­ru­nur.
Va­kıf kül­tür var­lık­la­rı­nın dev­ri
MAD­DE 30- Va­kıf yo­luy­la mey­da­na ge­lip de her ne su­ret­le olur­sa ol­sun ha­zi­ne, be­le­di­ye, özel ida­re­le­rin ve­ya köy tü­zel ki­şi­li­ği­nin mül­ki­ye­ti­ne geç­miş va­kıf kül­tür var­lık­la­rı Ge­nel Mü­dür­lü­ğe dev­ro­lu­nur.
Madde 1 - Aslında vakıf yoliyle vücude gelip de muhtelif kanunlar veya sair suretlerle Hazine, belediyeler veya hususi idarelerin mülkiyetine geçmiş bulunan muhafazası gerekli tarihi veya mimari kıymeti haiz eski eserlerin mülkiyeti tekrar Vakıflar Umum Müdürlüğüne devrolunmuştur.
Madde 2 - Devredilen eski eserler her hangi bir suretle kiralanmış bulunuyorsa kiracılar talep tarihinden itibaren altı ay içinde bu yerleri tahliye ederek Vakıflar Umum Müdürlüğüne teslim mecburiyetindedirler. Bu süre içinde boşaltılmadığı takdirde, başkaca tebligata lüzum kalmadan bu yerler vilayetlerde valilerin, kazalarda kaymakamların,nahiyelerde nahiye müdürlerinin kararı ile bir hafta içinde zorla boşalttırılır.Bu kararlara karşı idari ve kazai merciler nezdinde itiraz, bu kararların icra ve infazını durduramaz. Bu yerleri kendiliklerinden işgal edenler hakkında da yukarıki hükümler uygulanır.
Madde 3 - Devre mevzu gayrimenkullerin intifa hakları lüzum ve zaruret görüldüğü takdirde Vakıflar Umum Müdürlüğünce sair amme idarelerine muayyen müddetlerle devredilebilir. Bu şekilde intifa hakları devredilmiş bulunan gayrimenkullerin lüzumlu tamirlerini devralan idareler Vakıflar Umum Müdürlüğünün nezaret ve murakabesi altında olmak kaydiyle kendi bütçelerinden yaptırmaya salahiyetlidirler.
Madde 4 - Bu kanunla Vakıflar Umum Müdürlüğünün mülkiyetine geçecek olan eski eserlerin tamir veya bakımları için her yıl Maliye Vekaleti Bütçesine kolacak tahsisattan mezkür Umum Müdürlüğe gerekli yardım yapılır.
Geçici Madde 1 - (7044 sayılı Kanunun numarasız Muvakkat maddesi olup teselsül için numaralandırılmıştır. Bu kanunun neşrinden önce tamirlerine başlanmış olan bahis konusu gayrimenkullerin tamirlerine 1957 mali yılı zarfında eski malikleri idareler tarafından devam olunur.


http://www.acikistihbarat.com/Haberler.asp?haber=6551

..



DÖR­DÜN­CÜ BÖ­LÜM



Va­kıf­la­rın Mu­ha­se­be­si ve De­ne­ti­mi
Va­kıf mu­ha­se­be­si
MAD­DE 31- Va­kıf­lar, mu­ha­se­be ka­yıt­la­rı­nı Ge­nel Mü­dür­lük­çe be­lir­le­ne­cek usul ve esas­lar da­hi­lin­de tut­mak zo­run­da­dır­lar. Tu­tu­la­cak def­ter ve ka­yıt­lar ile il­gi­li usul ve esas­lar yö­net­me­lik­le dü­zen­le­nir.
Maz­but va­kıf­la­rın her bi­ri­nin ge­lir ve gi­der­le­ri ay­rı ay­rı  ta­kip edi­lir.
Va­kıf­lar, var­lık­la­rı­nı, eko­no­mik ku­ral ve risk­le­ri gö­zet­mek su­re­tiy­le de­ğer­len­di­rir­ler.
Be­yan­na­me ver­me yü­küm­lü­lü­ğü
MAD­DE 32- Va­kıf yö­ne­ti­mi; vak­fın yö­ne­ti­ci ve­ya yö­ne­tim ku­ru­lu üye­le­ri lis­te­si­ni, bir ön­ce­ki yı­la ait fa­ali­yet ra­por­la­rı­nı, büt­çe ve bi­lan­ço­la­rı­nı, gay­ri­men­kul­le­ri­ni ma­li tab­lo­la­rı­nı ve bu tab­lo­la­rın uy­gun araç­lar­la ya­yın­lan­dı­ğı­na da­ir bel­ge­yi, iş­let­me ve iş­ti­rak­le­ri­nin ma­li tab­lo­la­rı ile yö­net­me­lik­le be­lir­le­ne­cek di­ğer bil­gi­le­ri içe­ren be­yan­na­me­yi her tak­vim yı­lı­nın ilk al­tı ayı içe­ri­sin­de Ge­nel Mü­dür­lü­ğe ve­rir.
G. Yıllık rapor
MADDE 114.- Yönetim organı her takvim yılının ilk üç ayı içinde vakfın bir önceki yıla ait malvarlığı durumunu ve çalışmalarını bir rapor hâlinde denetim makamına bildirir ve durumun uygun araçlarla yayımlanmasını sağlar.


Va­kıf­la­rın de­ne­ti­mi
MAD­DE 33- Mül­hak, ce­ma­at, es­naf va­kıf­la­rı ile ye­ni va­kıf­lar­da iç de­ne­tim esas­tır. Va­kıf; or­gan­la­rı ta­ra­fın­dan de­net­le­ne­bi­le­ce­ği gi­bi, ba­ğım­sız de­ne­tim ku­ru­luş­la­rı­na da de­ne­tim yap­tı­ra­bi­lir.
Va­kıf yö­ne­ti­ci­le­ri, en az yıl­da bir de­fa ya­pı­la­cak iç de­ne­tim ra­por­la­rı ile so­nuç­la­rı­nı, ra­por ta­ri­hi­ni ta­kip eden iki ay içe­ri­sin­de Ge­nel Mü­dür­lü­ğe bil­di­rir.
Va­kıf­la­rın ama­ca ve ya­sa­la­ra uy­gun­luk de­ne­ti­mi ile ik­ti­sa­di iş­let­me­le­ri­nin fa­ali­yet ve mev­zu­ata uy­gun­luk de­ne­ti­mi Ge­nel Mü­dür­lük­çe ya­pı­lır.
E. Denetim
MADDE 111.- Vakıfların, vakıf senedindeki hükümleri yerine getirip getirmedikleri, vakıf mallarını amaca uygun biçimde yönetip yönetmedikleri ve vakıf gelirlerini amaca uygun olarak harcayıp harcamadıkları Vakıflar Genel Müdürlüğünce ve üst kuruluşlarınca denetlenir. Vakıfların üst kuruluşlarınca denetimi özel kanun hükümlerine tabidir.
Denetimin nasıl yapılacağı, sonuçları ve bu Kanuna göre kurulmuş olsun veya olmasın bütün vakıfların Vakıflar Genel Müdürlüğüne ödeyecekleri denetim giderlerine katılma payı, vakfın safî gelirinin yüzde beşini geçmemek üzere tüzükle belirlenir.
Yö­ne­tim ve tem­sil mas­ra­fı
MAD­DE 34- İn­ti­fa hak­kı­na ko­nu maz­but va­kıf­lar ile Ge­nel Mü­dür­lük ta­ra­fın­dan ge­çi­ci ola­rak yö­ne­ti­len va­kıf­la­rın yıl­lık gay­ri sa­fi ge­lir­le­ri­nin yüz­de yir­mi­si yö­ne­tim ve tem­sil mas­ra­fı ola­rak Ge­nel Mü­dür­lük büt­çe­si­ne ge­lir kay­de­di­lir.
1) 24/3/1981 tarihli ve 2437 sayılı Kanunun geçici maddesi: Geçici Madde - 2762 sayılı Vakıflar Kanununun birinci maddesine eklenen fıkra uyarınca, teftiş ve denetleme masraflarına katılma payının genel bütçeden karşılanmasına Bakanlar Kurulunca karar verilen vakıfların, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar ödenmemiş borçları tahsil edilmez. Tahsil edilmiş olanlar geri verilmez.
 


ÜÇÜN­CÜ KI­SIM


Va­kıf­lar Ge­nel Mü­dür­lü­ğü, Va­kıf­lar Mec­li­si, Ge­nel Mü­dür­lük Teş­ki­la­tı ve İs­tih­dam


Bİ­RİN­Cİ BÖ­LÜM


Va­kıf­lar Ge­nel Mü­dür­lü­ğü
 
Va­kıf­lar Ge­nel Mü­dür­lü­ğü

MAD­DE 35- Bu Ka­nun ile ken­di­si­ne ve­ri­len gö­rev­le­ri ye­ri­ne ge­tir­mek üze­re, ka­mu tü­zel ki­şi­li­ği­ni ha­iz Baş­ba­kan­lı­ğa bağ­lı Va­kıf­lar Ge­nel Mü­dür­lü­ğü ku­rul­muş­tur.
Baş­ba­kan, Ge­nel Mü­dür­lü­ğün yö­ne­ti­mi ile il­gi­li yet­ki­le­ri­ni ge­rek­li gör­dü­ğü tak­dir­de gö­rev­len­di­re­ce­ği Dev­let Ba­ka­nı va­sı­ta­sıy­la kul­la­na­bi­lir.
Va­kıf­lar Ge­nel Mü­dür­lü­ğü, mer­kez ve taş­ra teş­ki­la­tın­dan olu­şur.
Ge­nel Mü­dür­lü­ğün mer­ke­zi An­ka­ra'da­dır.
Madde 1 - Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin amacı vakıf mallarını ekonomik bir şekilde işletmek, mimari ve tarihi değere sahip vakıf eski eserleri muhafaza ve imar etmek, vakfa ait müesseseleri gayelerine göre yaşatmak için Başbakanlığa bağlı tüzel kişiliğe sahip ve katma bütçeli Vakıflar Genel Müdürlüğünün kurulmasına, teşkilat ve görevlerine dair esasları düzenlemektir. Başbakan bu teşkilatın yönetimi ile ilgili yetkilerini gerekli gördüğü takdirde Devlet Bakanı vasıtasıyla kullanabilir
Madde 3 - Vakıflar Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatından meydana gelir.

Ge­nel Mü­dür­lü­ğün gö­rev­le­ri

MAD­DE 36- Ge­nel Mü­dür­lü­ğün gö­rev­le­ri şun­lar­dır:
a) Maz­but va­kıf­la­rın vak­fi­ye­le­rin­de ve­ya vak­fi­ye ye­ri­ne ge­çen hüc­cet, be­rat, fer­man gi­bi bel­ge­le­rin­de ya­zı­lı hayrî, sos­yal, kül­tü­rel ve eko­no­mik şart ve hiz­met­le­ri ye­ri­ne ge­tir­mek,
b) Vak­fi­ye­ler­de ön­gö­rü­len hiz­met­le­rin en iyi şe­kil­de ye­ri­ne ge­ti­ri­le­bil­me­si­ni sağ­la­mak ama­cıy­la Ge­nel Mü­dür­lü­ğe ve maz­but va­kıf­la­ra ait pa­ra­lar ile mal­la­rı de­ğer­len­dir­mek, da­ha faz­la ge­lir ge­ti­ri­ci ya­tı­rım­la­ra tah­sis et­mek,
c) Ge­nel Mü­dür­lü­ğe ve maz­but va­kıf­la­ra ait pa­ra­lar ile iş­let­me­ler kur­ma, ku­rul­muş şir­ket­le­re iş­ti­rak et­me, bun­la­rın  ser­ma­ye ar­tış­la­rı  hu­sus­la­rın­da ka­rar ver­mek,
d) Yurt içi ve yurt dı­şın­da­ki va­kıf­la­ra ait va­kıf kül­tür var­lık­la­rı­nı ih­ya et­mek,
e) Mül­hak, ce­ma­at ve ye­ni va­kıf­lar ile es­naf va­kıf­la­rı­nın de­ne­ti­mi­ni yap­mak,
f) Va­kıf­lar­la il­gi­li ko­nu­lar­da; araş­tır­ma, ge­liş­tir­me, eği­tim, kül­tür ve ya­yın fa­ali­yet­le­rin­de bu­lun­mak, ulu­sal ve ulus­la­ra­ra­sı ko­or­di­nas­yo­nu sağ­la­mak,
g) Va­kıf kül­tür var­lık­la­rın­dan olu­şan ko­lek­si­yon­lar mey­da­na ge­tir­mek; mü­ze, kü­tüp­ha­ne ve kül­tür mer­kez­le­ri kur­mak,
h) Bu Ka­nun ve di­ğer ka­nun­lar ile Ge­nel Mü­dür­lü­ğe ve­ri­len gö­rev­le­ri yap­mak.
Ge­nel Mü­dür­lük, va­kıf­la­ra iliş­kin gö­rev­ler­le il­gi­li ola­rak di­ğer ku­rum ve ku­ru­luş­lar­la iş­bir­li­ği içe­ri­sin­de ça­lı­şır ve ko­or­di­nas­yo­nun sağ­lan­ma­sı hu­su­sun­da ge­rek­li ted­bir­le­ri alır. Ge­nel Mü­dür­lük ge­rek­ti­ğin­de ih­ti­yaç du­yu­lan ko­nuy­la sı­nır­lı ol­mak üze­re 4734 sa­yı­lı Ka­mu İha­le Ka­nu­nu­na ta­bi ol­mak­sı­zın uz­man ki­şi, ku­rum ve ku­ru­luş­lar­dan da­nış­man­lık ve hu­ku­ki mü­ta­laa şek­lin­de hiz­met sa­tın ala­bi­lir.
Madde 2 - Vakıflar Genel Müdürlüğünün görevleri şunlardır. a) Vakıf mallarını ekonomik şekilde işletmek, mimari veya tarihi değeri olup yönetimi Vakfa ait olan eski eser yapıları muhafaza ve imar etmek, b) Vakfa ait müesseseleri gayelerine göre yaşatmak, c) Vakıf paraları nemalandırmak,
d) Mütevellileri tayin, gerektiğinde azletmek,
e) Görev ve hizmetleri ile bütün vakıfların vakfiyelerinde veya vakfiye yerine geçen Hüccet, Berat, Ferman gibi belgelerden veya vakıf senetlerinde yazılı hayri, sosyal, kültürel ve ekonomik şart ve hizmetleri yerine getirmek,
f) Vakfiyelerde öngörülen hizmetlerin en iyi bir şekilde yerine getirilebilmesini sağlamak için vakıf hükmü şahsiyetini korumak şartı ile gerektiğinde vakıf gayri menkulleri değiştirerek daha fazla gelir getirici yatırımlara tahsis etmek,
g) Kanun, tüzük ve yönetmeliklerle kendisine verilen diğer görev ve hizmetleri yapmak.

Ge­nel Mü­dür­lü­ğün de­ne­ti­mi
MAD­DE 37- Ge­nel Mü­dür­lü­ğün de­ne­ti­mi, 10/12/2003 ta­rih­li ve 5018 sa­yı­lı Ka­mu Ma­li Yö­ne­ti­mi ve Kon­trol Ka­nu­nu hü­küm­le­ri çer­çe­ve­sin­de ya­pı­lır.
Ge­nel Mü­dür­lü­ğün büt­çe­si
MAD­DE 38- Ge­nel Mü­dür­lü­ğün büt­çe­si; 5018 sa­yı­lı Ka­mu Ma­li Yö­ne­ti­mi ve Kon­trol Ka­nu­nu çer­çe­ve­sin­de ha­zır­la­nır. Büt­çe, Mec­li­sin uy­gun gö­rü­şün­den son­ra sü­re­si içe­ri­sin­de il­gi­li mer­ci­le­re su­nu­lur.
Ge­lir faz­la­la­rı er­te­si yı­la dev­re­der.
Madde 5 - Vakıflar Umum Müdürlüğü mülhak bütçe ile idare olunur.
Ge­nel Mü­dür­lü­ğün ge­lir­le­ri
MAD­DE 39- Ge­nel Mü­dür­lü­ğün ge­lir­le­ri şun­lar­dır:
a) Ki­ra ge­lir­le­ri,
b) İş­let­me kârla­rı,
c) İş­ti­rak ge­lir­le­ri,
d) Yö­ne­tim ve tem­sil pay­la­rı,
e) Maz­but va­kıf­la­ra ait ta­şın­maz­la­rın sa­tı­şın­dan el­de edi­le­cek ge­lir­ler,
f) Ta­viz be­del­le­ri,
g) Ge­nel Mü­dür­lü­ğe ait ta­şın­maz­la­rın sa­tı­şın­dan el­de edi­le­cek ge­lir­ler,
h) Şart­lı ba­ğış­lar,
ı) Şart­sız ba­ğış­lar,
j) Di­ğer ge­lir­ler.
Bütçe:
Madde 31 - Genel Müdürlük katma bütçesi aşağıdaki gelirlerden oluşur:
a) Kira gelirleri,
b) İşletme karları,
c) İştirakler gelirleri,
d) Vakıflardan alınan teftiş ve denetleme payları,
e) Emaneten ve niyabeten yönetilen vakıflardan alınan yönetim payları,
f) Faizler,
g) Müteahhitlerden alınacak gecikme cezaları,
h) Taşınır malların satış bedeli ve çeşitli gelirleri,
i) Hazine yardımı.

Ba­zı ge­lir­ler ile ba­ğış­la­rın har­can­ma­sı
MAD­DE 40- 39 un­cu mad­de­nin (e) ve (f) bent­le­rin­de yer alan ge­lir­ler; ait ol­du­ğu vak­fa ta­şın­maz alı­mın­da, vak­fın ta­şın­maz­la­rı­nın ona­rım ve ya­pı­mın­da kul­la­nı­lır. Ay­rı­ca Mec­lis ka­ra­rıy­la ge­lir ge­ti­ri­ci ya­tı­rım­lar­da, yurt içi ve yurt dı­şın­da bu­lu­nan ve ge­li­ri kal­ma­yan va­kıf­la­ra ait va­kıf kül­tür var­lık­la­rı­nın ba­kım ve ona­rım­la­rın­da da kul­la­nı­la­bi­lir.
Ge­nel Mü­dür­lü­ğe ya­pı­lan şart­lı ba­ğış­lar, ba­ğış ya­pa­nın şart­la­rı doğ­rul­tu­sun­da har­ca­nır.
Ek Madde 6 - (Ek: 21/5/1970 - 1262/3 md.)
Vakıflar Genel Müdürlüğüne yapılan her türlü bağışlar, bağış yapanın göstereceği şartlara uygun surette kullanılır veya sarf olunur. Taşınmaz mallar özel bir deftere kaydedilir. Paralar ile diğer menkul kıymetler ve taşınmaz malların gelirleri ayrı bir fon hesabında toplanır. Bu fon ile ilgili harcamalar ve işlemler, ek ikinci maddenin son fıkrası hükmüne tabidir.



İKİN­Cİ BÖ­LÜM


Va­kıf­lar Mec­li­si
Mec­li­sin olu­şu­mu
MAD­DE 41- Mec­lis, Ge­nel Mü­dür­lü­ğün en üst se­vi­ye­de­ki ka­rar or­ga­nı­dır.
Mec­lis; Ge­nel Mü­dür, üç Ge­nel Mü­dür yar­dım­cı­sı ve I. Hu­kuk Mü­şa­vi­ri ol­mak üze­re beş, va­kıf ko­nu­sun­da bil­gi ve de­ne­yim sa­hi­bi yük­se­köğ­re­nim me­zun­la­rı ara­sın­dan Baş­ba­ka­nın tek­li­fi üze­ri­ne or­tak ka­rar­na­me ile ata­na­cak beş, ye­ni va­kıf­lar­ca se­çi­le­cek üç, mül­hak ve ce­ma­at va­kıf­la­rın­ca se­çi­le­cek bi­rer üye ol­mak üze­re top­lam on­beş üye­den olu­şur. Ay­rı­ca ye­ni va­kıf­lar üç, mül­hak ve ce­ma­at va­kıf­la­rı ise bi­rer ye­dek üye se­çer. Se­çim­ler; ye­ni va­kıf­lar­da yö­ne­tim or­ga­nı­nın, mül­hak va­kıf­lar­da va­kıf yö­ne­ti­ci­le­ri­nin, ce­ma­at va­kıf­la­rın­da yö­ne­tim ku­rul­la­rı­nın se­çe­ce­ği bi­rer tem­sil­ci­nin iş­ti­ra­ki ile Ge­nel Mü­dür­lü­ğün da­ve­ti üze­ri­ne ay­rı ay­rı ya­pı­lır.
Ge­nel Mü­dür ay­nı za­man­da Mec­li­sin de baş­ka­nı­dır.
Ge­nel Mü­dür alı­nan ka­rar­la­rı yü­rüt­me­ye yet­ki­li ve gö­rev­li­dir. Ge­nel Mü­dü­rün çe­şit­li ne­den­ler­le gö­re­vin­de bu­lun­ma­dı­ğı du­rum­lar­da Ge­nel Mü­dü­re vekâlet eden Mec­lis Baş­kan­lı­ğı­na da vekâlet eder.
Mec­li­sin ça­lış­ma­sı­na iliş­kin usul ve esas­lar yö­net­me­lik­le dü­zen­le­nir.
Vakıflar Meclisi:
Madde 4 -a) Vakıflar Meclisi Vakıfların en üst seviyede danışma ve karar organıdır.
b) Vakıflar Meclisi bir başkan ve dört üyeden teşekkül eder.
c) Vakıflar Meclisi üyeleri tercihen kamu yönetiminde bilgi ve tecrübesiyle temayüz etmiş ve teşkilatın faaliyet alanı ile hukuk, maliye, iktisat, tarım, işletme ve mühendislik alanlarında bilgi ve tecrübe sahibi olanlar arasından Başbakanın teklifi üzerine müşterek kararname ile atanır.
d) Vakıflar Genel Müdürü Vakıflar Meclisinin başkanıdır.
e) Vakıflar Meclisi kararları salt çoğunlukla alınır. Vakıflar Genel Müdürü muhalif kaldığı kararları on beş gün içinde Başbakanlığa sunabilir, bu durumda Başbakanlığın, Danıştay'ın görüşünü almak suretiyle verdiği karar doğrultusunda işlem yapılır.
f) Vakıflar Meclisinin çalışma usul ve esasları tüzükle tespit edilir.

Mec­li­sin gö­rev­le­ri
MAD­DE 42- Bu Ka­nu­nun di­ğer mad­de­le­ri ile be­lir­le­nen gö­rev­le­ri­nin ya­nı sı­ra, Mec­lis aşa­ğı­da­ki gö­rev­le­ri de ye­ri­ne ge­ti­rir:
a) Ge­nel Mü­dür­lü­ğe, maz­but ve mül­hak va­kıf­la­ra ait akar ve hay­rat ta­şın­maz­la­rın tah­sis, sa­tış ve tram­pa­sı­na yö­ne­lik ta­sar­ruf­lar­la, ka­mu­laş­tır­ma­lar­da ka­mu ya­ra­rı ka­ra­rı­nı ver­mek,
b) Ge­nel Mü­dür­lük ve iş­let­me mü­dür­lük­le­ri­nin büt­çe­le­ri­ni onay­la­mak,
c) Ge­nel Mü­dür­lük ve va­kıf­lar­la il­gi­li tü­zük ve yö­net­me­lik tas­lak­la­rı­nı ka­ra­ra bağ­la­mak,
d) Ge­nel Mü­dür­lük­çe ge­rek gö­rü­len hu­sus­la­rı ka­ra­ra bağ­la­mak.
Vakıflar Meclisinin görevleri: 
Madde 5 - Vakıflar Meclisinin görevleri şunlardır;
a) Mazbut, mülhak ve yeni vakıflara ait gayri menkullerin alım, satımına karar vermek,
b) Vazife ve şartlarının yerine getirilmesine maddeten imkan kalmayan vakıflarda bu vazife ve şartları değiştirmeye karar vermek,
c) Vakıfların kütüğe tescili konusunda karar vermek,
d) Akar toprak satış bedellerinden gayrimenkul satın alınmasına karar vermek,
e) On yıl süre ile emaneten yönetilen vakıfların mazbut vakıflar arasına alınmasına karar vermek,
f) Vakıflarla ilgili kanun, tüzük ve yönetmelik taslaklarını hazırlamak veya hazırlatmak ve karara bağlamak,
g) Bütçe ve kesin hesapları inceleyerek karara bağlamak,
h) Vakıflar Genel Müdürlüğünce lüzum gösterilen işlerde kararlar vermek.

Mec­lis üye­le­ri­nin ni­te­lik­le­ri ve gö­rev sü­re­si
MAD­DE 43- Mec­lis üye­le­ri­nin; 14/7/1965 ta­rih­li ve 657 sa­yı­lı Dev­let Me­mur­la­rı Ka­nu­nu ile be­lir­le­nen Dev­let me­mu­ru ol­ma şart­la­rı­nı ta­şı­ma­sı, or­tak ka­rar­na­mey­le ata­na­cak üye­ler­den; en az üçü­nün ka­mu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­da on yıl­dan faz­la gö­rev yap­mış ol­ma­sı ge­re­kir.
Ka­mu gö­rev­li­si ol­ma­yan Mec­lis üye­le­ri, gö­rev­le­ri ile il­gi­li ola­rak iş­le­dik­le­ri suç­lar ve ken­di­le­ri­ne kar­şı iş­le­nen suç­lar yö­nün­den ka­mu gö­rev­li­si sa­yı­lır.
Mec­lis üye­le­ri­nin gö­rev sü­re­si üç yıl­dır. Ge­nel Mü­dür, Ge­nel Mü­dür yar­dım­cı­la­rı ve I. Hu­kuk Mü­şa­vi­ri­nin, Mec­lis üye­lik­le­ri gö­rev sü­re­le­riy­le sı­nır­lı­dır. An­cak, gö­re­ve en­gel bir has­ta­lık ve­ya sa­kat­lık ne­de­niy­le iş gö­re­me­me­le­ri ve­ya üye­lik şart­la­rı­nı kay­bet­me­le­ri du­ru­mun­da or­tak ka­rar­na­mey­le atan­mış üye­le­rin gö­rev­le­ri or­tak ka­rar­na­mey­le, atan­mış di­ğer üye­le­rin gö­rev­le­ri ise Ge­nel Mü­dü­rün tek­li­fi ve Mec­lis ka­ra­rı ile so­na erer.
Me­mur ve­ya di­ğer ka­mu gö­rev­li­si iken or­tak ka­rar­na­mey­le Mec­lis üye­li­ği­ne ata­nan­la­rın Mec­lis­te gö­rev yap­tık­la­rı sü­re­ce es­ki gö­rev­le­riy­le olan ili­şik­le­ri ke­si­lir. Bu üye­le­rin; me­mu­ri­ye­te gi­riş şart­la­rı­nı kay­bet­me dı­şın­da­ki her­han­gi bir ne­den­le gö­rev­le­ri­nin so­na er­me­si, gö­rev­den ay­rıl­ma is­te­ğin­de bu­lun­ma­sı ve­ya gö­rev sü­re­le­ri­nin dol­ma­sı du­ru­mun­da otuz gün için­de es­ki ku­rum­la­rı­na baş­vur­ma­la­rı ha­lin­de mük­te­sep­le­ri­ne uy­gun bir kad­ro­ya ata­nır­lar. Bu du­rum­da Ge­nel Mü­dür­lük­te ge­çir­dik­le­ri sü­re­ler atan­dı­ğı ku­rum­da geç­miş gi­bi de­ğer­len­di­ri­lir. Aka­de­mik un­van­la­rın ka­za­nıl­ma­sı­na iliş­kin hü­küm­ler sak­lı kal­mak kay­dıy­la üni­ver­si­te­ler­den ge­len per­so­nel hak­kın­da da ay­nı hü­küm­ler uy­gu­la­nır.
Mec­lis üye­le­ri­nin ye­ni­len­me­si ve hu­zur hak­kı
MAD­DE 44- Or­tak ka­rar­na­mey­le ata­nan üye­lik­ler­de her­han­gi bir se­bep­le bo­şal­ma ol­du­ğu tak­dir­de otuz gün içe­ri­sin­de 43 ün­cü mad­de doğ­rul­tu­sun­da üç yıl­lı­ğı­na ye­ni­si se­çi­lir.
Va­kıf­lar ta­ra­fın­dan se­çi­len üye­ler­den bo­şal­ma ol­ma­sı ha­lin­de ka­lan sü­re­yi ta­mam­la­mak üze­re sı­ra­sıy­la ye­dek üye­ler gö­rev alır.
Uh­de­sin­de ka­mu gö­re­vi bu­lun­ma­yan Mec­lis üye­le­ri­ne, ay­da dört­ten faz­la ol­ma­mak üze­re her top­lan­tı gü­nü için (3000) gös­ter­ge ra­ka­mı­nın me­mur ay­lık kat­sa­yı­sı ile çar­pı­mı so­nu­cu bu­lu­na­cak mik­tar­da hu­zur hak­kı öde­nir.
Mec­li­sin top­lan­tı şek­li ve ka­rar ni­sa­bı
MAD­DE 45- Mec­lis, Ge­nel Mü­dü­rün çağ­rı­sı üze­ri­ne ay­da en az iki de­fa, üye tam sa­yı­sı­nın üç­te iki­si ile top­la­nır ve Mec­lis üye tam­sa­yı­sı­nın salt ço­ğun­lu­ğuy­la ka­rar alır. Mec­lis üye­le­ri çe­kim­ser oy kul­la­na­maz. Mec­lis üye­le­ri oy ve ka­rar­la­rın­dan so­rum­lu­dur.
Mec­lis üye­le­ri, ken­di­le­ri­ni ve üçün­cü de­re­ce­ye ka­dar kan ve ka­yın hı­sım­la­rı ile ev­lat­lık­la­rı­nı il­gi­len­di­ren top­lan­tı ve oy­la­ma­ya ka­tı­la­maz­lar.
Va­kıf­lar, ken­di­le­ri­ni il­gi­len­di­ren top­lan­tı­lar­da, oy hak­kı ol­mak­sı­zın bir yet­ki­li ile tem­sil edi­le­bi­lir­ler.
Mec­lis üye­le­rin­ce uyul­ma­sı ge­re­ken hu­sus­lar
MAD­DE 46- Mec­lis üye­le­ri, gö­rev­le­ri sü­re­sin­ce ve gö­rev­le­ri­nin so­na er­me­sin­den iti­ba­ren iki yıl sü­re ile Ge­nel Mü­dür­lük ve il­gi­li ku­ru­luş­la­rı­na kar­şı doğ­ru­dan doğ­ru­ya ve­ya do­lay­lı ola­rak ta­ah­hü­de gi­re­mez, ko­mis­yon­cu­luk ve tem­sil­ci­lik ya­pa­maz.
Mec­lis üye­le­ri gö­rev­le­ri sü­re­sin­ce edin­dik­le­ri giz­li bil­gi ve bel­ge­le­ri ka­nu­nen yet­ki­li kı­lı­nan mer­ci­ler­den baş­ka­sı­na açık­la­ya­maz, ken­di­le­ri­nin ve­ya üçün­cü şa­hıs­la­rın le­hi­ne ve­ya aley­hi­ne kul­la­na­maz­lar. Bu yü­küm­lü­lük gö­rev­den ay­rıl­ma­la­rın­dan son­ra da de­vam eder.
Ma­ze­re­ti ol­mak­sı­zın üst üs­te üç ve­ya yıl­da top­lam on top­lan­tı­ya ka­tıl­ma­yan­la­rın üye­li­ği Mec­lis ka­ra­rı ile so­na erer.
 
ÜÇÜN­CÜ BÖ­LÜM


Teş­ki­lat
Mer­kez teş­ki­la­tı
MAD­DE 47- Ge­nel Mü­dür­lü­ğün mer­kez teş­ki­la­tı; ana hiz­met, da­nış­ma ve yar­dım­cı hiz­met bi­rim­le­rin­den olu­şur.
Ge­nel Mü­dür­lü­ğün mer­kez teş­ki­la­tı ek­li (I) sa­yı­lı cet­vel­de gös­te­ril­miş­tir.
Merkez Teşkilatı: 
Madde 6 - Genel Müdürlük Merkez teşkilatı ana hizmet birimleri ile danışma ve denetim birimleri ve yardımcı hizmet birimlerinden meydana gelir.
Genel Müdürlük merkez teşkilatı Ek - 1 sayılı cetvelde gösterilmiştir.

Ge­nel Mü­dür
MAD­DE 48- Ge­nel Mü­dür, Ge­nel Mü­dür­lü­ğün en üst ami­ri olup Ge­nel Mü­dür­lü­ğü tem­sil eder.
Ge­nel Mü­dür, Ge­nel Mü­dür­lük fa­ali­yet­le­ri­ni; vak­fi­ye şart­la­rı­na, kal­kın­ma plan­la­rı­na, yıl­lık prog­ram­la­ra ve mev­zu­ata uy­gun ola­rak, gö­rev ala­nı­na gi­ren ko­nu­lar­da di­ğer ku­rum ve ku­ru­luş­lar­la iş­bir­li­ği içe­ri­sin­de Baş­ba­ka­na kar­şı so­rum­lu ola­rak yü­rü­tür.
Ge­nel Mü­dür, mer­kez ve taş­ra teş­ki­la­tı­nın fa­ali­yet­le­ri­ni, iş­lem­le­ri­ni ve he­sap­la­rı­nı de­net­le­mek ve­ya de­net­let­mek­le gö­rev­li ve yet­ki­li­dir.
Genel Müdür:
Madde 7 - Vakıflar Genel Müdürü, Genel Müdürlüğün en üst amiridir; Genel Müdürlük hizmetlerini milli güvenlik politikasına, kalkınma planlarına, yıllık programlara ve mevzuata uygun olarak,Genel Müdürlüğün faaliyet alanına giren konularda diğer kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyonu sağlayarak, görevlerini Başbakana karşı sorumlu olarak yürütür.

Genel Müdür merkez ve taşra teşkilatının faaliyetlerini, işlemlerini ve hesaplarını denetlemekle görevli ve yetkilidir.

Ge­nel mü­dür yar­dım­cı­la­rı
MAD­DE 49- Ge­nel Mü­dür­lük ana hiz­met bi­rim­le­ri ile da­nış­ma ve yar­dım­cı hiz­met bi­rim­le­ri­nin ko­or­di­nas­yo­nun­da Ge­nel Mü­dü­re yar­dım­cı ol­mak üze­re üç Ge­nel Mü­dür yar­dım­cı­sı ata­na­bi­lir. Ge­nel Mü­dür yar­dım­cı­sı, Ge­nel Mü­dür ta­ra­fın­dan ve­ri­len gö­rev­le­ri ye­ri­ne ge­ti­rir.

Genel Müdür Yardımcıları:
Madde 8- Genel Müdürlükteki ana hizmet birimleri ile danışma ve yardımcı hizmet birimlerinin yönetim ve koordinasyonunda Genel Müdüre yardımcı olmak üzere üç Genel Müdür Yardımcısı görevlendirilebilir. (1)

(1) 26/9/1997 tarih ve 97/47914 sayılı Kararla Genel Müdür Yardımcılığı kadrosu 4'den 5'e çıkarılmıştır. (Bkz. 30/9/1997 - 23126 R.G.)

Ana hiz­met bi­rim­le­ri
MAD­DE 50- Ge­nel Mü­dür­lü­ğün ana hiz­met bi­rim­le­ri şun­lar­dır:
a) Va­kıf Hiz­met­le­ri Da­ire Baş­kan­lı­ğı,
b) Ha­yır Hiz­met­le­ri Da­ire Baş­kan­lı­ğı,
c) Sa­nat Eser­le­ri ve Ya­pı İş­le­ri Da­ire Baş­kan­lı­ğı,
d) Ya­tı­rım ve Em­lak Da­ire Baş­kan­lı­ğı,
e) Sağ­lık Hiz­met­le­ri Da­ire Baş­kan­lı­ğı,
f) Kül­tür ve Tes­cil Da­ire Baş­kan­lı­ğı,
g) Dış İliş­ki­ler Da­ire Baş­kan­lı­ğı.
Ana hizmet birimleri: 
Madde 9 - Vakıflar Genel Müdürlüğündeki ana hizmet birimleri şunlardır;

a) Abide ve Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı,
b) Emlak Dairesi Başkanlığı,
c) Mülhak ve Yeni Vakıflar Dairesi Başkanlığı,
d) Hayır İşleri ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı,
e) İşletmeler ve İştirakler Dairesi Başkanlığı,
f) Kültür ve Tescil Dairesi Başkanlığı.

Va­kıf Hiz­met­le­ri Da­ire Baş­kan­lı­ğı
MAD­DE 51- Va­kıf Hiz­met­le­ri Da­ire Baş­kan­lı­ğı­nın gö­rev­le­ri şun­lar­dır:
a) Mül­hak, ce­ma­at, es­naf ve ye­ni va­kıf­lar­la il­gi­li iş ve iş­lem­le­ri yü­rüt­mek,
b) İda­ri pa­ra ce­za­sı ile il­gi­li iş­lem­le­ri yü­rüt­mek,
c) Ge­nel Mü­dür ta­ra­fın­dan ve­ri­len di­ğer ben­zer gö­rev­le­ri yap­mak.
Mülhak ve Yeni Vakıflar Dairesi Başkanlığı: 
Madde 12 - Mülhak ve Yeni Vakıflar Dairesi Başkanlığının görevleri şunlardır.

a) Mülhak Vakıflar ile Cemaat ve esnafa mahsus vakıfların şahsiyetleri ile vakfiyelerini Vakıflar kütüğüne tescil ettirmek, onarım ve inşaat tekliflerini inceleyip gerekli görülenlere izin vermek,
b) Mülhak vakıfların yıllık kesin hesaplarını incelemek ve tasdikini sağlamak, bütçelerini gelirlerine göre düzenlemelerini temin etmek, kanunen mazbut vakıflar arasına alınması gerekenlerin, mazbut vakıflar arasına alınması işlemlerini yürütmek, vakfiyelerinde yerine getirilmesi mümkün olmayan hayır şartı ve hizmetlerin değiştirilmesini sağlamak, (B) grubu hisse senedi almak isteyen vakıfların tekliflerini incelemek ve sonuçlandırmak ve bu vakıflara mütevelli tayin etmek, azletmek konularında tevcih komisyonuna teklifte bulunmak,
c) Türk Medeni Kanunu hükümlerine tabi vakıfların, merkezi sicile tescili ile senetlerinin Resmi Gazetede ilanını sağlamak, her yıl ödemeleri gereken teftiş ve denetleme masraflarına katılma paylarının tahsilini temin etmek, bu vakıflardan, yurt içinde şube açacakların durumlarını inceleyip sonuçlandırmak, yabancı vakıflarla işbirliği yapmaları ve bağış almaları konularında Dışişleri Bakanlığına görüş bildirmek ve dağılmaları gereken vakıfları tespit ederek kanuni işlemleri yürütmek,
d) Genel Müdür tarafından verilen diğer hizmetleri yürütmek.

Ha­yır Hiz­met­le­ri Da­ire Baş­kan­lı­ğı
MAD­DE 52- Ha­yır Hiz­met­le­ri Da­ire Baş­kan­lı­ğı­nın gö­rev­le­ri şun­lar­dır:
a) Vak­fi­ye­ler­de yer alan ha­yır şart ve hiz­met­le­ri ye­ri­ne ge­tir­mek,
b) Hay­rat ta­şın­maz mal­la­rın tah­sis iş­lem­le­ri­ni yü­rüt­mek,
c) Vak­fi­ye­ler­de ya­zı­lı ha­yır şart ve hiz­met­le­ri ye­ri­ne ge­tir­mek üze­re her se­vi­ye­den eği­tim-öğ­re­tim te­sis­le­ri, öğ­ren­ci yurt­la­rı sağ­lık ve sos­yal yar­dım ku­rum­la­rı, aşev­le­ri gi­bi te­sis­ler aç­mak, yö­ne­ti­mi­ni sağ­la­mak, öğ­ren­ci­le­re eği­tim yar­dı­mı yap­mak, ih­ti­yaç sa­hi­bi in­san­la­ra sos­yal yar­dım­lar­da bu­lun­mak, muh­taç ve en­gel­li­le­re ay­lık bağ­la­mak,
d) Sos­yal yar­dım hiz­me­ti ve­ren ku­rum ve ku­ru­luş­lar­la iş­bir­li­ği yap­mak,
e) Ulus­la­ra­ra­sı ku­ru­luş­lar­la iş­bir­li­ği ya­pa­rak sos­yal po­li­ti­ka­lar ve sos­yal yar­dım pro­je­le­ri üret­mek ve yü­rüt­mek,
f) Ge­nel Mü­dür ta­ra­fın­dan ve­ri­len di­ğer ben­zer gö­rev­le­ri yap­mak.
Hayır İşleri ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı: 
Madde 13 - Hayır İşleri ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Vakfiyelerde yer alan hayır şart ve hizmetleri yerine getirmek,
b) Hayrat türünden olup idarece kullanılması mümkün olmayan vakıf taşınmaz malların, tesis maksadına uygun kamu hizmetlerinde kullanılmak üzere diğer bir kamu kuruluşuna tahsisi için gerekli işlemleri yürütmek,
c) Vakıf yolu ile tesis edilmiş olup herhangi bir sebeple diğer bir kamu kuruluşuna intikal etmiş hayrat taşınmaz malların, Vakıflar Genel Müdürlüğüne intikalini sağlamak,
d) Hayrat taşınmaz malların satışı ve satış bedelinden elde edilecek gelirlerin, gayesi aynı olan diğer bir hayrata tahsisi işlemleri ile mazbut ve mülhak hayrat taşınmaz mallara ait istimlak işlemlerini yürütmek,
e) Bağışlanan eşyanın en geç beş yılda bir sayımını yapıp demirbaş kaydına mutabakatı sağlamak,
f) Gerekli yerlerde öğrenci yurtları, aş ocağı, eğitim tesisleri açmak, yönetimini sağlamak, imkanları ölçüsünde muhtaç sakat ve amalara aylık bağlamak,
g) Genel Müdür tarafından verilen diğer hizmetleri yürütmek.

Sa­nat Eser­le­ri ve Ya­pı İş­le­ri Da­ire Baş­kan­lı­ğı
MAD­DE 53- Sa­nat Eser­le­ri ve Ya­pı İş­le­ri Da­ire Baş­kan­lı­ğı­nın gö­rev­le­ri şun­lar­dır:
a) Va­kıf kül­tür var­lık­la­rı­nın tes­pit ve en­van­te­ri­ni yap­mak ve bel­ge­le­ri­ni ar­şiv­le­mek,
b) Ge­nel Mü­dür­lü­ğe ve maz­but va­kıf­la­ra ait va­kıf kül­tür var­lık­la­rı­nın rö­le­ve, res­ti­tüs­yon, res­to­ras­yon ve di­ğer pro­je­le­ri ile yıl­lık ve beş yıl­lık ona­rım prog­ram­la­rı­nı ha­zır­la­ya­rak ve­ya ha­zır­la­ta­rak ona­rım ve res­to­ras­yon­la­rı­nı yap­mak ve­ya yap­tır­mak, ta­lep ha­lin­de kon­trol­lük gö­re­vi Ge­nel Mü­dür­lük­çe yü­rü­tül­mek kay­dıy­la dü­zen­le­ne­cek pro­to­kol esas­la­rı da­hi­lin­de ka­mu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rı ile ger­çek ve tü­zel ki­şi­le­re yap­tır­mak,
c) Va­kıf kül­tür var­lık­la­rı bi­rim fi­yat ana­liz­le­ri­ni ha­zır­la­mak, Ge­nel Mü­dür­ce onay­lan­dık­tan son­ra ya­yın­lan­ma­sı­nı sağ­la­mak,
d) Ge­nel Mü­dür­lü­ğe ve maz­but va­kıf­la­ra ait va­kıf kül­tür var­lık­la­rı­nın ona­rım ve res­to­ras­yon pro­je­le­ri ile il­gi­li ge­rek­li iş­lem­le­ri yap­mak ve ha­li ha­zır du­rum­la­rı­nı rö­le­ve ve fo­toğ­raf­lar­la tes­pit et­mek, ge­rek­ti­ğin­de eser ile ko­ru­ma alan­la­rı­nın ka­mu­laş­tır­ma iş­lem­le­ri­ni yü­rüt­mek,
e) Ge­nel Mü­dür­lü­ğe ve maz­but va­kıf­la­ra ait va­kıf kül­tür var­lık­la­rı­nın ona­rı­mı ile ye­ni ya­pı­la­rın in­şa, ona­rım ve iha­le iş­lem­le­ri­ni yü­rüt­mek,
f) Va­kıf kül­tür var­lık­la­rı­nın ve ye­ni ya­pı­la­rın ona­rı­mı için ge­rek­li gö­rü­len mal­ze­me­le­ri sa­tın al­mak, şan­ti­ye kur­mak ve şan­ti­ye­le­ri kon­trol et­mek,
g) 21/7/1983 ta­rih­li ve 2863 sa­yı­lı Kül­tür ve Ta­bi­at Var­lık­la­rı­nı Ko­ru­ma Ka­nu­nu ile il­gi­li iş­lem­le­ri yü­rüt­mek,
h) Ge­nel Mü­dür ta­ra­fın­dan ve­ri­len di­ğer ben­zer gö­rev­le­ri yap­mak.

Abide ve Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı:
Madde 10 - Abide ve Yapı İşleri Dairesi Başkanlığının görevleri şunlardır:

a) Vakıflar Genel Müdürlüğünün yönetiminde bulunan eski eser yapıların,yapıldığı devrin özelliklerine zarar vermeden,onarımı (restorasyon) ile akar ve hayrat vakıf binaların onarımı ve yeni yapıların yapılmasını sağlamak,vakıf eski eserlerin tespiti,tescil ve değerlendirilmesini yapmak, arşivlemek, röleve restorasyon ve restitüsyon projelerini hazırlayıp onaylamak, yıllık ve beş yıllık eski eser onarım programlarını hazırlatmak,
b) Eski eser birim fiyat analizlerinin hazırlanmasını ve yayımlanmasını temin etmek, bu eserlerin proje ve dosyalarının, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Kurulunca onaylanması için gerekli işlemleri yapmak ve hali hazır durumlarını röleve ve fotoğraflarla tespit etmek, gerektiğinde kamulaştırma işlemlerini yürütmek,
c) Keşif ve Rapor dosyalarını hazırlatıp ihale işlemlerini yürütmek, onarımları için gerekli malzemelerin satın alınmasını sağlamak ve gerekli görülen yerlerde şantiye kurmak ve şantiyelerini kontrol etmek,
d) Genel Müdür tarafından verilen diğer hizmetleri yürütmek.

Ya­tı­rım ve Em­lak Da­ire Baş­kan­lı­ğı
MAD­DE 54- Ya­tı­rım ve Em­lak Da­ire Baş­kan­lı­ğı­nın gö­rev­le­ri şun­lar­dır:
a) Ge­nel Mü­dür­lü­ğe, maz­but, mül­hak ve ce­ma­at va­kıf­la­rı­na ait ta­şın­maz mal­la­rın en­van­te­ri­ni çı­kar­mak, kü­tük ka­yıt­la­rı­nı tut­mak,
b) Bu Ka­nun ve il­gi­li ka­nun­lar uya­rın­ca vak­fı­na in­ti­ka­li ge­re­ken ta­şın­maz mal­la­rın tes­pi­ti­ni ya­pa­rak vak­fı adı­na ta­pu­ya tes­ci­li­ni sağ­la­mak, va­kıf kül­tür var­lık­la­rı­nın mül­ki­yet ve ta­sar­ruf iş­lem­le­ri­ni yü­rüt­mek,
c) Ge­nel Mü­dür­lü­ğe ve maz­but va­kıf­la­ra ait ta­şın­maz­la­rın; imar uy­gu­la­ma ve ka­das­tro ça­lış­ma­la­rı­nı ta­kip et­mek; ka­mu­laş­tır­ma, ki­ra­la­ma, va­kıf ko­nut ve­ya hiz­met sta­tü­sü­ne al­ma, çı­kar­ma iş­lem­le­ri­ni yü­rüt­mek; ki­ra­la­ma usul ve esas­la­rı­nı be­lir­le­mek; kat kar­şı­lı­ğı, ya­pım ve­ya ona­rım kar­şı­lı­ğı ki­ra­la­ma mo­del­le­ri ile de­ğer­len­di­ril­me­le­ri­ni sağ­la­mak; her tür­lü te­ca­vüz­den ko­run­ma­la­rı ile il­gi­li ted­bir­le­ri al­mak; el­de tu­tul­ma­sın­da fay­da gö­rül­me­yen­le­rin de­ğiş­ti­ril­me­si, sa­tıl­ma­sı ve ge­rek­li gö­rü­len ta­şın­maz­la­rın sa­tın alın­ma­sı iş­lem­le­ri­ni yü­rüt­mek,
d) Ge­nel Mü­dür­lü­ğe ya­pı­la­cak ta­şın­maz mal ba­ğış iş­lem­le­ri­ni yü­rüt­mek,
e) Ta­vi­ze ta­bi olan ta­şın­maz mal­la­rın tes­pi­ti ile ta­viz be­del­le­ri­nin tah­si­li­ni sağ­la­mak,
f) Gö­rev ve fa­ali­yet­le­ri­nin ge­rek­tir­di­ği alt ya­pı ça­lış­ma­la­rı­nı yap­mak ve­ya yap­tır­mak,
g) Ge­nel Mü­dür ta­ra­fın­dan ve­ri­len di­ğer ben­zer gö­rev­le­ri yap­mak.

Emlak Dairesi Başkanlığı: 
Madde 11 - Emlak Dairesi Başkanlığının görevleri şunlardır:

a) Elde tutulmasında fayda görülmeyen vakıf taşınmaz malların satışı, gerekli görülecek taşınmaz malların satın alınması veya değiştirilmesi işlemlerini yürütmek,
b) Vakıf taşınmaz malların değerlendirilmesi konusunda esasları ve prensipleri tayin ve tespit etmek ve yatırım programlarını yapmak,
c) Tasfiye Kanunları ile 10/9/1957 gün ve 7044 sayılı Kanun uyarınca vakfına veya Vakıflar Genel Müdürlüğüne intikali gereken mahlül ve metruk taşınmaz malların tespit ve tescil işlemlerini, eski eserlerin mülkiyet ve tasarruf konularını yürütmek ve bunların tapuya tescilini sağlamak,
d) Mazbut vakıflar ile emaneten ve niyabeten yönetilen vakıflara ait taşınmaz malların, her türlü tecavüzden korunmaları ile ilgili tedbirleri almak, kamulaştırma işlemlerini yürütmek, 13/7/1967 gün ve 903 sayılı Kanunla kurulan vakıflar hariç bütün vakıf taşınmaz malların kütüklerini muhafaza etmek,
e) Yurt dışı vakıf emlak konuları ile ilgili işlemleri yürütmek,
f) Genel Müdür tarafından verilen diğer hizmetleri yürütmek.

Sağ­lık Hiz­met­le­ri Da­ire Baş­kan­lı­ğı
MAD­DE 55- Sağ­lık Hiz­met­le­ri Da­ire Baş­kan­lı­ğı­nın gö­rev­le­ri şun­lar­dır:
a) Maz­but va­kıf­la­rın vak­fi­ye­le­rin­de yer alan sağ­lık ha­yır şart­la­rı­nın ger­çek­leş­ti­ril­me­si ama­cıy­la; ya­tak­lı, ayak­ta, ge­zi­ci sağ­lık hiz­me­ti ver­mek ve bu ko­nuy­la il­gi­li iş ve iş­lem­le­ri yü­rüt­mek,
b) Sağ­lık te­sis­le­ri­nin et­kin ve  ve­rim­li hiz­met ver­me­si­ne yö­ne­lik ted­bir­ler al­mak,
c) Sağ­lık hiz­me­ti ve­ren ku­rum ve ku­ru­luş­lar­la iş­bir­li­ği yap­mak,
d) Ge­rek­ti­ğin­de ka­mu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rı, sos­yal gü­ven­lik ku­rum­la­rı ve sağ­lık bran­şın­da hiz­met ve­ren özel si­gor­ta şir­ket­le­ri ile an­laş­ma ya­pıl­ma­sı­nı sağ­la­mak,
e) Bezm-i Alem Va­li­de Sul­tan Va­kıf Gu­re­ba Has­ta­ne­si­nin vak­fi­ye şart­la­rı­na uy­gun, eği­tim has­ta­ne­si ola­rak  et­kin  ve ve­rim­li ça­lış­ma­sı­nı sağ­la­mak, 
f) Ge­nel Mü­dür ta­ra­fın­dan ve­ri­len di­ğer ben­zer gö­rev­le­ri yap­mak.

Kül­tür ve Tes­cil Da­ire Baş­kan­lı­ğı

MAD­DE 56- Kül­tür ve Tes­cil Da­ire Baş­kan­lı­ğı­nın gö­rev­le­ri şun­lar­dır:
a) Ge­nel Mü­dür­lük ar­şi­vin­de bu­lu­nan vak­fi­ye, fer­man, be­rat, hüc­cet ve ben­ze­ri bel­ge­le­rin ter­cü­me ve trans­krip­si­yo­nu­nu yap­mak, tas­nif et­mek ve ar­şiv­le­mek,
b) Va­kıf­la­rın mer­ke­zi si­cil ka­yıt­la­rı­nı tut­mak, ku­ru­la­cak ye­ni va­kıf­la­rın mer­ke­zi si­ci­le tes­ci­li­ni yap­mak,
c) Dev­let ar­şiv, kü­tüp­ha­ne ve mü­ze­le­ri ile ger­çek ve tü­zel ki­şi­le­rin elin­de bu­lu­nan vak­fi­ye ve ben­ze­ri bel­ge­le­ri tes­pit ede­rek bun­la­rın Ge­nel Mü­dür­lük ar­şi­vi­ne in­ti­ka­li­ni sağ­la­mak,
d) Tev­li­yet, in­ti­fa hak­kı, maz­bu­ti­yet, şart teb­di­li ile ha­yır şart­la­rı­nın gün­cel­leş­ti­ril­me­si gi­bi bel­ge­le­ri si­ci­le kay­de­de­rek ar­şiv­le­mek,
e) İl­mi araş­tır­ma­la­rın gü­ven­lik için­de yü­rü­tül­me­si­ni sağ­la­mak,
f) Te­ber­ru­kat eş­ya­nın en geç beş yıl­da bir sa­yı­mı­nı yap­tı­ra­rak de­mir­baş ka­yıt­la­rı ile mu­ta­ba­ka­tı­nı sağ­la­mak,
g) Va­kıf­lar­la il­gi­li ya­yın fa­ali­yet­le­rin­de bu­lun­mak,
h) Va­kıf mü­ze, kü­tüp­ha­ne ve kül­tür mer­kez­le­ri­ni aç­mak, de­net­le­mek,
ı) Yurt içi ve yurt dı­şın­da­ki va­kıf ve üst ku­ru­luş­la­rıy­la iş­bir­li­ği içe­ri­sin­de bi­lim­sel, kül­tü­rel ve sos­yal et­kin­lik­ler dü­zen­le­mek, pro­je­ler üret­mek,
j) Ar­şiv­le­rin kul­la­nıl­ma­sı­nı ko­lay­laş­tı­ra­cak ve her tür il­mi ça­lış­ma­lar için fay­da sağ­la­ya­cak şe­kil­de bir ar­şiv yö­ne­tim sis­te­mi kur­mak ve bu sis­te­min ça­lış­ma­sı­nı sağ­la­mak,
k) Ulu­sal ve ulus­la­ra­ra­sı top­lan­tı­lar, kon­fe­rans, pa­nel, sem­poz­yum, açık otu­rum, ser­gi, fu­ar gi­bi et­kin­lik­ler dü­zen­le­mek,
l) Va­kıf­la­ra ait ta­şı­nır kül­tür var­lık­la­rı­nın ko­run­ma­sı ve ka­çak­çı­lı­ğın ön­len­me­si için ge­rek­li ted­bir­le­ri al­mak ve ka­çı­rı­lan eser­le­rin ia­de­si ile il­gi­li iş­lem­le­ri yü­rüt­mek,
m) Ge­nel Mü­dür ta­ra­fın­dan ve­ri­len di­ğer ben­zer gö­rev­le­ri yap­mak.
Kültür ve Tescil Dairesi Başkanlığı:
Madde 15 - Kültür ve Tescil Dairesi Başkanlığının görevleri şunlardır:

a) Arşivde bulunan Vakfiye, Ferman, Berat, Hüccet ve benzeri belgeleri tercüme ve bugünkü harflere çevirme işlerini yapmak, bunların kütük kayıtlarıyla diğer belgelerin ve sanat değeri yüksek olan kitap ve benzeri eserlerin mikrofilmlerini almak, bunları tasnif etmek ve saklamak,
b) Eski Vakıflar ile Türk Medeni Kanunu'na göre kurulan vakıfların merkezi sicile tescilini yapmak, mahkemeler, resmi kuruluşlar ve vakıf evlatlar tarafından merkezi sicilde tescil edilmiş vakıflarla ilgili istenilen belgelerin onaylı örneklerini vermek,
c) Diğer Devlet Kuruluşları ile bunlara bağlı arşiv, kütüphane ve kuruluşlarla şahısların elinde bulunan vakfiye ve benzeri belgeleri tespit ederek bunların Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivine intikalini sağlamak,
d) Tevliyet, zabıt, intifa hakkı, şart tebdili ve tevzin (denkleştirme) cetveli gibi işlemleri kütüğe tescil ederek bunlarla ilgili evrak ve belgeleri saklamak,
e) Arşivde yapılacak ilmi araştırmaları Milli çıkarlara uygun olarak güvenlik içinde yürütmek,
f) Vakıfları ve Vakıf hizmetlerini tanıtıcı, ilmi kitap, dergi ve broşürler yayınlamak, Genel Müdürlüğe bağlı kütüphane ve müzelerin çalışmalarını planlamak ve denetlemek, Vakıflarla ilgili galeri ve sergiler açmak,
g) Genel Müdürlüğün tarihçesini hazırlamak,
h) Genel Müdür tarafından verilen diğer hizmetleri yürütmek.

Dış İliş­ki­ler Da­ire Baş­kan­lı­ğı
MAD­DE 57- Dış İliş­ki­ler Da­ire Baş­kan­lı­ğı­nın gö­rev­le­ri şun­lar­dır:
a) Ge­nel Mü­dür­lü­ğün ulus­la­ra­ra­sı ku­ru­luş­lar­la iliş­ki ve iş­lem­le­ri­ni yü­rüt­mek,
b) Va­kıf­lar­la il­gi­li ulus­la­ra­ra­sı alan­da­ki ge­liş­me­le­ri ta­kip et­mek,
c) Yurt dı­şı va­kıf em­lak ko­nu­la­rı ile il­gi­li iş­lem­le­ri yü­rüt­mek,
d) Ge­nel Mü­dür­lü­ğün Av­ru­pa Bir­li­ği ile il­gi­li ya­pa­ca­ğı ça­lış­ma­la­rı, di­ğer bi­rim­ler­le ko­or­di­nas­yon sağ­la­ya­rak yü­rüt­mek,
e) Ge­nel Mü­dür­lü­ğün gö­rev ala­nı­na gi­ren ko­nu­lar­da Tür­ki­ye'de dü­zen­le­ne­cek ulus­la­ra­ra­sı top­lan­tı­la­rın or­ga­ni­zas­yo­nu­nu yap­mak ve bu­na iliş­kin iş­lem­le­ri yü­rüt­mek,
f) Ge­nel Mü­dür ta­ra­fın­dan ve­ri­len di­ğer ben­zer  gö­rev­le­ri yap­mak.

Da­nış­ma ve de­ne­tim bi­rim­le­ri

MAD­DE 58- Ge­nel Mü­dür­lü­ğün da­nış­ma ve de­ne­tim bi­rim­le­ri şun­lar­dır:
a) Hu­kuk Mü­şa­vir­li­ği,
b) Reh­ber­lik ve De­ne­tim Baş­kan­lı­ğı
c) Stra­te­ji Ge­liş­tir­me Da­ire Baş­kan­lı­ğı,
d) Ba­sın ve Halk­la İliş­ki­ler Mü­şa­vir­li­ği.
Hu­kuk Mü­şa­vir­li­ği
MAD­DE 59- Hu­kuk Mü­şa­vir­li­ği­nin gö­rev­le­ri şun­lar­dır:
a) Hu­ku­ki ko­nu­lar ile hu­ku­ki, ma­li ve ce­zai so­nuç­lar do­ğu­ra­cak iş­lem­ler hak­kın­da gö­rüş bil­dir­mek,
b) Baş­ba­kan­lık­tan ve­ya di­ğer ku­ru­luş­lar­dan gön­de­ri­len ka­nun, tü­zük ve yö­net­me­lik ta­sa­rı­la­rı­nı hu­ku­ki açı­dan in­ce­le­ye­rek Ge­nel Mü­dür­lü­ğün gö­rüş­le­ri­ni be­lir­le­mek,
c) Ge­nel Mü­dür­lü­ğün men­fa­at­le­ri­ni ko­ru­yu­cu, an­laş­maz­lık­la­rı ön­le­yi­ci hu­ku­ki ted­bir­le­ri za­ma­nın­da al­mak, an­laş­ma ve söz­leş­me­le­rin bu esas­la­ra uy­gun ola­rak ya­pıl­ma­sı­na yar­dım­cı ol­mak,
d) Ge­nel Mü­dür­lü­ğün ta­raf ol­du­ğu da­va­lar­da; ge­rek­li bil­gi­le­ri ha­zır­la­mak  ve Ge­nel Mü­dür­lü­ğü tem­sil et­mek ve­ya Ge­nel Mü­dür­lük­çe hiz­met sa­tın al­ma yo­luy­la tem­sil et­ti­ri­len da­va­la­rı ta­kip ve ko­or­di­ne et­mek,
e) Ge­nel Mü­dür­lük ile il­gi­li ka­nun, tü­zük ve yö­net­me­lik­le­ri hu­ku­ki açı­dan in­ce­le­mek, ge­rek­ti­ğin­de ha­zır­la­mak ve ge­rek­li gö­rü­le­cek de­ği­şik­lik­le­ri tek­lif et­mek,
f) Ge­nel Mü­dür ta­ra­fın­dan ve­ri­len di­ğer ben­zer gö­rev­le­ri yap­mak.
Hukuk Müşavirliği:
Madde 18 - Hukuk Müşavirliğinin görevleri şunlardır:

a) Genel Müdürlüğün merkez ve taşra birimlerinden sorulan hukuki konular ile hukuki, mali ve cezai sonuçlar doğuracak işlemler hakkında görüş bildirmek,
b) Genel Müdürlüğün menfaatlerini koruyucu, anlaşmazlıkları önleyici hukuki tedbirleri zamanında almak, anlaşma ve sözleşmelerin bu esaslara uygun olarak yapılmasına yardımcı olmak,
c) Vakıflar Genel Müdürlüğünün taraf olduğu davalarla gerekli bilgileri hazırlama ve idareyi ilgilendiren davalarda Genel Müdürlüğü temsil etmek,
d) Genel Müdürlüğün gayelerini daha iyi gerçekleştirmek, mevzuata plan ve programa uygun çalışmasını temin etmek amacı ile gerekli hukuki teklifleri hazırlamak ve Genel Müdüre sunmak,
e) Vakıflar Genel Müdürlüğü ile ilgili kanun, tüzük ve yönetmelikleri hukuki açıdan incelemek, gerektiğinde hazırlamak ve gerekli görülecek değişiklikleri teklif etmek,
f)Başbakanlıktan veya diğer kuruluşlardan gönderilen kanun, tüzük ve yönetmelik tasarılarını hukuki açıdan inceleyerek Genel Müdürlük görüşlerini belirlemek.


Reh­ber­lik ve De­ne­tim Baş­kan­lı­ğı

MAD­DE 60- Reh­ber­lik ve De­ne­tim Baş­kan­lı­ğı­nın gö­rev­le­ri şun­lar­dır:
a) Mül­hak, ce­ma­at, es­naf va­kıf­la­rı ile ye­ni va­kıf­la­rın, vak­fi­ye ve va­kıf se­ne­din­de ya­zı­lı şart­la­ra, yü­rür­lük­te­ki mev­zu­ata uy­gun yö­ne­ti­lip yö­ne­til­me­di­ği, ama­cı doğ­rul­tu­sun­da fa­ali­yet­te bu­lu­nup bu­lun­ma­dı­ğı, mal­la­rı­nın ve ge­lir­le­ri­nin vak­fi­ye, 1936 Be­yan­na­me­si ve va­kıf se­ne­din­de­ki şart­la­ra uy­gun kul­la­nı­lıp kul­la­nıl­ma­dı­ğı hu­sus­la­rı­nı in­ce­le­mek, de­net­le­mek ve reh­ber­lik yap­mak,
b) Va­kıf ve ik­ti­sa­di iş­let­me­le­ri­nin ve iş­ti­rak­le­ri­nin de­net­le­me ve in­ce­le­me iş­le­ri­ni yü­rüt­mek,
c) Va­kıf de­net­çi­le­ri­nin araş­tır­ma, in­ce­le­me ve de­ne­tim so­nu­cu dü­zen­le­ye­cek­le­ri ra­por­la­rı Baş­kan­lık gö­rü­şü ile bir­lik­te Ge­nel Mü­dür­lük ma­ka­mı­na sun­mak,
d) Mül­hak, ce­ma­at, es­naf va­kıf­la­rı ile ye­ni va­kıf­la­rın iç de­ne­tim ra­por­la­rı ile so­nuç­la­rı­nı de­ğer­len­dir­mek ve ge­rek­li iş­lem­le­ri yü­rüt­mek,
e) Ge­nel Mü­dür ta­ra­fın­dan ve­ri­len di­ğer ben­zer gö­rev­le­ri yap­mak.
Reh­ber­lik ve De­ne­tim Baş­kan­lı­ğı hiz­met­le­ri­nin yü­rü­tül­me­sin­de ih­ti­yaç du­yul­ma­sı du­ru­mun­da Ge­nel Mü­dü­rün ona­yı ile taş­ra­da ça­lış­ma grup­la­rı oluş­tu­ru­la­bi­lir.
Reh­ber­lik ve De­ne­tim Baş­kan­lı­ğı ile ça­lış­ma grup­la­rı­nın ça­lış­ma usul ve esas­la­rı yö­net­me­lik­le dü­zen­le­nir.
Teftiş Kurulu:
Madde 17 - Teftiş Kurulu Genel Müdürün emri veya onayı üzerine Genel Müdür adına aşağıdaki görevleri yapar:


a) Genel Müdürlüğün merkez kuruluşları ile taşra kuruluşlarının her türlü işlemleriyle ilgili olarak teftiş inceleme ve soruşturma işlerini yürütmek,
b) Genel Müdürlüğün görevleri daha iyi gerçekleştirmek mevzuata ve programa uygun çalışmasını temin etmek amacıyla gerekli teklifleri hazırlamak ve Genel Müdüre sunmak,
c) Özel Kanunlarla verilen diğer görevleri yürütmek. Teftiş Kurulunun kuruluş esasları ile müfettişlerin çalışma usul ve esasları tüzükle düzenlenir.

Stra­te­ji Ge­liş­tir­me Da­ire Baş­kan­lı­ğı
MAD­DE 61- Stra­te­ji Ge­liş­tir­me Da­ire Baş­kan­lı­ğı­nın gö­rev­le­ri şun­lar­dır:
a) Ulu­sal kal­kın­ma stra­te­ji ve po­li­ti­ka­la­rı, yıl­lık prog­ram ve hü­kü­met prog­ra­mı çer­çe­ve­sin­de Ge­nel Mü­dür­lü­ğün or­ta ve uzun va­de­li stra­te­ji ve po­li­ti­ka­la­rı­nı be­lir­le­mek, amaç­la­rı­nı oluş­tur­mak üze­re ge­rek­li ça­lış­ma­la­rı yap­mak,
b) Ge­nel Mü­dür­lü­ğün gö­rev ala­nı­na gi­ren ko­nu­lar­da, per­for­mans ve ka­li­te öl­çüt­le­ri ge­liş­tir­mek ve bu kap­sam­da ve­ri­le­cek di­ğer gö­rev­le­ri ye­ri­ne ge­tir­mek,
c) Ge­nel Mü­dür­lü­ğün yö­ne­ti­mi ile hiz­met­le­rin ge­liş­ti­ril­me­si ve per­for­mans­la il­gi­li bil­gi ve ve­ri­le­ri top­la­mak, ana­liz et­mek, yo­rum­la­mak,
d) Ge­nel Mü­dür­lü­ğün gö­rev ala­nı­na gi­ren ko­nu­lar­da, hiz­met­le­ri et­ki­le­ye­cek dış fak­tör­le­ri in­ce­le­mek, ku­rum içi ka­pa­si­te araş­tır­ma­sı yap­mak, hiz­met­le­rin et­kin­li­ği­ni ve tat­min dü­ze­yi­ni ana­liz et­mek ve ge­nel araş­tır­ma­lar yap­mak,
e) Yö­ne­tim bil­gi sis­tem­le­ri­ne iliş­kin hiz­met­le­ri ye­ri­ne ge­tir­mek,
f) 5018 sa­yı­lı Ka­mu Ma­li Yö­ne­ti­mi ve Kon­trol Ka­nu­nuy­la ma­li hiz­met­ler bi­ri­mi­ne ve­ri­len gö­rev­le­ri yü­rüt­mek,
g) Ge­nel Mü­dür­lü­ğün ke­fa­let san­dı­ğı iş­lem­le­ri­ni yü­rüt­mek,
h) Ge­nel Mü­dür­lü­ğün sı­nai, ti­ca­ri, zi­rai, tu­rizm, sağ­lık, eği­tim, kül­tür, sos­yal yar­dım ve di­ğer alan­lar­da gi­ri­şe­ce­ği ya­tı­rım­la­rı plan­la­mak, ge­rek­li etüt ve pro­je­le­ri ha­zır­la­mak ve­ya ha­zır­lat­mak,
ı) İş­let­me­le­rin eko­no­mik ku­ral­lar için­de üre­tim­le­ri­ni ar­tı­rı­cı ma­li ve tek­nik etüt­ler yap­mak, iş­let­me ve iş­ti­rak­le­re ait iş ve iş­lem­le­ri yü­rüt­mek,
j) Maz­but va­kıf­la­ra ait he­sap­la­rı tut­mak, in­ti­fa hak­kı iş­lem­le­ri­ni yü­rüt­mek,
k) Mül­hak va­kıf­la­rın yıl­lık ke­sin he­sap­la­rı­nı in­ce­le­mek ve tas­dik et­mek,
l) Dış kay­nak­lı fon­la­ra ula­şa­bi­le­cek pro­je­le­rin üre­til­me­si­ni ve uy­gu­la­ma­ya ge­çi­ril­me­si­ni sağ­la­mak,
m) Ge­nel Mü­dür ta­ra­fın­dan ve­ri­le­cek di­ğer ben­zer gö­rev­le­ri yap­mak.
Ba­sın ve Halk­la İliş­ki­ler Mü­şa­vir­li­ği
MAD­DE 62- Ba­sın ve Halk­la İliş­ki­ler Mü­şa­vir­li­ği­nin gö­rev­le­ri şun­lar­dır:
a) Ge­nel Mü­dür­lü­ğün say­dam bir ya­pı­ya ka­vuş­tu­rul­ma­sı ama­cıy­la, Ge­nel Mü­dür­lü­ğün kim­li­ği, mis­yo­nu, viz­yo­nu, ça­lış­ma ala­nı ve fa­ali­yet­le­ri ko­nu­sun­da ka­mu­oyu­nu bil­gi­len­dir­mek,
b) Ge­nel Mü­dür­lü­ğün ça­lış­ma­la­rı­na ve yü­rüt­tü­ğü pro­je­ler ile fa­ali­yet­le­ri­ne iliş­kin ka­mu­oyu­nun bil­gi­len­di­ril­me­si ama­cıy­la, gör­sel ve ya­zı­lı ba­sın or­gan­la­rıy­la ile­ti­şim kur­mak, Ge­nel Mü­dür­lü­ğe iliş­kin en­for­mas­yon ni­te­li­ğin­de­ki bil­gi­le­ri der­le­mek, bun­la­rı Ge­nel Mü­dür­lük adı­na ha­ber­leş­ti­re­rek kit­le ile­ti­şim araç­la­rı ka­na­lıy­la ka­mu­oyu­na du­yu­rul­ma­sı­nı sağ­la­mak,
c) Ge­nel Mü­dür­lük ile il­gi­li du­yu­ru, bül­ten, bil­di­ri, açık­la­ma şek­lin­de der­len­miş her tür ha­be­rin med­ya pla­nı­nı ha­zır­la­ya­rak, bu pla­nı uy­gu­la­mak,
d) Ge­nel Mü­dür­lü­ğün ka­mu­oyu nez­din­de ta­nı­tı­mı­nın ya­pı­la­bil­me­si ama­cıy­la, ça­lış­ma­la­rı­nın ve ku­rum­sal kim­li­ğin ta­nın­ma­sı ve ha­tır­la­nır ol­ma­sı­na yö­ne­lik rek­lam ve ta­nı­tım stra­te­ji­le­ri­ni be­lir­le­mek, bun­la­rın uy­gu­la­ma­ya ge­çi­ril­me­si­ni sağ­la­mak,
e) Ge­nel Mü­dür­lük adı­na, ta­nı­tım ama­cıy­la, ka­mu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rı, si­vil top­lum ör­güt­le­ri ve üni­ver­si­te­ler ile or­tak or­ga­ni­zas­yon­lar plan­la­mak, ya­yın fa­ali­yet­le­rin­de bu­lun­mak, ta­nı­tı­cı bro­şür, afiş gi­bi gör­sel ta­nı­tım araç­la­rı oluş­tu­ra­rak, bun­la­rın he­def­le­nen kit­le­le­re ulaş­ma­sı­nı sağ­la­mak,
f) 9/10/2003 ta­rih­li ve 4982 sa­yı­lı Bil­gi Edin­me Hak­kı Ka­nu­nu çer­çe­ve­sin­de bil­gi edin­me hak­kı­nı kul­lan­mak is­te­yen va­tan­daş­la­rın bil­gi al­ma­sı­nı ko­lay­laş­tı­ra­cak şe­kil­de or­ga­ni­ze ol­mak, bu kap­sam­da, il­gi­li bi­rim­ler ile bil­gi edin­me hak­kı­nı kul­la­nan va­tan­daş ara­sın­da ko­or­di­nas­yon gö­re­vi­ni yü­rüt­mek,
g) Ge­nel Mü­dür ta­ra­fın­dan ve­ri­len di­ğer ben­zer gö­rev­le­ri yap­mak.
Yar­dım­cı hiz­met bi­rim­le­ri
MAD­DE 63- Ge­nel Mü­dür­lü­ğün yar­dım­cı hiz­met bi­rim­le­ri şun­lar­dır:
a) İn­san Kay­nak­la­rı Da­ire Baş­kan­lı­ğı,
b) Des­tek Hiz­met­le­ri Da­ire Baş­kan­lı­ğı.
Yardımcı hizmet birimleri: Madde 19 - Vakıflar Genel Müdürlüğündeki yardımcı hizmet birimleri,

a) Muhasebe Dairesi Başkanlığı,
b) Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı,
c) Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı,
d) Savunma Uzmanlığı.

İn­san Kay­nak­la­rı Da­ire Baş­kan­lı­ğı
MAD­DE 64- İn­san Kay­nak­la­rı Da­ire Baş­kan­lı­ğı­nın gö­rev­le­ri şun­lar­dır:
a) Ge­nel Mü­dür­lü­ğün in­san gü­cü po­li­ti­ka­sı ve plan­la­ma­sı ko­nu­sun­da ça­lış­ma­lar yap­mak ve tek­lif­ler­de bu­lun­mak,
b) Ge­nel Mü­dür­lük per­so­ne­li­nin ata­ma, si­cil, di­sip­lin, emek­li­lik, na­kil, ter­fi, üc­ret, sen­di­ka ve ben­ze­ri öz­lük hak­la­rı iş­lem­le­ri­ni yü­rüt­mek,
c) Ge­nel Mü­dür­lük per­so­ne­li­nin hiz­met içi eği­tim prog­ra­mı­nı ha­zır­la­mak, uy­gu­la­mak ve de­ğer­len­dir­mek,
d) İç de­ne­tim­le il­gi­li hiz­met­le­ri yü­rüt­mek,
e) Ge­nel Mü­dür ta­ra­fın­dan ve­ri­len di­ğer ben­zer gö­rev­le­ri yap­mak.
Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı:
Madde 21 - Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığının görevleri şunlardır.

a) Genel Müdürlüğün insan gücü planlaması ve personel politikasıyla ilgili çalışmaları yapmak, personel sisteminin geliştirilmesiyle ilgili önerilerde bulunmak,
b) Genel Müdürlük personelinin eğitim, atama, emeklilik ve konut tahsis işlemlerini yapmak
c) Mevcut mevzuat esasları dairesinde toplu iş sözleşmelerini yürütmek, işçilerin sendika üyelik durumlarını ve buna ait işlemleri takip etmek ve bu işlemlerin tamamlanması için kurum içi ve dışı yazışmaları yürütmek,
d) Memurun Muhakemat Komisyonu ile Merkez Disiplin ve Yüksek Disiplin Kurulları işlemlerini yürütmek,
e) Genel Müdürlük tarafından verilen diğer hizmetleri yürütmek.

Des­tek Hiz­met­le­ri Da­ire Baş­kan­lı­ğı
MAD­DE 65- Des­tek Hiz­met­le­ri Da­ire Baş­kan­lı­ğı­nın gö­rev­le­ri şun­lar­dır:
a) Ge­nel Mü­dür­lük için ge­rek­li araç, ge­reç, kır­ta­si­ye ve mal­ze­me­le­ri te­min et­mek, da­ğı­tı­mı­nı sağ­la­mak, ona­rım hiz­met­le­ri­ni yü­rüt­mek, ka­yıt­la­rı­nı tut­mak ve har­ca­ma­la­ra iliş­kin ta­hak­kuk iş­lem­le­ri­ni yap­mak,
b) Ge­nel Mü­dür­lük hiz­met­le­ri için ih­ti­yaç du­yu­lan ta­şı­nır ve ta­şın­maz­la­rın ki­ra­lan­ma­sı  iş­lem­le­ri­ni yü­rüt­mek,
c) Ge­nel Mü­dür­lük hiz­met bi­na­la­rı­nın te­miz­lik, ay­dın­lat­ma, ısıt­ma, ba­kım, ona­rım ve ta­şı­ma iş­lem­le­ri­ni yü­rüt­mek,
d) Ko­nut tah­si­si, sağ­lık ve sos­yal te­sis­le­rin ku­rul­ma­sı ve yö­ne­til­me­si ile il­gi­li hiz­met­le­ri yü­rüt­mek,
e) Ge­nel ev­rak ve ar­şiv fa­ali­yet­le­ri­ni dü­zen­le­mek,
f) Ge­nel Mü­dür­lü­ğün si­vil sa­vun­ma ve se­fer­ber­lik hiz­met­le­ri­ni plan­la­mak ve yü­rüt­mek,
g) Ge­nel Mü­dür ta­ra­fın­dan ve­ri­len di­ğer ben­zer gö­rev­le­ri yap­mak.
İdari İşler Dairesi Başkanlığı:
Madde 22 - İdari İşler Dairesi Başkanlığının görevleri şunlardır.

a) Genel Müdürlük için gerekli araç, gereç, kırtasiye ve malzemelerin temini, dağıtımı, tahakkuku ve onarım hizmetlerini yürütmek,
b) İhtiyaç duyulan bina ve arazinin kiralanma, satın alma işlemlerini yürütmek,
c) Temizlik, aydınlatma, ısıtma, bakım, onarım ve taşıma işlemlerini yapmak,
d) Sosyal tesislerin kurulması ve yönetimi ile ilgili hizmetleri düzenlemek ve yürütmek,
e) Genel Müdürlük personelinin ve ailelerinin sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını sağlamak,
f) Genel evrak, arşiv ve haber merkezinin hizmet ve faaliyetlerini düzenlemek ve gerektiğinde protokol işlemlerini yürütmek,
g) Genel Müdürlükçe verilecek benzeri işleri yapmak.

Taş­ra teş­ki­la­tı
MAD­DE 66- Ge­nel Mü­dür­lü­ğün taş­ra teş­ki­la­tı ek­li (II) sa­yı­lı cet­vel­de gös­te­ril­miş­tir. Bu cet­vel­de yer alan bi­rim­le­rin ku­ru­lup kal­dı­rıl­ma­sı­na, yer ve bağ­lan­tı de­ği­şik­lik­le­ri­nin ya­pıl­ma­sı­na Ge­nel Mü­dür­lü­ğün öne­ri­si üze­ri­ne Ba­kan­lar Ku­ru­lu yet­ki­li­dir.
Taş­ra teş­ki­la­tı­nın ça­lış­ma usul ve esas­la­rı yö­net­me­lik­le be­lir­le­nir.
Madde 24 - Vakıflar Genel Müdürlüğü, genel hükümlere göre taşra teşkilatı kurabilir.

http://www.acikistihbarat.com/Haberler.asp?haber=6551


  ..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder