9 Şubat 2020 Pazar

Gazetelerde Demokratikleşme Paketi.,

Gazetelerde Demokratikleşme Paketi.,


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi'ni gazeteler nasıl gördü?




Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açıkladığı Demokratikleşme Paketi gazetelerin manşetlerinde yer aldı. Paket bazı gazetelerde 18, bazılarında 20 bazılarında 21 ve bazılarındaysa 28 madde olarak verildi.
Gazetelerin bir kısmı paketi "devrim" olarak nitelendirirken bir kısmıylsa demokratik talepleri karşılamadığını manşetine taşıdı.

Akşam: Erdoğan Devrimi



Yeni bir Türkiye doğuyor. Başbakan Erdoğan aylardır beklenen demokratikleşme paketini açıkladı. Pakette siyasi özgürlükten inanç özgürlüğüne, azınlık haklarından ayrımcılıkla mücadeleye, anadilde eğitime kadar devrim niteliğinde düzenlemeler yer alıyor.

Aydınlık: Şeyh Tayyip Paketi

Başbakan Tayyip Erdoğan günlerdir reklamını yaptığı "Demokratikleşme Paketi"ni açıkladı. AKP-PKK koalisyonunda hazırlanan paketten Cumhuriyet ve millet düşmanlığı çıktı.

Azadiya Welat: Sirgûn û zext derketin



* Erdoğan'ın boş paketinden sürgün ve baskı çıktı

BirGün: Demokrasi Dendi Seçim Paketi Çıktı

Demokratikleşme paketi açıklandı. Paketten, demokrasi yerine toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin vali emrine bağlanması, yardım serbestisi, barajı fiilen yükselten bir seçim sistemi çıktı.

Bugün: Özel Okullarda Kürtçe Eğitim


Cumhuriyet: Demokrasi Sen Bekle


Erdoğan'ın hazırladığı paketten demokratikleşme değil oy hesabı çıktı.
Evrensel: Biri Bunlara Demokrasiyi Anlatsın



Güneş: Devrim Gibi

Başbakan Erdoğan, bazı yasakları kaldıran, yeni hak ve özgürlükler getiren devrim niteliğindeki değişiklikleri içeren Demokratikleşme Paketi'ni açıkladı.

HaberTürk: Demokrasiye Bir Adım Daha



Hürriyet: Öncü Paket

Başbakan Tayyip Erdoğan "İstiklal Marşı 'Korkma' diye başlar. Korkaklar zafer anıtı dikemezler" diyerek "Demokratikleşme Paketi"ni açıkladı, yeni paketlerin geleceğini söyledi.

Milat: Ankara Kriterleri

Türkiye, demokrasisini restore ediyor. Demokratikleşme Paketi, bölgemizde yeni dizaynlara girişen dünya sistemine de "mesaj" verdi. Yeni Türkiye modeli, dikta rejimlerinin uykusunu kaçıracak.

Milliyet: 18 Yeni Adım



Milli Gazete: Manşet Başbakan'dan

Beklenen paket açıklandı. Konuşmasında gazetelerin "dağ fare doğurdu" başlıkları atacağını öngören Başbakan aslında hazırlıksız bir paketin varlığını peşinen kabul etti. Başbakan'ın bile tatmin olmadığı açıkça hissedilen pakette haklar ve özgürlük anlamında "devrim" olarak sunulan kimi başlıkların bile dikkatlice ele alındığında Türkiye'de yeni açmazlara neden olunacağı görülüyor. Milli iradeye ipotek koyan seçim barajının indirilmesi paketten çıkmadı. Demokratikleşmenin önündeki en büyük engel olan seçim barajının indirilmemesi Başbakan'ın "dağ fare doğurdu" başlıklarının atılacağı endişelerini haklı çıkaran en önemli eksikliklerden biriydi. Kanunen hiçbir şekilde yasak olmayan kamuda başörtüsüne özgürlük konusunda ise sınırlı bir yaklaşım dikkat çekti. Askeriye, başörtüsü için tamamen yasaklı hale gelirken, hakim, savcı ve polisler için de yasak resmileşiyor.

Ortadoğu: İhanetin Paketi Açıldı

AKP hükümeti İmralı canisinin isteklerini türbana sarıp 'demokratikleşme' diyerek millete yutturmak için harekete geçti.
Özgür Gündem: Oylama Paketi



Başbakan 'Muhteşem' dediği 'paketi'ni sonunda açıkladı. Paket için müzakere yapmadıklarını inkar eden Erdoğan, beklentileri düşürmek için izahatlara girişti. Pakette, anadilde eğitim 'özel' alana havale ediliyor, yerel yönetimlere ilişkin düzenleme yer almıyor, tutsaklar bırakılmıyor, koruculuk ve TMK olduğu gibi duruyor.

Posta: Kamuda Türban Serbest, Dini İnançların Gereğini Engelleyene Hapis Cezası, İlkokulda Andımız Kalktı
Radikal: Demokrasi 1.0



Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı "Demokratikleşme Paketi"nden seçim barajı için 2 yeni alternatif, kamuda başörtüsüne özgürlük, özel okulda Kürtçe eğitim çıktı. Heybeliada ve Alevilere yönelik açılımların yeni sürümde ele alınması bekleniyor.

Sabah: Yeni Türkiye İçin 20 Adım

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı "Demokratikleşme Paketi"nde 16 yasal değişiklik ve 4 idari düzenleme yer alıyor.

Star: 30 Eylül Devrimi



Başbakan Erdoğan'dan tarihi demokrasi adımları. Anadilde özel okul eğitiminden kamuda başörtüsü engeline, seçim barajından 'andımız'a kadar Eski Türkiye'nin bütün yasakları kalkıyor.

Sol: Gericileşme Paketi



Haftalardır hakkında büyük patırtı koparılan "demokratikleşme paketini" açıkladı. Birkaç makyaj düzenleme dışında tüm önemli değişiklikler, gericileşme yönünde yapıldı. Pakete gösterilen tepkiler, zaten AKP'yi destekleyenler dışında tatmin olan hiçbir toplumsal kesim olmadığını gösterdi. Erdoğan cılız içeriğin farkında olduğunu "ölümsüzlük iksiri beklemek abartılı" sözünü ifade etti, "inşallah bir dahaki sefere" yaklaşımı sergiledi.

Sözcü: Andımız Kaldırıldı, Türban ve Çarşaf Serbest Bırakıldı, Gerisi Boş!

Türkiye nefesini tutup açıklanmasını beklediği demokrasi paketinde, dağ fare doğurdu. AKP tabanı hariç mutlu olan yok.

Takvim: Yeni Türkiye

Başbakan, demokratikleşme paketini açıkladı. Yeni Türkiye için büyük bir adım atıldı. Kamuda başörtüsü yasağı kalktı. Ana dilde eğitim imkanı tanındı. "X, Q, W" gibi harflere özgürlük çıktı.

Taraf: Evet, Devam Edelim



Türkiye: Hoşgeldin Özgürlük

Erdoğan'ın açıkladığı paket, demokrasi ve özgürlüklerin önünde engelleri kaldırdı. Türkiye'nin ayağına vurulan birçok pranga da kırılmış oldu. Bireysel ve kültürel haklar genişletildi, hayat tarzı garanti altına alındı, demokratik eğitimin yolu açıldı, azınlıkların problemleri çözüldü.

Vatan: Yeni Dönem

Erdoğan'ın dün "Türkiye'de yeni bir dönemin başlangıcı..." diyerek açıkladığı demokrasi paketinde 76 milyonun hayatını etkileyecek 28 kritik madde var.
Yeni Şafak: Demokrasiye Yüksek Standart



Başbakan'ın "Türkiye'nin ulaştığı seviyenin tezahürü" diye nitelediği demokratikleşme paketi, sokaktan devlet dairelerine, siyasi partilerden okullara, günlük hayattan özel hayata daha çok özgürlük getirecek. Yapılacak 28 değişiklikle Türkiye ileri demokrasiye bir adım daha atacak.

Yeni Akit: Yumuşak Geçiş

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı 'Demokratikleşme Paketi', devlet-millet kucaklaşmasına açılan bir kapı olarak değerlendirilirken; pakette yer alan "başörtüsü" ve "nefret suçu" ile ilgili düzenlemeler ise eleştirilere yol açtı.

Yeni Asır: 20 Adımda Yeni Türkiye

Başbakan Erdoğan Türkiye'nin 'demokrasi tarihinde bir dönüm noktası' olarak nitelediği demokratikleşme paketini açıkladı. Paketle kamuda yıllardır devam eden başörtüsü ayrımcılığı kalktı, seçim barajıyla ilgili 3 farklı teklif getirildi. Özel okullarda anadilde eğitim konusunda tarihi bir adım atılırken, çok tartışılan 'andımız' ilkokullardan da kaldırıldı. En önemli başlıklardan biri de ayrımcılıkla mücadele konusunda getirilen cezalar oldu.

Yeni Asya: Kamuda Örtü Yasağı ve Öğrenci Andı Kalkıyor

12 Eylül'ün getirdiği "kamuda başörtüsü yasağı", TSK, Emniyet ve yargı hariç kalkıyor; 1933'ten beri okullarda çocuklara zorla tekrarlattırılan "Öğrenci Andı"nda da, 80 yıl sonra son veriliyor.

Yeniçağ: "Paket"ten Türk Düşmanlığı Çıktı

Her kesime bir parmak bal çalma kurnazlığıyla kamufle edilmeye çalışılan paket hedefi gizleyemedi: Andımız kalktı, dil birliği bozuldu, Kürtçe eğitime yol verildi.

Yeni Mesaj: Mavi Boncuk Dağıttı

Demokratikleşme paketini dün bizzat açıklayan Başbakan Erdoğan, adete mavi boncuk dağıttı. Değişikliklerle ilkokullarda okunan öğrenci andı kaldırıldı. Daha önce Türkçe olması zorunlu olan köy isimleri artık farklı dilde konulabilecek.

Yurt: TC'yi Adım Adım Tasfiye Paketi

Başbakan Erdoğan "özgürlükler" perdesi altında açıkladığı 21 maddelik paket TC devletinin kurumsal yapısını adım adım değiştirmeyi amaçlıyor.

Zaman: Özel Okullarda Kürtçe Eğitim Serbest




(EA)

https://m.bianet.org/bianet/siyaset/150309-gazetelerde-demokratiklesme-paketi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder