3 Kasım 2014 Pazartesi

VAKIFLAR YASASI BÖLÜM 2


VAKIFLAR YASASI  BÖLÜM 2




İKİN­Cİ BÖ­LÜM



Va­kıf Mal­la­rı ve Fa­ali­yet­le­ri
Va­kıf­la­rın mal edin­me­si, akar cin­sin­den olan mal­la­rın de­ğiş­ti­ril­me­si
MAD­DE 12- Va­kıf­lar; mal edi­ne­bi­lir­ler, mal­la­rı üze­rin­de her tür­lü ta­sar­ruf­ta bu­lu­na­bi­lir­ler.
Ge­nel Mü­dür­lü­ğe ve maz­but va­kıf­la­ra ait akar mal­lar ile hak­la­rın da­ha ya­rar­lı olan­la­rı ile de­ğiş­ti­ril­me­si­ne, pa­ra­ya çev­ril­me­si­ne ve­ya de­ğer­len­di­ril­me­si­ne Mec­lis yet­ki­li­dir.
Mül­hak, ce­ma­at, es­naf va­kıf­la­rı ile ye­ni va­kıf­la­ra, baş­lan­gıç­ta öz­gü­le­nen mal ve hak­lar, va­kıf yö­ne­ti­mi­nin baş­vu­ru­su üze­ri­ne, hak­lı kı­lan se­bep­ler var­sa, De­ne­tim ma­ka­mı­nın gö­rü­şü alı­na­rak mah­ke­me ka­ra­rı ile son­ra­dan ik­ti­sap et­tik­le­ri mal ve hak­la­rı ise ba­ğım­sız eks­per­tiz ku­ru­luş­la­rın­ca  dü­zen­le­ne­cek  ra­po­ra da­ya­lı  ola­rak va­kıf yet­ki­li or­ga­nı­nın ka­ra­rı ile da­ha ya­rar­lı olan­la­rı ile de­ğiş­ti­ri­le­bi­lir ve­ya pa­ra­ya çev­ri­le­bi­lir.
Va­kıf yö­ne­ti­ci­le­ri, ik­ti­sap et­tik­le­ri ve­ya de­ğiş­tir­dik­le­ri ta­şın­maz mal­la­rı ta­pu­ya tes­cil ta­ri­hin­den iti­ba­ren bir ay içe­ri­sin­de Ge­nel Mü­dür­lü­ğe bil­di­rir­ler.
Ku­ru­cu­la­rı­nın ço­ğun­lu­ğu­nun ya­ban­cı uy­ruk­lu olan va­kıf­la­rın, ta­şın­maz mal edin­me­le­ri hak­kın­da, 22/12/1934 ta­rih­li ve 2644 sa­yı­lı Ta­pu Ka­nu­nu­nun 35 in­ci mad­de­si uy­gu­la­nır.
(Ek: 3/8/2002-4771/4 md.; Değişik: 2/1/2003-4778/3 md.) Cemaat vakıfları, vakfiyeleri olup olmadığına bakılmaksızın, Vakıflar Genel Müdürlüğünün izniyle dinî, hayrî, sosyal, eğitsel, sıhhî ve kültürel alanlardaki ihtiyaçlarını karşılamak üzere taşınmaz mal edinebilirler ve taşınmaz malları üzerinde tasarrufta bulunabilirler.
(Ek: 3/8/2002-4771/4 md.) Bu vakıfların dinî, hayrî, sosyal, eğitsel, sıhhî ve kültürel alanlardaki ihtiyaçlarını karşılamak üzere, her ne suretle olursa olsun, tasarrufları altında bulunduğu, vergi kayıtları, kira sözleşmeleri ve diğer belgelerle belirlenen taşınmaz mallar, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde başvurulması hâlinde vakıf adına tescil olunur. Cemaat vakıfları adına bağışlanan veya vasiyet olunan taşınmaz mallar da bu madde hükümlerine tâbidir.
(Ek: 2/1/2003-4778/3 md.) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Vakıflar Genel Müdürlüğünün bağlı bulunduğu Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
(1) Bu kanunun 23/3/1950 tarih, 5625 sayılı ve 25/2/1952 tarih, 5887 sayılı Kanunlara uymayan hükümleri yürürlükten kaldırılmış, bilahare 5887 sayılı Kanunda 2/7/1964 tarih ve 492 sayılı Kanunun 139 uncu maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.

2) 19/07/2003 tarih ve 4928 sayılı Kanunun 2. maddesi:
Geçici Madde 2 - Cemaat vakıfları, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren onsekiz ay içinde 1 inci maddenin yedinci fıkrası uyarınca tescil başvurusunda bulunabilirler.

Madde 12 - Mevkilerine ve temin ettikleri menfaate göre kalmaları gerekli görülmeyen mazbut ve mülhak vakıflara ait akar ve toprakları idare meclisinin kararı ile satmağa veya başka gayri menkulle değiştirmeğe Umum Müdürlük selahiyetlidir. Bu satışlarla elde edilecek paralar tercihan mahallerinde akar satın almağa veya yaptırmağa veya o vakfın mevcut akarının tamirine sarf olunur. Mülhak vakıflarda, idare meclisi, karar vermeden evvel o vakıf mütevellisinin mütalaasını alır.
Madde 13 - 10 uncu ve 12 nci maddelere göre satılacak mallardan ele geçecek paranın bu maddelerde gösterilen yerlere sarf edilinceye kadar nemalandırılması mecburidir.

Madde 14 -
 Gerek satış bedelleri ile gerek değişme ile alınacak veya yeniden yaptırılacak gayri menkuller evvelki vakıfların adını alırlar ve vakıflar idaresince kayıtlarına bu suretle işaret edilir, tapuya da böylece tescil ettirilir. Yeni gayri menkulde başka başka vakıflar alakalı iseler gayri menkuller en büyük hisseyi vermiş olan vakfın adını taşımakla beraber öteki vakıfların da isimleri yazılır.

V. Mal ve hakların kazanılması ve sorumluluk
MADDE 105.- Özgülenen malların mülkiyeti ile haklar, tüzel kişiliğin kazanılmasıyla vakfa geçer.
Tescile karar veren mahkeme, vakfedilen taşınmazın vakıf tüzel kişiliği adına tescil edilmesini tapu idaresine bildirir.
Ölüme bağlı tasarrufla kurulan vakfın mirasbırakanın borçlarından sorumluluğu, özgülenen mal ve haklarla sınırlıdır.
Madde 1: Menafii umumiyeye hadım müessesat ile belediyelere ve ticaret ve sanayi ve ziraat odalariyle borsalara ve Hükümet veya Sanayi ve Maadin Bankası tarafından gerek resen ve gerek iştirak suretiyle vücude getirilecek fabrika ve müessesata, emvali milliye ve metruk eden veya mazbut vakıflardan lüzumu görülecek arazi ve arsalar, İcra Vekilleri Heyeti karariyle, idare heyetlerince takdir olunacak bedel mukabilinde satılabilir
Ta­şın­maz­la­rın va­kıf­la­rı adı­na tes­ci­li
MAD­DE 13- Maz­but va­kıf­la­rın tes­cil gör­me­miş hay­rat ta­şın­maz­la­rı, Ge­nel Mü­dür­lü­ğün is­te­ği üze­ri­ne ta­pu ida­re­sin­ce va­kıf­la­rı adı­na tes­cil edi­lir.
Maz­but ve mül­hak va­kıf­la­ra ait akar ta­şın­maz­la­rın sa­tış ve ta­viz be­del­le­ri ile sa­tın alı­na­cak, tram­pa ile edi­ni­le­cek ve­ya ye­ni­den yap­tı­rı­la­cak ta­şın­maz­lar, va­kıf­la­rı adı­na his­se­le­ri ora­nın­da ta­pu­ya tes­cil et­ti­ri­le­rek ka­yıt­la­ra iş­le­nir.
Amaç ve iş­lev de­ği­şik­li­ği
MAD­DE 14- Va­kıf­la­rın, vak­fi­ye­le­rin­de­ki şart­la­rın ye­ri­ne ge­ti­ril­me­si­ne fii­len ve­ya hu­ku­ken imkân kal­ma­ma­sı ha­lin­de; vak­fe­de­nin ira­de­si­ne ay­kı­rı ol­ma­mak kay­dıy­la maz­but va­kıf­lar­da Ge­nel Mü­dür­lü­ğün; mül­hak, ce­ma­at ve es­naf va­kıf­la­rın­da, va­kıf yö­ne­ti­ci­le­ri­nin tek­li­fi üze­ri­ne bu şart­la­rı de­ğiş­tir­me­ye; ha­yır şart­la­rın­da­ki pa­ra­sal de­ğer­le­ri gün­cel va­kıf ge­lir­le­ri­ne uyar­la­ma­ya Mec­lis yet­ki­li­dir.
Vazife ve şartların değiştirilmesi:
Madde 16 - Umum Müdürlükçe idare olunan vakıfların hayratından varidatı idaresine yetişmeyenlerin yaşatılmasına idare meclisi karar verirse sönmüş veya hayır işlerinin yerine getirilmesi imkansız kalmış vakıflar hasılatından veya şartları müsait olan mamur vakıflar gelirlerinden ayrılacak paralarla o vakıfları yaşatmağa Umum Müdürlük selahiyetlidir.

Madde 17 - Vazife ve şartlarının yerine getirilmesine maddeten imkan kalmayan vakıflarda bu vazife ve şartları değiştirmede İdare Meclisinin kararı ile Umum Müdürlük selahiyetlidir. Mülhak vakıflarda İdare Meclisi karar vermeden evvel mütevellilerin mütalaasını alır.

II. Amacın ve malların değiştirilmesi
MADDE 113.- Durum ve koşullardaki değişmeler yüzünden vakıf senedinde yazılı amaca bağlı kalınması vakfedenin arzusuna açıkça uymayacak hâle gelmiş ise mahkeme, vakfın yönetim organı veya denetim makamının başvurusu üzerine diğerinin yazılı görüşünü aldıktan sonra vakfın amacını değiştirebilir.
Amacın gerçekleşmesini önemli ölçüde güçleştiren veya engelleyen koşulların ve yükümlülüklerin kaldırılmasında veya değiştirilmesinde de aynı hüküm uygulanır.
Amaca özgülenen mal ve hakların daha yararlı olanları ile değiştirilmesini veya paraya çevrilmesini haklı kılan sebepler varsa mahkeme, vakfın yönetim organı veya denetim makamının başvurusu üzerine diğerinin yazılı görüşünü aldıktan sonra gerekli değişikliğe izin verebilir.
Hay­rat ta­şın­maz­la­rın ni­te­lik­le­ri ve de­ğer­len­di­ril­me­si
MAD­DE 15- Va­kıf­la­rın hay­rat ta­şın­maz­la­rı hac­ze­di­le­mez, reh­ne­di­le­mez, bu ta­şın­maz­lar­da mül­ki­yet ve ir­ti­fak hak­kı için ka­zan­dı­rı­cı za­ma­na­şı­mı iş­le­mez.
Ge­nel Mü­dür­lü­ğe, maz­but ve mül­hak va­kıf­la­ra ait olup, tah­sis edil­dik­le­ri ama­ca gö­re kul­la­nıl­ma­la­rı ka­nun­la­ra ve­ya ka­mu dü­ze­ni­ne ay­kı­rı ya­hut tah­sis ama­cı­na uy­gun­lu­ğu­nu kay­bet­miş, kıs­men ve­ya ta­ma­men hay­rat ola­rak kul­la­nıl­ma­sı müm­kün ol­ma­yan ta­şın­maz­lar; maz­but va­kıf­lar­da Mec­lis ka­ra­rı ile mül­hak va­kıf­lar­da va­kıf yö­ne­ti­ci­si­nin ta­le­bi üze­ri­ne Mec­lis ka­ra­rı ile ga­ye­ce ay­nı ve­ya en ya­kın baş­ka bir hay­ra­ta dö­nüş­tü­rü­le­bi­lir, aka­ra dev­re­di­le­bi­lir ve­ya pa­ra­ya çev­ri­le­bi­lir. Bu pa­ra­lar ay­nı su­ret­te di­ğer bir hay­ra­ta tah­sis olu­nur. Ay­nı va­kıf içe­ri­sin­de­ki dö­nüş­tür­me ve­ya de­vir­ler­de be­del öden­mez.
Madde 8 - Vakıfların doğrudan doğruya hayrattan olan gayri menkulleri rehnedilemezler. Bunlardan mülkiyet ve irtifak hakkı için iktisap müruru zaman işlemez ve bu kanunun gösterdiği haller dışında satılamazlar. Bu gayri menkuller Vakıflar İdaresinin istemesi üzerine vakıflar adına tapuca tescil olunurlar. Bu tescilde hiç bir resim ve harç aranmaz.

Madde 9 - Yukarki maddede yazılan gayri menkuller Devlet malları imtiyazından faydalanırlar.

Madde 11 - Vakıf paralarla vakıfların akar nevinden olan gayri menkullerinde, hususi mülkiyet hükümleri cereyan eder.
Ek Madde 2 - (Ek: 21/5/1970-1262/3 md.; Değişik: 23/5/1990-3651/1 md.)
2762 sayılı Kanunun 12 nci maddesine göre vakıf akar ve toprakların (mahlul ve metruk yerler dahil) satışından elde edilecek paralar, aynı Kanunun 3668 sayılı Kanunla değişik 32 nci maddesinde bahsolunan taviz bedelleri, Genel Müdürlüğün en son yıla ait kesin hesabı sonucu hasıl olan gelir fazlasından ve vakıf işletme, şirket ve iştiraklerinden sağlanan kar ile temettü miktarından Vakıflar Meclisince kararlaştırılacak miktardaki para, özel bir fon hesabında toplanır.
Mülhak vakıfların akar ve toprak (mahlul ve metruk yerler dahil) satış bedellerinin bu fona katılmasında mütevellisinin muvafakatı aranır.
Bu fondan ilgili mülhak veya mazbut vakıfların vakfiyelerinde yer alan esas ve gayelere aykırı olmamak şartıyla Genel Müdürlük Vakıflar Meclisinin kararı, Devlet Planlama Teşkilatının görüşü ve Başbakanın onayı ile ticari, sınai, zirai, turizm, sağlık, eğitim ve diğer alanlarda işletmeler ve şirketler kurabilir veya kurulmuş veya kurulacak iştiraklere katılabilir.

Bu fonla ilgili harcamalar ve yapılan işlemler; 1050 sayılı Muhasebei Umumiye Kanunu, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve 180 sayılı Bayındırlık ve İskan Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile ek ve değişiklikleri hükümlerine tabi değildir

Hay­rat ta­şın­maz­la­rın tah­si­si
MAD­DE 16- Maz­but va­kıf­la­ra ait hay­rat ta­şın­maz­la­ra, Ge­nel Mü­dür­lük ta­ra­fın­dan ön­ce­lik­le vak­fi­ye­le­ri doğ­rul­tu­sun­da iş­lev ve­ri­lir. Ge­nel Mü­dür­lük­çe de­ğer­len­di­ri­le­me­yen ve­ya iş­lev ve­ri­le­me­yen hay­rat ta­şın­maz­lar; fii­len as­li ni­te­li­ği­ne uy­gun ola­rak kul­la­nı­lın­ca­ya ka­dar ki­ra­ya ve­ri­le­bi­lir.
Bu hay­rat ta­şın­maz­lar; Ge­nel Mü­dür­lük­çe iş­lev ve­ril­mek ama­cıy­la, vak­fi­ye­sin­de ya­zı­lı hiz­met­ler­de kul­la­nıl­mak üze­re Ge­nel Mü­dür­lü­ğün de­ne­ti­min­de ona­rım ve res­to­ras­yon kar­şı­lı­ğı ka­mu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rı­na, ben­zer amaç­lı va­kıf­la­ra ve­ya ka­mu ya­ra­rı­na ça­lı­şan der­nek­le­re tah­sis edi­le­bi­lir.
Mül­hak vak­fa ait hay­rat ta­şın­ma­zın tah­si­sin­de Ge­nel Mü­dür­lük gö­rü­şü alı­nır.
Tah­sis edi­len ta­şın­maz; ti­ca­ri bir fa­ali­yet­te kul­la­nı­la­maz, tah­si­se ay­kı­rı kul­la­nı­mın tes­pi­ti ha­lin­de Ge­nel Mü­dür­lü­ğün ta­le­bi üze­ri­ne ta­şın­maz, bu­lun­du­ğu ye­rin mül­ki amir­li­ğin­ce tah­li­ye edi­lir.
Ce­ma­at va­kıf­la­rı­na ait, kıs­men ve­ya ta­ma­men hay­rat ola­rak kul­la­nıl­ma­yan ta­şın­maz­lar, va­kıf yö­ne­ti­mi­nin ta­le­bi ha­lin­de Mec­lis ka­ra­rıy­la; ay­nı ce­ma­ate ait baş­ka bir vak­fa tah­sis edi­le­bi­lir ve­ya vak­fın aka­rı­na dö­nüş­tü­rü­le­bi­lir.
Madde 10 - Tahsis edildikleri maksada göre kullanılmaları kanuna veya amme intizamına uygun olmayan veyahut işe yaramaz bir hale gelen hayrat vakıflar, idare meclisinin teklifi ve Bakanlar Heyetinin kararı ile mümkün mertebe gayece aynı olan diğer hayrata tahsis edilebileceği gibi bu kabil hayrat ayın veya para ile değiştirilerek elde edilecek ayın veya para dahi aynı suretle diğer hayrata tahsis olunabilir.
Mimari ve tarihi değeri olan eserler satılamaz.

Ta­şın­maz­la­rın vak­fı­na dön­me­si
MAD­DE 17- Ta­sar­ruf eden­le­rin ve­ya ma­lik­le­rin mi­ras­çı bı­rak­ma­dan ölüm­le­ri, kay­bol­ma­la­rı, terk ve­ya mü­ba­dil gi­bi du­rum­la­ra düş­me­le­ri ha­lin­de ica­re­teyn­li ve mu­ka­ta­alı ta­şın­maz mal­la­rın mül­ki­ye­ti vak­fı adı­na tes­cil edi­lir.
Madde 29 - (Değişik: 22/9/1983-2888/2 md.)
On yıl içinde bu Kanun hükümlerine göre taviz vermek yolu ile icareteyn veya mukataa kayıtları terkin edilmemiş olan gayri menkullerin mülkiyeti on yıl sonunda kendiliğinden mutasarrıflarına geçer ve vakfın hakkı da ivaza dönerek gayri menkulün tamamı bu ivaz karşılığında birinci derece ve birinci sırada ipotek sayılır. Genel Müdürlük o yıl tahakkuk ettirilen icare veya mukataa üzerinden hesaplanabilecek olan bu tavizlerle vaktinde ödenmeyen taksitleri mutasarrıfın başka mallarına müracaat yolu ile ve Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanuna göre tahsile dahi yetkilidir. Bu madde gereğince mülkiyeti mutasarrıflarına geçmiş olan gayri menkullerde maliklerin Hazineden başka varis bırakmadan ölümleri halinde, mülkiyet mahlulen vakfına rücu eder. Bu Kanunun yayımı tarihine kadar maliklerinin ölümleri üzerine son mirasçı sıfatıyla Hazineye İntikal edip de bu husus tapu kaydına işlenmemiş bulunan gayri menkullerde yukarıdaki fıkra hükmüne tabidir.

Ta­viz be­de­li
MAD­DE 18- Ta­pu ka­yıt­la­rın­da, ica­re­teyn ve mu­ka­ta­alı va­kıf şer­hi bu­lu­nan ger­çek ve tü­zel ki­şi­le­rin mül­ki­ye­tin­de ve­ya ta­sar­ru­fun­da­ki ta­şın­maz­lar, iş­lem ta­ri­hin­de­ki em­lak ver­gi­si de­ğe­ri­nin yüz­de onu ora­nın­da ta­viz be­de­li alı­na­rak ser­best ta­sar­ru­fa terk edi­lir. An­cak mi­ri ara­zi­ler­den mu­ka­ta­alı hay­ra­ta tah­sis edil­me­yen­ler ile aşar ve rü­su­mu vak­fe­di­len ta­şın­maz­lar ta­vi­ze ta­bi de­ğil­dir.
Ta­viz be­de­li­nin he­sap­lan­ma­sın­da; or­tak­lı­ğın gi­de­ril­me­si ve­ya ceb­ri ic­ra yo­luy­la sa­tı­lan­lar­da sa­tış be­de­li, ka­mu­laş­tır­ma­lar­da ise ka­mu­laş­tır­ma be­de­li esas alı­nır.
Bu Ka­nun hü­küm­le­ri ge­re­ğin­ce ta­viz be­de­li­nin ta­ma­mı vak­fı adı­na öden­me­dik­çe, ta­şın­maz üze­rin­de­ki tem­li­ki ta­sar­ruf­lar ta­pu da­ire­le­rin­ce tes­cil olun­maz.
Va­kıf şerh­le­ri ile il­gi­li ola­rak, di­ğer ka­nun­lar­da yer alan za­ma­na­şı­mı ve hak dü­şü­rü­cü sü­re­le­re iliş­kin hü­küm­ler uy­gu­lan­maz.
Mukataalı ve icareteynli vakıf mallar
Tasfiye
Madde 26 - Bu kanunun neşrinden sonra vakıf mallar mukataaya ve icareteyne bağlanamaz.

Madde 27 - (Değişik: 26/6/2001-4690/1 md.)
Vakfın türüne göre ayırım yapılmaksızın üzerinde taviz şerhi bulunan mevcut mukataalı veya icareteynli vakıf taşınmaz malların mülkiyetleri, taşınmazların bulunduğu illerde defterdarlık, ilçelerde mal müdürlüğü bünyesinde yer alan Hazine taşınmaz malının satış ihalesine yetkili olan komisyon tarafından takdir edilecek rayiç bedelinin yüzde yirmi oranında hesap edilecek taviz bedeli karşılığında mutasarrıflarına geçirilir. Taviz bedeli ödenmeden ortaklığın giderilmesi veya cebri icra yoluyla satışı yapılacak taşınmaz malların taviz bedellerinin hesaplanmasında satış bedeli esas alınır.

Ta­viz be­de­li­nin tah­sil şek­li
MAD­DE 19- Ta­viz be­del­le­ri, ya­pı­la­cak teb­li­gat üze­ri­ne alt­mış gün içe­ri­sin­de pe­şin ola­rak öde­ne­bi­le­ce­ği gi­bi eş­de­ğer bir ta­şın­maz­la ta­kas edi­le­bi­lir ve­ya ya­rı­sı pe­şin, ka­la­nı bir yıl­da beş eşit tak­sit­te öde­ne­bi­lir. Tak­sit­len­dir­me ha­lin­de, ta­şın­ma­za bi­rin­ci de­re­ce ve bi­rin­ci sı­ra­da ipo­tek ko­nu­lur. Tak­sit­ler­den bi­ri­nin za­ma­nın­da öden­me­me­si ha­lin­de ge­ri ka­lan tak­sit­le­rin ta­ma­mı mu­ac­cel olur.
Ge­nel Mü­dür­lük­çe ta­hak­kuk et­ti­ri­len ta­viz be­del­le­ri, ya­pı­la­cak teb­li­ga­ta rağ­men öden­me­di­ği tak­dir­de 6183 sa­yı­lı Am­me Ala­cak­la­rı­nın Tah­sil Usu­lü Hak­kın­da Ka­nun hü­küm­le­ri­ne gö­re ge­cik­me zam­mı ile bir­lik­te tah­sil edi­le­rek vak­fı adı­na ge­lir kay­de­di­lir.
Taviz bedellerinin ödenmesi, faiz, tasfiye müddeti

Madde 28 - (Değişik:4/4/1995 - 4103/2 md.) Yukarıdaki maddede yazılı tavizler toptan ödendiği takdirde gayri menkulün mülkiyeti mutasarrıfı adına tapuda tescil olunur. Bu tavizin yarısı peşin ve geri kalanı üç yılda üç müsavi taksitle de ödenebilir. Bu takdirde mülkiyet mutasarrıfı adına tescil edilmekle beraber gayri menkulün tamamı geri kalan taksitler için birinci derecede ve birinci sırada ipotek sayılarak tapuya böylece kaydolunur. Taksitler için kanuni faiz yürütülür. Bu taksit zamanında ödenmezse geri kalan taksitlerin tamamı muaccel olur. Mülkiyetin mutasarrıfı adına tescilinden itibaren mukataa ve icare alınmaz. 

Madde 30 - Bu kanun hükümleri yürümeğe başladıktan sonra mukataalı veya icareteynli gayri menkullerin tavizleri tamamen vakfa verilmiş olmadıkça o mallar üzerindeki temliki tasarruflar tapu dairelerince tescil olunamaz.

Madde 31 - 28 ve 29 uncu maddeler hükümlerine göre yapılacak ipotek ve mülk olarak tescil muamelelerinden hiç bir resim ve harç aranmaz.

Madde 32 - (Değişik: 5/7/1939 - 3668/1 md.)
Bu babın içinde yazılı hükümlere göre Vakıflar İdaresinin eline geçecek taviz bedelleri muhafaza edilerek en faydalı şekilde nemalandırılır. İdare meclisinin vereceği karar üzerine bu taviz bedelleriyle akar inşa veya iştira da olunabilir.

Ki­ra sü­re­si
MAD­DE 20- Ge­nel Mü­dür­lü­ğe ve maz­but va­kıf­la­ra ait ta­şın­maz­la­rın ki­ra sü­re­si aza­mi üç yıl­dır. An­cak ona­rım ve­ya in­şa kar­şı­lı­ğı ki­ra­la­ma­lar­da; ona­rım ve in­şa be­de­li göz önü­ne alı­na­rak ki­ra sü­re­si Ge­nel Mü­dü­rün ona­yı ile yir­mi yı­la, Mec­lis ka­ra­rı ile kırk do­kuz yı­la ka­dar tes­pit edi­le­bi­lir.
Ge­nel Mü­dür­lü­ğe ve­ya maz­but va­kıf­la­ra ait ona­rı­mı plan­la­nan va­kıf kül­tür var­lık­la­rı ile ya­tı­rım ya­pı­la­cak ta­şın­maz­lar; ki­ra sü­re­si­nin bi­ti­min­den bir ay ön­ce bil­di­rim ya­pıl­mak kay­dıy­la, hiç­bir hü­küm ve ka­ra­ra bağ­lı ol­mak­sı­zın Ge­nel Mü­dür­lü­ğün ta­le­bi üze­ri­ne ki­ra sü­re­si so­nun­da mül­ki amir­lik­çe tah­li­ye edi­lir.
Ek Madde 1 - (19/07/2003 - 4916/34 md.) Vakıflar Genel Müdürlüğüne, mazbut vakıflar ile mülhak vakıflara ait taşınmazların onarım veya inşa karşılığı kiralanmalarında, onarım ve inşa bedeli göz önüne alınarak, kira süresi, ilgili Bakanın onayı ile yirmidokuz yıla kadar tespit edilebilir.
Va­kıf or­man­la­rı
MAD­DE 21- Özel va­kıf or­man­la­rı ku­ru­la­bi­lir.
Va­kıf kül­tür var­lık­la­rı­nın ko­run­ma­sı ve imar uy­gu­la­ma­la­rı­nın bil­di­ril­me­si
MAD­DE 22- Ka­mu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rı, ko­ru­ma imar plan­la­rı­nı dü­zen­ler­ken va­kıf kül­tür var­lık­la­rıy­la il­gi­li hu­sus­lar­da Ge­nel Mü­dür­lü­ğün gö­rü­şü­nü al­mak zo­run­da­dır­lar.
Ge­nel Mü­dür­lü­ğe ve maz­but va­kıf­la­ra ait ta­şın­maz mal­lar­la il­gi­li ola­rak be­le­di­ye­ler ile di­ğer ka­mu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­ca ya­pı­lan uy­gu­la­ma imar ve par­se­las­yon plan­la­rı­nın, as­kı­ya çı­ka­rıl­ma­dan ön­ce il­gi­li ida­re­ler ta­ra­fın­dan Ge­nel Mü­dür­lü­ğe bil­di­ril­me­si zo­run­lu­dur.
Maz­but va­kıf ta­şın­maz­la­rın­da akar ni­te­li­ği­ni ko­ru­ya­cak şe­kil­de imar dü­zen­le­me­si ya­pı­lır.
Ge­nel Mü­dür­lü­ğe ve maz­but va­kıf­la­ra ait olup uy­gu­la­ma imar plan­la­rın­da okul, has­ta­ne ve­ya spor alan­la­rın­da ka­lan ta­şın­maz­lar; il­gi­li ku­rum­lar ta­ra­fın­dan, imar pla­nı­nın tas­dik ta­ri­hin­den iti­ba­ren iki yıl içe­ri­sin­de ka­mu­laş­tı­rıl­ma­dı­ğı tak­dir­de il­gi­li ba­kan­lı­ğın gö­rü­şü alı­na­rak Ge­nel Mü­dür­lük­çe özel okul, özel has­ta­ne ve­ya özel spor te­si­si ola­rak de­ğer­len­di­ri­le­bi­lir.
Zil­yet­lik yo­luy­la ka­za­nım
MAD­DE 23- Va­kıf­la­rın mal­la­rı üze­rin­de zil­yet­lik yo­luy­la ka­zan­ma hü­küm­le­ri uy­gu­lan­maz.
J. Diğer hükümler
MADDE 117.- Vakıfların malları üzerinde zilyetlik yoluyla kazanma hükümleri uygulanmaz.Derneklerin uluslararası faaliyette bulunmalarına ve üst kuruluş kurmalarına ilişkin hükümler kıyas yoluyla vakıflar hakkında da uygulanır. Kamuya yararlı veya özel kanunlarla kurulan vakıflar hakkındaki özel hükümler saklıdır.
Si­gor­ta
MAD­DE 24- Ki­ra­ya ve­ri­len ve­ya tah­sis edi­len maz­but va­kıf ta­şın­maz mal­la­rın, yan­gın, hır­sız­lık ve do­ğal afet­le­re kar­şı, kul­la­nan­la­rı ta­ra­fın­dan Ge­nel Mü­dür­lük adı­na si­gor­ta­lan­ma­sı zo­run­lu­dur.
Madde 15 - İdare Meclisi, bir milyon lira oluncaya kadar her yıl Umum Müdürlüğün bütçesinden yirmi bin liradan aşağı olmamak üzere para ayıracak ve bunu nemalandıracaktır. Bu para vakıflara ait binalarda yalnız yangından doğacak zararları kapamağa karşılık tutulacaktır. Böyle zararlar yüzünden eksilen miktar aynı suretle yerine konur. Bu suretle toplanacak paralar mülhak vakıfların da mallarını sigorta etmeğe yetecek miktara varınca, o mallarda Umum Müdürlük tarafından sigorta edilir. Bu miktarı, idare meclisi tayin eder. O vakte kadar idare meclisince tayin olunacak mülhak vakıflar mallarını bir kumpanyaya sigorta ettirmeğe ve işi her yıl mahallindeki vakıflar idaresine bildirmeğe mecburdurlar.
Ulus­la­ra­ra­sı fa­ali­yet
MAD­DE 25- Va­kıf­lar; va­kıf se­net­le­rin­de yer al­mak kay­dıy­la, amaç ve­ya fa­ali­yet­le­ri doğ­rul­tu­sun­da, ulus­la­ra­ra­sı fa­ali­yet ve iş­bir­li­ğin­de bu­lu­na­bi­lir­ler, yurt dı­şın­da şu­be ve tem­sil­ci­lik aça­bi­lir­ler, üst ku­ru­luş­lar ku­ra­bi­lir­ler ve yurt dı­şın­da ku­rul­muş ku­ru­luş­la­ra üye ola­bi­lir­ler.
Va­kıf­lar; yurt içi ve yurt dı­şın­da­ki ki­şi, ku­rum ve ku­ru­luş­lar­dan ay­ni ve nak­di ba­ğış ve yar­dım ala­bi­lir­ler,  yurt içi ve yurt dı­şın­da­ki ben­zer amaç­lı va­kıf ve der­nek­le­re ay­ni ve nak­di ba­ğış ve yar­dım­da bu­lu­na­bi­lir­ler. Nak­di yar­dım­la­rın yurt dı­şın­dan alın­ma­sı ve­ya yurt dı­şı­na ya­pıl­ma­sı ban­ka ara­cı­lı­ğı ile olur ve so­nuç Ge­nel Mü­dür­lü­ğe bil­di­ri­lir. Bil­di­ri­min şek­li ve içe­ri­ği yö­net­me­lik­le dü­zen­le­nir.
Ek Madde 3- (Ek: 07/08/2003-4963/29 md.)

Türkiye'de kurulan vakıflar, amaçları doğrultusunda uluslararası alanda işbirliği yapılmasında yarar görülen hallerde, Dışişleri Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle İçişleri Bakanlığının izniyle yurt dışında kurulmuş vakıf veya kuruluşlara üye olabilirler. Türkiye'de kurulan vakıfların, vakıf senedinde belirtilen amaçlarını gerçekleştirmek üzere uluslararası faaliyette bulunması ve yurt dışında şube açması ile yurt dışındaki benzer amaçlı vakıf veya kuruluşlarla işbirliği yapması, Dışişleri Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle İçişleri Bakanlığının iznine bağlıdır. Yabancı ülkelerde kurulmuş vakıflar, uluslararası alanda işbirliği yapılmasında yarar görülen hallerde, karşılıklı olmak koşuluyla, Dışişleri Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle İçişleri Bakanlığının izniyle Türkiye'de faaliyette bulunabilirler, temsilcilik kurabilirler, şube açabilirler, üst kuruluşlar kurabilirler, kurulmuş üst kuruluşlara katılabilirler veya kurulmuş vakıflarla işbirliği yapabilirler.

Bu vakıflar, Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre kurulan vakıflar hakkında uygulanan mevzuata tâbidir.
İk­ti­sa­di iş­let­me ve şir­ket ku­rul­ma­sı
MAD­DE 26- Va­kıf­lar; ama­cı­nı ger­çek­leş­tir­me­ye yar­dım­cı ol­mak ve vak­fa ge­lir te­min et­mek ama­cıy­la, Ge­nel Mü­dür­lü­ğe bil­gi ver­mek şar­tıy­la ik­ti­sa­di iş­let­me ve şir­ket ku­ra­bi­lir, ku­rul­muş şir­ket­le­re or­tak ola­bi­lir­ler.
Ge­nel Mü­dür­lük; Ba­kan­lar Ku­ru­lu ka­ra­rıy­la Ge­nel Mü­dür­lük ve maz­but va­kıf­la­rın ge­lir­le­ri ve akar mal­la­rı ile ik­ti­sa­di iş­let­me ve­ya şir­ket kur­ma­ya yet­ki­li­dir. Şir­ket his­se­le­ri ve hak­la­rın da­ha ya­rar­lı olan­la­rı ile de­ğiş­ti­ril­me­si, pa­ra­ya çev­ril­me­si, de­ğer­len­di­ril­me­si ve bun­la­ra bağ­lı her tür­lü hak­kın kul­la­nıl­ma­sı ile or­tak­lık pay­la­rı­na bağ­lı hak­la­rın kul­la­nıl­ma­sı Ge­nel Mü­dür­lük ta­ra­fın­dan yü­rü­tü­lür.

So­na eren ve­ya da­ğı­tı­lan ye­ni va­kıf­la­rın mal ve hak­la­rı

MAD­DE 27- So­na eren ye­ni va­kıf­la­rın borç­la­rı­nın tas­fi­ye­sin­den ar­ta ka­lan mal ve hak­lar; va­kıf se­ne­din­de ya­zı­lı hü­küm­le­re gö­re, se­net­le­rin­de özel bir hü­küm bu­lun­ma­yan­lar­da ise Ge­nel Mü­dür­lü­ğün gö­rü­şü alı­na­rak mah­ke­me ka­ra­rıy­la ben­zer amaç­lı bir vak­fa; da­ğı­tı­lan ye­ni va­kıf­la­rın borç­la­rı­nın tas­fi­ye­sin­den ar­ta ka­lan mal ve hak­lar ise Ge­nel Mü­dür­lü­ğe  in­ti­kal eder.
İ. Vakfın sona ermesi
MADDE 116.- Amacın gerçekleşmesi olanaksız hâle geldiği ve değiştirilmesine de olanak bulunmadığı takdirde, vakıf kendiliğinden sona erer ve mahkeme kararıyla sicilden silinir.
Yasak amaç güttüğü veya yasak faaliyetlerde bulunduğu sonradan anlaşılan veya amacı sonradan yasaklanan vakfın amacının değiştirilmesine olanak bulunmazsa; vakıf, denetim makamının ya da Cumhuriyet savcısının başvurusu üzerine duruşma yapılarak dağıtılır.


http://www.acikistihbarat.com/Haberler.asp?haber=6551


..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder