12 Ekim 2017 Perşembe

15 GÜNLÜK IRAK TÜRKMENLERİ GÜNCESİ BÖLÜM 2

15 GÜNLÜK IRAK TÜRKMENLERİ GÜNCESİ  BÖLÜM 2


KÜRT YÖNETİMİ ALTINDA YAŞAMAK İSTEMİYORUZ 
04 Eylül 2017 



http://www.bizturkmeniz.com/foto/big/101567_1.jpg 

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin 25 Eylül’de yapılacağını açıkladığı bağımsızlık referandumu başta Türkiye dahil olmak üzere bölge ülkelerindeki tansiyonu artırdı. 
Referanduma karşı olan Türkmenlerin temsilcisi oluşum Irak Türkmen Cephesi’nin Sözcüsü Ali Mehdi NTV’ye verdiği özel röportajında çarpıcı açıklamalarda bulundu. 
Mehdi, “İster savaşla ister barışla Kürt yönetimi altında yaşamak istemiyoruz” dedi. 

Ali Mehdi verdiği röportajda “Biz Kürt yönetimi altında yaşamak istemiyoruz. Kürt yönetimi altında yaşamamak için herhangi bir yol varsa, o yolu izleriz. 
İster barış yoluyla, ister savaş yoluyla olsun biz bu yönetimden gördüğümüz çok zulüm ve baskı oldu” diye konuştu. 

Mehdi: Kerkük şu anda patlamaya hazır bir barut fıçısı 

Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Mehdi konuşmasına şöyle devam etti; “Şu anda bölgede bir kaos var. Bu kaosun fitilini bizzat Barzani attı referandum yaparak. 
Birleşmiş Milletlerin bir tanımı var Kerkük için. Yani bir barut fıçısıdır. Her an patlayabilir. Ben tahmin ediyorum ki bugünlerde Kerkük’te bir patlama yaşan(sın) yaşanabilir.” 

2013 yapılan oylamayla seçilen 111 üyeli parlamentoda 5 milletvekili Irak Türkmenlerini temsil ediyor. Ancak hala kapalı olan parlamento bağımsızlık referandumuyla ilgili oylamaya gitmedi. Barzani referandum konusunda geri adım atmayacağız demişti ancak bölgenin iki kilit şehri Erbil ve Süleymaniye’deki Kürt ve 250 bin nüfuslu Türkmen halkı arasında, henüz konuyla ilgili şartların uygun olmadığı yönündeki inanış da oldukça yaygın. (NTV) 



http://www.bizturkmeniz.com/foto/big/101568_1.jpg

http://i.milliyet.com.tr/YeniAnaResim/2017/03/30/fft99_mf8836169.Jpeg 

200 PKK'LI TERÖRİST KERKÜK'E GİRDİ 

05 Eylül 2017 



Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Arabiya Al-Hadath kanalında açıklamalarda bulundu. Kerkük’te 1959 katliamının tekrarlanmasından endişe duyduklarını ve katliamın kokusunu aldıklarını ifade eden Salihi, Kerkük havaalanına 200’e yakın silahlı PKK'lı teröristin girdiğini söyledi. 
Yaşanacak her türlü olaylardan Kerkük Valisi'nin sorumlu olacağını belirten Salihi, "Kerkük Valisi Türkmenlerin silahlanmasını reddediyor, Kerkük’ü ateş içine, alevlere çevirmek istiyor" ifadelerini kullandı. Kerkük İl Meclisi daha önce Barzani'nin referandumuna katılma kararı almıştı. Kerkük'te yaşayan Türkmen ve Arap'lar boykot ederek kararın alındığı toplantıya katılmamıştı. (ulusal.com.tr) 

EL ASİ, HERKESİ KERKÜK'Ü SAVUNMAYA ÇAĞIRDI 
06 Eylül 2017 

Kerkük'ün Kürt Bölgesi'nin yapmak istediği referanduma dahil edilmemesi için tepkiler sürüyor. Bu kapsamda El Ubeyd Kabilesi Başkanı Şeyh Vasfi El-Asi tüm Iraklıları Kerkük'ü savunmaya çağırdı. El Asi, Kerkük'ün referanduma katılmasını kesinlikle reddettiklerini de söyledi. Irak'a karşı komploların sona ermediğini belirten El-Asi, yeni komplonun Kürt partilerin Kerkük'ü Kürt bölgesine bağlaması olduğunu kaydetti. 

http://img1.aksam.com.tr/imgsdisk/2017/08/30/300820172117026812416.jpg

https://static.birgun.net/resim/haber-detay-resim/2016/06/02/binali-yildirim-dan-erdogan-aciklamasi-anayasa-ne-soylerse-soylesin-143587-5.jpg

Kerkük'ün Irak şehri olduğunu ifade eden El-Asi, her Iraklının bu şehri savunmakla sorumlu olduğunu bildirdi. Kürtler'in referandum projesiyle Kerkük'ü Irak'tan kopararak Kürt bölgesine bağlamak istediklerini kaydeden El-Asi, herkesi referanduma hayır ve Kerkük'ü Kürt bölgesine bağlamaya hayır demeye davet etti. (Türkmeneli TV) 




SALİHİ: ''REFERANDUM YANLIŞTIR VE TÜRKMENLER BOYKOT EDECEKLER'' 07 Eylül 2017 

Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Kürt Bölgesel Yönetimi'nin yapmak istediği referandumun yanlış olduğunu yineledi. 
Referandumun anayasa ve yasalara aykırı olması nedeniyle Türkmenlerin referandumu boykot edeceklerini belirten Salihi, Kürt bölgesinin sorunlarının Kerkük ve diğer Türkmen bölgelerine taşınmasını istemediklerini de sözlerine ekledi. 
Salihi, 
Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Irak'ın bütçesinden % 17 pay almasına rağmen memurların maaşların ödenmesinde sıkıntı çekildiğini kaydetti. Salihi, hiç kimseyi Türkmenleri güçsüz görmesine izin vermeyeceklerini de ifade etti. Irak Türkmen Cephesi genel başkanı, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin içindeki sorunları Erbil, Kerkük, Tuzhurmatu, Diyala ve Musul'a taşımayı istediğini de belirtti. Salihi ayrıca sadece Türkmenlerin değil, Kürtlerden de çoğunluğun referandumu reddettiğini söyledi. 
(Türkmeneli TV) 

***




YILDIRIM: “REFERANDUM KARARI VAHİM BİR HATADIR'' 
07 Eylül 2017 


 Başbakan Binali Yıldırım, adli yıl açılış töreni nedeniyle TBMM'de düzenlenen kokteyle katıldı. Başbakan Binali Yıldırım katıldığı törende önemli açıklamalarda 
bulundu. Yıldırım, Kuzey Irak'taki referandum kararı için "vahim bir hata" olduğunu söyledi. Başbakan Binali Yıldırım, Irak’taki referandum değerlendirmeleriyle ilgili olarak, “Türkiye’nin, Kuzey Irak’ta bölgesel yönetimin yapmaya çalıştığı referandum kararının vahim bir hata olacağını hep söyledik. Bu referandum yapılmamalı. Yapılınca bölgede sorunlar zaten hat safhada. Yeni sorunlar ilave etmenin ne bölgeye ne de bölge ülkelerine getireceği bir katkı yok” dedi. 

Kerkük Şehri foto

Öte yandan geçtiğimiz ay Bağdat ve Erbil'e resmi ziyaretlerde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamada önümüzdeki 25 Eylül'de Kürt Bölgesel Yönetimi tarafından yapılması planlanan referandum ile ilgili kararı doğru bulmadıklarını belirterek Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olduklarını söyledi. (Türkmeneli TV) 



TURAN, KERKÜK'TE BÜRO AÇILMASINI KINADI 
07 Eylül 2017 

http://www.kerkuk.net/wp-content/uploads/2014/10/Hasan-Turan2.jpg

Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcısı ve Kerkük Milletvekili Hasan Turan, Irak’ın Kerkük şehrinin referanduma katılması amacıyla Kürt Bölgesi Seçim 
Komiserliği'nin Kerkük'te büro açmasını kınadı. Türkmeneli Televizyonu'na konuşan Turan, atılan bu adımın yasal olmadığını kaydetti. Turan ayrıca 
Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da yaşan Türkmenleri Kürt Bölgesi'nin yapmak istediği referandum karşıtı gösteriler yapmaya çağırdı.(Türkmeneli TV) 


***


TÜRKMEN BÖLGELERİNDE SİLAHLI KİŞİLER DOLAŞIYOR 

07 Eylül 2017 



Türkmen Sivil Toplum Örgütleri, Kürt Bölgesinin yapmak istediği referandumun yaklaşmasıyla birlikte Kerkük'te Türkmen bölgelerinde silahlı kişilerin dolaştığını duyurdu. 
Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Türkmen Sivil Toplum Örgütleri, Kerkük'te Türkmen bölgelerinde dolaşan silahlı grupların ateş açtığını bildirdi. Son olayın Kerkük'ün Musalla semtinde polislerin gözleri önünde yaşandığını kaydeden Türkmen Sivil Toplum Örgütleri, bu durumu şiddetle kınadı. Bu tür davranışların Kerkük'te taraflar arasındaki tarihi ilişkileri derinden yaralayacağını bildiren Türkmen Sivil Toplum Örgütleri, bu durumun terör örgütü IŞİD’in çıkarına olacağı konusunda uyardı. 
Türkmen Sivil Toplum Örgütleri, Kerkük Emniyet Müdürlüğü ve Güvenlik Komisyonu'nu Türkmen vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamaya ve yasadışı silahlı grupları yakalamaya davet etti. 

(Türkmeneli TV) 

İbadi ile ilgili görsel sonucu
Telafer'in Kurtarılması Bağdat'ta Kutlandı ile ilgili görsel sonucu



ABADİ: TEK TARAFLI REFERANDUM, ÜLKEYİ KARANLIK TÜNELE GÖTÜRÜR 
07 Eylül 2017 

Irak Başbakanı Haydar El-Abadi, Irak’ın başkenti Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, "Tek taraflı referandum, ülkeyi karanlık tünele götürür. Somut sonuçlara 
ulaşmadan referandum gerçekleştirmek halkı kandırmak olur" dedi. Konuşmasında Kerkük'e bağlı Havice'yi terör örgütü IŞİD’den kurtarma operasyonuna da değinen 
Abadi, "Havice ve Enbar'ın batısında yaşayanlara, kurtarma operasyonlarının yakında başlayacağı müjdesini şimdiden veriyorum." ifadelerini kullandı. Başbakan Abadi, 
Havice operasyonuna hangi güçlerin katılacağına ilişkin, ordu güçleriyle Peşmerge arasında koordinasyon sağlanacağını sözlerine ekledi. (Türkmeneli TV) 

***



TELAFER'İN KURTARILMASI BAĞDAT'TA KUTLANDI 

08 Eylül 2017 


Telafer'in terör örgütü IŞİD’den kurtarılması münasebetiyle Irak’ın başkenti Bağdat'ta kutlama düzenlendi. Türkmen Kardeşlik Ocağında düzenlenen kutlamada, Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız ve Türkmen Kardeşlik Ocağı Başkanı Dr. Necdet Beyatlı da hazır bulundu. 

Törene, Bağdat'taki Türkmenlerin yanı sıra buraya sığınan Telaferli Türkmenler de katıldı. 

Görüntünün olası içeriği: 11 kişi, ayakta duran insanlarTürkmen ezgilerinin seslendirildiği kutlamada, Türkmen folklor ve halay gösterisi icra edildi. 
Türkmeneli Televizyonu objektiflerine konuşan Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Telafer'in kurtarılmasını kutlamak amacıyla bir araya geldiklerini söyledi. 
Türkmen Kardeşlik Ocağı başkanı Dr. Necdet Beyatlı da düzenlenen kutlama hakkında konuştu. (Türkmeneli TV) 

 ***

IRAK TÜRKMEN CEPHESİ'NDE REFERANDUM İLE İLGİLİ TOPLANTI DÜZENLENDİ 

09 Eylül 2017 




25 Eylül’de Kürt Bölgesel Yönetimi tarafından yapılması planlanan referandumun ciddi olumsuzluklarını genel olarak Kürt ve Arap etnik gruplarına ve özellikle de 
Türkmen milletine anlatmak için Irak Türkmen Cephesi çalışmalarına devam ediyor. 

Bu kapsamda Irak Türkmen Cephesi İlişkiler bürosunda bir toplantı düzenlendi. Toplantıda Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi, Irak Türkmen Cephesi Kerkük İl Başkanı Kasım Kazancı ve Türkmen Sivil Toplum Örgütleri Sorumluları hazır bulundu. Toplantıda Türkmen vatandaşların ve diğer etnik grupların Kürt Bölgesel Yönetimi referandumunun ciddi olumsuzlukları anlatılması ve boykot edilmesinin önemine değinildi. Toplantıda ayrıca vatandaşlara referandumun Kerkük'teki kardeşliği, barışçıl yaşamı olumsuz etkileyeceği Irak'ın toprak bütünlüğüne ve vatandaşların hayatına olumsuz etkilerinin anlatılmasına vurgu yapıldı. (Türkmeneli TV) 

http://www.bizturkmeniz.com/foto/big/101576_1.jpg

KERKÜK VAKFI BAŞKANI HÜRMÜZLÜ: "TÜRKMENELİ'NDEKİ TÜRKLER İÇİN ERİTME POLİTİKASI PLANLANIYOR" 

09 Eylül 2017 




Türkmeneli Dernekler Federasyonu (TÜFED) tarafından "Referandum ve IŞİD Tartışmaları Sürecinde Irak ve Türkmenler" başlıklı panel gerçekleştirildi. 

Hilton Oteldeki toplantıya, Kerkük Vakfı Başkanı Erşat Hürmüzlü, Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Aydın Beyatlı'nın yanı sıra akademisyenler ve gazeteciler katıldı. 

Kerkük Vakfı Başkanı Hürmüzlü, burada yaptığı konuşmada, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de yapmayı planladığı "bağımsızlık referandumuna değindi. 

Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin eski lideri Tasos Papadopulos'un 2005'teki bir konuşmasında Türk-Rum sorununun "eritme" politikasıyla çözülebileceğini söylediğini hatırlatan Hürmüzlü, Kıbrıs Türk halkının bu şekilde yok edilmek istendiğini ve aynısının şimdi Türkmenler için talep edildiğini dile getirdi. 

"Türkmeneli'ndeki Türkler için eritme politikası planlanıyor. Maalesef bu eritme politikası 2017'de uygulanıyor" ifadesini kullanan Hürmüzlü, tüm dünyanın Kıbrıs'ı bir arada tutmaya çalışırken Irak'ta bunun tam tersinin yapıldığını ve ülkenin bölünmeye çalışıldığını vurguladı. 

Hürmüzlü, Kürt bölgesinin ayrılmasının bölge için "felaket" olacağını vurgulayarak,  1926'da imzalanan Ankara Antlaşmasının 5'inci maddesine atıfta bulundu. 

Hürmüzlü, Türkiye'nin bu antlaşmadan doğan sorumluluklarını yerine getirdiğini, buna rağmen referandumun yapılıp çıkacak kararın uygulanması durumunda karşı tarafın bu antlaşmaya uymamış olacağını anlattı. Hürmüzlü "Türkiye, İran ve Türkmenlerin böyle bir durumda B planlarının olması gerekir." diye konuştu. 

Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Beyatlı da bölgede 25 Eylül'de referanduma gidilmesinin ardından gelecek ay da seçim düzenleneceğini anımsattı. 
Beyatlı, seçimden sonra ülkede bağımsızlık deklarasyonunun ilan edilmesinin planlandığını dile getirerek, dünyanın Irak'ı, Birleşmiş Milletlerin (BM) Kosova modeli gibi parçalama niyetinde olduğuna işaret etti. 

"Bu bir beka meselesidir. Buna (referanduma) hiçbir şekilde müsade edilmemeli." diyen Beyatlı, Türkiye'nin bu konuya diplomatik şekilde yanaşmasının doğru olacağını 
kaydetti. Panel, uzman akademisyenlerin konuşmalarıyla son buldu. 
(www.bizturkmeniz.com) 

***

IRAK HÜKÜMETİ REFERANDUMU REDDEDİYOR 
09 Eylül 2017 


Her geçen gün Kürt Bölgesel Yönetiminin 25 Eylül'de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumuna tepkiler artmaya devam ediyor. Irak Başbakanı 
Haydar El-Abadi'nin ofisinden yapılan açıklamada Kürt Bölgesel Yönetimi bağımsızlık referandumunun yasadışı olduğu ve anayasal olmadığı belirtildi. 

Başbakan Haydar El- Abadi'nin ofis sözcüsü Saad El Hadisi yaptığı açıklamada Kürt Bölgesel Yönetiminin yapmak istediği bağımsızlık referandumunun yasadışı 
olduğunu ayrıca anayasaya da aykırı olduğunu belirtti. Hadisi ayrıca Irak hükümetinin toprak bütünlüğü vizyonu ile örtüşmediğini belirtti. Hadisi ülkede bölgenin bağımsızlığı fikrini kabul etme arzusunun bulunmadığını da sözlerine ekledi. 

El-Hadisi bölgenin anayasaya göre federal yetkilere sahip olduğunu belirterek, tek bir tarafın arzusu ile Irak'ın geleceğini değiştirmesinin ve diğer tarafların iznini almamasının doğru olmadığını söyledi. (Türkmeneli TV) 

Irak Bayrak ile ilgili görsel sonucu,

3 CÜ BÖLÜM İLE DEVAM EDECEKTİR.

***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder