13 Aralık 2017 Çarşamba

Hz.SECSİS yürü ya kulum derse

Hz.SECSİS yürü ya kulum derse,


AKP'YE seçimleri SEÇSİS mi kazandırıyor?

Radikal gazetesi yazarı Ezgi Başaran bugünkü köşe yazısında seçim sonuçlarının girildiği SEÇSİS adlı yazılıma girilen verilerin rahatça değiştirilebileceğini ve bunun denetlenemeyeceğini yazdı. Hükümetin verdiği cevap şoke etti.


Kaynak: AKP'YE seçimleri SEÇSİS mi kazandırıyor?

AKP'YE seçimleri SEÇSİS mi kazandırıyor?


Radikal gazetesi yazarı Ezgi Başaran, uzun süredir tartışma konusu olan ve kamuoyunda "AKP'ye seçim kazandıran sistem" olarak adlandırılan SEÇSİS'i masaya yatırdı. Başaran, SEÇSİS adlı yazılımla ilgili yazdığı üçüncü yazısında çok çarpıcı bilgilere yer verdi.

Programdaki güvenlik açıklarına dikkat çektiği yazısında, bu konu hakkında hiçbir önlem alınmamasına tepki gösteren Başaran, sisteme girilen bilgilerin rahatlıkla ikinci bir kişi tarafından değiştirilebileceğini aktardı. Başaran, yazılımın gerekli güvenlik sertifikalarına sahip olmadığını da vurguladı.

İŞTE EZGİ BAŞARAN'IN RADİKAL'DEKİ O YAZISI

Vatandaş koş! Devletin SEÇSİS ile ilgili verdiği cevaba bak!

Öyleyse bizden SEÇSİS programına giriş yetkisi bulunan YSK personellerine ve seçim zamanı 'geçici' olarak yetkilendirilen başka kimselere güven duymamız mı bekleniyor? Sahiden mi?

Genel seçimlere doğru üzüntü verici bir durumla (daha) karşı karşıyayız, sevgili okurlar.

Hatırlayacaksınız, aylar önce, (tam olarak 3 Haziran’da) seçim sonuçlarının girildiği SEÇSİS (Bilgisayar Destekli Seçmen Kütüğü Sistemi) adlı yazılımın güvenli olmadığını yazmıştım. Sebebi şuydu: Diyelim ki İstanbul Beşiktaş’taki sandıklar sayıldı. Görevli ilçe seçim kuruluna gidip elindeki tutanağı taratıyor ve karşısına çıkan SEÇSİS ekranına oy oranlarını yazıyor.

O SEÇSİS ekranını, karanlık tarafları birbirine yapışık iki ayna olarak düşünün. Bir yüzü sandık sorumlusunun karşısına çıkıyor, o da o yüze yani ekrana sonucu giriyor. Diğer yüz ise SEÇSİS’in yetkili teknik adamına bakıyor. Normal şartlarda eğer elimizdeki sağlam ve ‘geriye dönük hesap verebilir’ bir yazılım ise verilerin girildiği tarif ettiğim ekranın karşısında kimin oturduğunun hiçbir önemi olmazdı. Çünkü veriler değiştirilemez, değiştirilse de bağımsız bir üçüncü taraf tarafından tespit edilebilirdi. Ama SEÇSİS böyle bir yazılım değil. Çünkü SEÇSİS yazılımının UYSM (Ulusal Yazılım Sertifikasyon Merkezi) sertifikasyonu yok!

Haziran 2014’deki yazımda belirttiğim gibi çeşitli milletvekilleri (örneğin Oktay Ekşi ve Sezgin Tanrıkulu) YSK’ya bu durumu sormuş ama cevap alamamıştı. Sonra Teknopark’taki bir mühendis bilgi edinme kanununu kullanarak İTÜ’ye bağlı UYSM’ye iki soru gönderdi. BİR: SEÇSİS sisteminin UYSM tarafından sertifikasyonu var mıdır? İKİ: Yazılımda kullanılan kriptoloji donanımı nedir? Cevap geldi. 
BİR: SEÇSİS’in UYSM sertifikasyonu yoktur. 
İKİ: SEÇSİS’in kriptolojisi hakkında bilgimiz yoktur. 

Ben de UYSM’yi arayıp ilgili yüksek mühendise bizzat sormuş “Hayır” cevabını almıştım.

**

Bu konuyla ilgili yazdığım 3 yazının ardından muhalefet milletvekilleri hükümete soru önergesi verdiler. Bu vekillerden biri CHP’li Aykan Erdemir’di. Erdemir’in önerge metni şöyleydi: “Ezgi Başaran’ın Radikal’de yazdığı SEÇSİS ile ilgili makale kamuoyunda endişeye yol açmıştır. Bu bağlamda; 

1) SEÇSİS’in UYSM sertifikasyonu olmamasının sebebi nedir? 

2) SEÇSİS’in bugünkü sisteminde sonuçlar girildikten sonra değişiklik yapılması mümkün müdür? 

3) SEÇSİS’in kriptolojisine yönelik gizlilik politikası uygulanmasının sebebi nedir?

Günler, haftalar, aylar ve bir Cumhurbaşkanlığı seçimi geçti, yanıt gelmedi.

Ta ki 2015 yılının, Ocak 25’ine kadar… Evet 8 ay sonra. Zaten TBMM kayıtlarına “Süresi geçtikten sonra cevaplanan” önerge olarak geçti.

Önergenin yolculuğu da Kafkaesk bir piyes lezzetinde. Erdemir soruyu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a soruyor. Arınç topu Adalet Bakanı’na atıyor. Adalet Bakanı YSK’ya gönderiyor. YSK, Başkanı’na soruyu cevaplama yetkisi veriyor! Sonuçta da Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü bir cevap gönderiyor.

**

Gelelim o cevaba…

1) SEÇSİS CMMI 3.seviyesinde sertifikasyona sahip HAVELSAN uzman personeli ile Başkanlığımız teknik personelinin ortak çalışması sonucu gerçekleştirilmiş özgün ve milli bir yazılımdır… Yurtdışı kaynaklı askeri projelere teklif vermek için en az CMMI 3 düzeyinde olma zorunluluğu aranmakta olup bu zorunluluk kamu e-devlet projelerinde de hızla yaygınlaşmaktadır. Ayrıca kurumsal güvenlik politikamız çerçevesinde TÜBİTAK Bilgi Güvenliği Araştırma Merkezi'ne düzenli aralıklar ile yaptırılan sızma testleri ve güvenlik denetlemeleri doğrultusunda güvenlik sıkılaştırılmaları SEÇSİS’e uygulanmaktadır.

2) Seçim günü SEÇSİS uygulamaları sadece sandık sonuç tutanaklarına ait bilgilerin girilmesi ve birleştirme tutanaklarının alınması için kullanılmaktadır. SEÇSİS uygulamalarına erişim kullanıcının görev türüne göre olmakta, kullanıcılar kurum personeli ve geçici seçim personeli olarak tanımlanmaktadır. Sandık sonuç bilgileri sadece bir defaya mahsus geçici seçim personelince SEÇSİS’e işlenmektedir. Daha sonra itiraz süresince ilçe seçim kurulu tarafından karara bağlanan itirazlara göre sandık sonuç bilgisi değişiklikleri sadece kurum personelince SEÇSİS’e işlenmektedir. Sandık sonuç girişlerinin her aşaması kayıt altına alınmakta olup sonuç bilgileri ve tutanakların imzalı örnekleri seçim akşamı seçime katılan siyasi partilerin denetimine elektronik ortamda açılmaktadır.

3) SEÇSİS’in kriptolojisine ilişkin gizlilik politikası ile ilgili soru kurumsal bilgi güvenliği politikası çerçevesinde cevaplandırılmamıştır.


***

Neresinden başlasam…

8 ay sonra gelen cevap metninin içinde bir sürü laf var ama laflar sorulan soruların hiç birini cevaplamıyor.

SEÇSİS’nin niye UYSM sertifikasyonu yok diye soruluyor, cevap “SEÇSİS, CMMI sertifikasyonu olan Havelsan tarafından yazılmıştır” şeklinde geliyor. Pes. Elbette, Havelsan’ın CMMI sertifikasyonu var, yoksa “uluslararası zeminde tek satır kod yazamaz”. Fakat bu bize SEÇSİS’in güvenirliliği ile ilgili hiçbir bilgi vermiyor. Ver-mi-yor!

Daha önce anlattığım şekliyle anlatayım: “SEÇSİS’i bir kutu olarak düşünün. Bugün içine 2 adet elma koyun. Yarın kutuya sorun, kaç elma var? Sertifikasyonu olan bir kutu mutlaka ama mutlaka 2 elma yanıtını verecektir. Sertifikasyonu olmayan bir kutuya ise içindeki elma sayısına 2 daha ekleyerek cevap ver komutunu verebilirsiniz ve hiç kimse bunu denetleyemez. Bu basit anlatımdan da çözülebileceği gibi SEÇSİS’in arkasındaki kimseler girilen seçim sonuçlarını istedikleri gibi değiştirebilir, bu değişiklik üçüncü bir parti tarafından takip edilemez ve sonuçlar YSK’daki yargıçlara, bu yargıçların hiçbir bilgisi olmadan, onaylatılabilir.”

Görüldüğü üzere devlet 8 ay düşünüp taşınıp buna “Hayır öyle değildir” diyememiş. Fakat istemeden başka bir tehlikeli durumu gözler önüne sermiş: İkinci soruya verdikleri cevaba göre, SEÇSİS’e bilgi girebilen kişiler kurum personeli ve ‘geçici seçim personeli’ imiş. Yani seçim vakitleri sistem çok daha fazla kişiye açılıyor ve güvenlik zaafı büyüyor. Yine aynı cevapta itiraz süreçlerinin ardından kurum personeli tarafından yeni bilgilerin eklenebildiğini öğreniyoruz. Bu zaten sistemin doğal zaafı.

Dolayısıyla, Erdemir’in “Bugünkü sistemde sonuçlar girildikten sonra değişiklik yapılması mümkün müdür” sorusunun cevabı da, doğal olarak, “Evet” oluyor.

***

Kriptolu telefonlar dahil herkesin dinlendiği, sınavların çalındığı, dışarıdan bilgisayarlara belge yerleştirildiği (bu belgeler nedeniyle insanların hapis yattığı), Başbakan’ın odasına böcek konabildiği, UYAP’takiler dahil bir çok polisin ‘paralel bir devlete’ hizmet ettiği gerekçesiyle sürüldüğü, hapse atıldığı, çeşitli siyasi davalara utanç verici bilirkişi raporlar veren TÜBİTAK’ın en güvenilmez kurumlardan biri olarak dikildiği bir Türkiye’de…

Teknik olarak denetlenmesi mümkün olmayan bir seçim yazılımına, YSK’nın bu programa giriş yetkisi bulunan personellerine ve seçim zamanı ‘geçici’ olarak yetkilendirilen başka kimselere güven duymamız mı bekleniyor?

Sahiden mi?

NOT: Tüm bu nedenlerle canını dişine takacak sandık görevlilerine, Oy ve Ötesi gibi her adımı kendi veri tabanları aracılığıyla takip edecek bağımsız ve gönüllü örgütlere Haziran seçimlerinde çok iş düşecek.

KAYNAK: RADİKAL
 

Kaynak: AKP'YE seçimleri SEÇSİS mi kazandırıyor?

SABİH KANADOĞLU BAKIN BU KONUDA NE DİYOR;
CEVİZ KABUĞU, HULKİ CEVİZOĞLU AÇIK OTURUMUNDAN ALINTIDIR;


https://youtu.be/qfDgJxQIuGw


Yine AKP’ye SECSİS, yine bize HÜSRAN…
Sahtekârlık kol geziyor, dur diyen yok.

 YURT DIŞINDA OY KULLANAN VATANDAŞLARIMIZDAN GELEN OY SONUÇLARI TÜRKİYEYİ ETKİLER Mİ.? Orada da HİLE Olabilirmi.? 
Hannover 1 No’lu sandık’da AKP’li sandık kurulu başkanı ile 3 seçmen birlikte ne yapıyorlar? 

Oy kabinine yalnız gidilmesi gerekmez mi? Yüksek seçim kurulunu göreve...

May 18, 2015




SECSİS ile Seçim hilesi nasıl yapılıyor? 


Hz. SECSİS yürü ya kulum derse bu anketler fos çıkar.

AKP, 1 yılda halkın güvenini yitirdi, oyu yüzde 38’e indi.

Gezici’nin son anketine göre, bu düşüşün en büyük nedeni geçim sıkıntısı.

AKP’den kaçan oylar HDP’ye yöneldi. Halkın yüzde 93.2’si ise Suriye’ye operasyona karşı.

 Türk Halkı seçimlerin ne olduğunu bilmiyor,

 AKP’nin seçim hilesi sandık başında patladı
Mayıs 20, 2015
Yurtdışında oy kullanmak isteyen gurbetçiye alakasız kentler hatta başka ülkeler adres gösteriliyor.

Ali GÜVEN / ALMANYA
Uyanık bir CHP’li ısrarlı davranıp AKP’nin hilesini çözdü: Paralel veri tabanı…

Almanya’nın Köln, Düsseldorf, Stuttgart gibi kentlerinde tam bir seçim kaosu yaşanıyor. ysk.gov.tr’deki seçmen sorgulama sisteminden oy kullanma yerini öğrenen birçok vatandaş, seçim sandığının başında “Siz burada oy kullanamazsınız” diye uyarılıp başka kentlere ya da başka ülkelere yönlendiriliyor.

DÜSSELDORFT’TAN BERLİN’E
Köln’e giden birçok CHP’linin ismi başka şehirde çıktı. 50 HDP’linin ikametleri Düsseldorf’ta olduğu halde oy kullanma yerleri Berlin olarak gösterildi. Bazı CHP’lilerin Kabil, bazılarının Atina Başkonsolosluğu’nda oy kullanacağı belirtildi, vatandaş şok geçirdi. Çoğu imam olan sandık başkanları, “Liste böyle” derken, Hayri Çiçekdağı isimli CHP’li genç, ısrarı sayesinde seçim hilesini ortaya çıkardı. Frankfurt’ta oy kullanması gereken Volkan B. isimli vatandaş, sandığa gittiğinde, sandık başkanı SEÇSİS’e bakıp “ Senin yerin Nürnberg ” dedi ve hiç ilgisinin olmadığı 3 saat uzaklıktaki konsolosluğa yönlendirdi. Bilgi teknolojileri üzerine çalışan Hasan Çiçekdağı bu ekran görüntüsünü fotoğrafladı. Ardından, kendisi aynı kişinin TC Kimlik No’su ile YSK’dan sorgulama yaptı. ysk.gov.tr’de bu kişinin oy kullanacağı yer olarak “Frankfurt Başkonsolosluğu” yazıyordu. Sonuçta seçmene yine de oy kullandırılamadı. CHP’li Hayri Çiçekdağı, “Bir alt kayıt olduğundan şüpheleniyoruz. YSK’da başka, SEÇSİS’te başka sonuç veriyorsa, o zaman orada bir alt ve değişik veri tabanı, paralel ve farklı bir liste vardır” diye konuştu. Sözcü

Dünyadaki Akıl Karıştıran Seçim Hileleri,




EN GÜVENİLİR OLMASI GEREKEN DEMOKRATİK HAKKIN SEÇTİĞİN SİYASETÇİNİN VE OYUNUN TAKİPÇİSİ OLMAK SANDIKTA BAŞLAR.. SÖYLEMİNİN BİTİŞİDİR ( SEÇSİS) SİSTEMİ.. YAZILIMI DÜNYADA BAŞKA KULLANAN DEVLET YOK ARTIK..
SAYGIYLA..,


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder