12 Ekim 2017 Perşembe

15 GÜNLÜK IRAK TÜRKMENLERİ GÜNCESİ BÖLÜM 1


15 GÜNLÜK IRAK TÜRKMENLERİ GÜNCESİ  BÖLÜM 1


Hazırlayanlar: 
Habib Hürmüzlü, 
ORSAM Danışmanı 
Firuze Yağmur Gökler, 
ORSAM Araştırma Asistanı 
01-15 Eylül 2017 


DIŞİŞLERİ'NDEN KERKÜK AÇIKLAMASI: “ HATALAR ZİNCİRİNE YENİ BİR HALKA EKLENDİ ” 
http://www.bizturkmeniz.com/foto/big/101555_1.jpg

01 Eylül 2017 

Dışişleri Bakanlığı'nca, Kerkük İl Meclisi'nin, Kuzey Irak'ta 25 Eylül'de yapılması öngörülen bağımsızlık referandumuna katılma kararına ilişkin "Bağımsızlık referandumunun yapılması zaten başlı başına bir hata iken, bugün Kerkük Vilayet Meclisi'nin Kerkük'ün referanduma dahil edilmesi yönünde aldığı karar hatalar zincirine yeni bir halka daha eklemiş, Irak Anayasası'nın bir kez daha ciddi ihlalini teşkil etmiştir" denildi. 

Bakanlık tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklama ise şöyle: 

"Kerkük Vilayet Meclisi'nin (KVM) Kerkük'ün statüsüyle ilgili olarak Irak Anayasası'nın hilafına aldığı 28 Mart ve 4 Nisan tarihli kararlar ile IKBY'nin bağımsızlık referandumu düzenlenmesi yönünde aldığı karara ilişkin görüş ve endişelerimizi IKBY ve Irak Merkezi Hükümeti nezdinde dile getirmiş, bu husustaki kaygılarımızı uluslararası kamuoyu ile de paylaşmıştık. Sayın Bakanımız 23 Ağustos 2017 tarihinde Irak'a gerçekleştirdiği ziyaret 

Görüntünün olası içeriği: 21 kişi, gülümseyen insanlar, iç mekan sırasında bahse konu referandumdan vazgeçilmesi gerektiğini bir kez daha vurgulamış, özellikle referandumun aidiyeti tartışmalı bölgelere teşmil edilmeye kalkışılmasının taşıyacağı risklere işaret etmişti. 

Bağımsızlık referandumunun yapılması zaten başlı başına bir hata iken, bugün KVM'nin Kerkük'ün referanduma dahil edilmesi yönünde aldığı karar hatalar zincirine yeni bir halka daha eklemiş, Irak Anayasası'nın bir kez daha ciddi ihlalini teşkil etmiştir. KVM'nin kabul edilmesi mümkün olmayan söz konusu kararı, Kerkük'ün asli unsurları olan Türkmen ve Arap gruplar tarafından boykot edilmiştir. Bu vesileyle, Bağdat İdari Mahkemesi'nin 17 Ağustos 2017 tarihinde KVM'nin ve IKBY'nin statüsü tartışmalı bölgelerle ilgili herhangi bir tasarrufta bulunma yetkisinin bulunmadığına hükmettiğini hatırlatırız. Bahse konu tehlikeli hareket tarzının ısrarla sürdürülmesi, IKBY'nin ve Irak'ın çıkarına hizmet etmeyeceği gibi, uluslararası toplum tarafından da kabul görmeyecek, ayrıca kritik gelişmelerin yaşandığı bu dönemde bölgenin barış ve istikrarına da katkı sağlamayacaktır." (www.bizturkmeniz.com) 


KURBAN BAYRAMI DOLAYISIYLA ITC'DE KUTLAMA TÖRENİ DÜZENLENDİ 

01 Eylül 2017 


Irak Türkmen Cephesi'nin Irak’ın Kerkük şehrindeki başkanlık binasında Kurban Bayramı dolayısıyla kutlama ve karşılama merasimi düzenlendi. Kutlamaya, çok sayıda Türkmen Parti başkanları, Türkmen Sivil Toplum Örgütleri ve güvenlik güçlerinin Türkmen subayları katıldı. Kutlamaya ayrıca, Türkmen aşiretlerinin başkanları ve Türkmen vatandaşları da katıldı. Kutlamaya katılanlar, Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcısı ve Kerkük Milletvekili Hasan Turan ve Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcısı Haydar Reşit Kasapoğlu, Irak Türkmen Cephesi Kerkük İl Başkanı Kasım Kazancı ve Irak Türkmen Cephesi'nin Türkmeneli bölgesindeki il başkan ve büro sorumluları tarafından karşılandı. 
(Türkmeneli TV) 

***

ERŞAT SALİHİ: "TELAFER'DE MEZHEP SAVAŞI YOK, TÜRKMENLER VAR" 

02 Eylül 2017 



http://www.bizturkmeniz.com/foto/big/101563_1.jpg

Türkiye basınında yer alan “Haşdi Şabi militanlarının Telafer operasyonu sonrasında kent merkezinde katliam yaptı" iddialarına, Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi ve diğer Türkmenlerden tepki geldi. 

Erşat Salihi Anadolu Ajansı'na verdiği röportajda "Bazı basın organlarında yer alan Telafer'de mezhep kavgası yaşandığı şeklindeki haberleri yalanlamak 
mecburiyetindeyim. Kendim Telafer'e gittim. Orada Haşdi Şabi, ordu, federal polis ve Türkmen güçleri bulunuyor. Telafer'deki Türkmen gücü komutanıyla 
görüştüğümde bir daha mezhep savaşı yaşanmaması için uğraşacaklarını aktardı. Gözümüz orada olacak. Haşdi Şabi, ordu veya federal polis güçleri Telafer'de katliam yaşatırsa bunu deşifre ederiz. Ancak yalan haberler yayınlanmasın. Türkiye ile Irak arasındaki ilişkileri kimse zedelemesin. Bölge hassas bir dönemden geçiyor." ifadesinde bulundu. 

İddia edilen görüntülerin ise Telafer'den kaçmaya çalışan IŞİD teröristleri ve ailelerine ait olduğu öğrenildi. Teröristlerin bir kısmının Suriye sınırına, diğerlerinin ise İyaziye mahallesine kaçtığını belirten Salihi, "Teröristlerin bir kısmı da aileleriyle birlikte savaş uçaklarının hedefi oldu." dedi. 

Geçtiğimiz günlerde ise Irak Türkmen Cephesi üyeleri Erşat Salihi ve Niyazi Mimaroğlu bizzat Telafer'e gidip gözlemlerde bulunmuşlardı. Türkmen güçlerle beraber Türkmen bayrağını şehir merkezine diken Salihi ve Mimaroğlu Türkmenlerin birliğini vurgulamıştı. (QHA) 


Şii Ulusal Koalisyonu lideri Hekim:Referandum sorunları bitirmeyecek


HEKİM: REFERANDUM SORUNLARI BİTİRMEZ 
03 Eylül 2017 


Şii Ulusal Koalisyonu lideri Hekim:Referandum sorunları bitirmeyecek
http://www.bizturkmeniz.com/foto/big/101566_1.jpg 

Ulusal İttifak Başkanı Ammar El Hekim, Kürt Bölgesel Yönetimi'nde 25 Eylül'de yapılması planlanan bağımsızlık referandumunu reddettiklerini belirterek, 
"Referandumun sorunları bitireceğini düşünen varsa yanılıyordur" dedi. Ulusal İttifak Başkanı Ammar el-Hekim, Kurban Bayramı dolayısıyla Irak’ın başkenti Bağdat'taki parti binasına gelen yüzlerce yandaşına seslendi. Hekim bu vatanın Kürtlerin, Arapların Türkmenlerin, Şebeklerin, Hıristiyanların, Sabinilerin, Yezidilerin ve tüm Iraklıların olduğunu belirtti. Hekim, büyük ya da küçük problemler vatanın kaderi olduğunu ancak liderlerin halklarının ve ana vatanlarının sorunlarını çözmeye ve onlara barış, güvenlik ve istikrarı sağlamaya karar verdiğini belirtti.  (Türkmeneli TV) 



KERKÜK'E SIĞINAN TELAFERLİ TÜRKMENLERİN ÇAĞRISI 

03 Eylül 2017 

Türk Kızılayı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kerkük'e bağlı Yahyava köyünde kurulan kampta yaklaşık 3 yıldır zorlu şartlar altında hayata tutunmaya çalışan Türkmenler, Telafer'e geri türkmeneli ile ilgili görsel sonucu dönmek için gün sayıyor. AA muhabirine konuşan Telafer'e bağlı İyaziyye nahiyesi Muhtarı Mustafa Kasap, "Bu bayram, geçenkilerden farklı. Telafer kurtarıldı, evimize geri dönelim istiyoruz." dedi. 

"Evimizi Bulamayacağız" 

Yaşanan çatışmalar nedeniyle evlerin büyük bölümünün yerle bir edildiğine dikkati çeken Kasap, "Dönelim istiyoruz ama birçoğumuzun evi harap oldu. Dönünce evlerimizi bulamayacağız." diyerek, Telafer'in, alt yapı çalışmaları ve evlerin yeniden yapımına ihtiyaç duyduğunu sözlerine ekledi. Telaferli Galip Mustafa da "Evimize bugün dönmemiz yarından daha iyidir." ifadelerini kullandı. "Herkesin kendi vatanı daha güzeldir." diyen Mustafa, kendilerinin işlerine ve çocukların da okula dönmesini beklediklerini söyledi. 

İyaziyye'den Aziz Muhammed de kampta sabırlarının tükendiğini dile getirerek, evlerine dönmek istediklerini belirtti. Nurettin Ahmet ise, evlerine dönmeden önce IŞİD tarafından döşenen mayınların temizlenmesi ve temel ihtiyaçların giderilmesi gerektiğini söyledi. (Anadolu Ajansı) 


TÜRKMEN SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ TAZEHURMATU'DA TEMASLARDA BULUNDU 

04 Eylül 2017 

Türkmen Sivil Toplum Örgütleri Başkan Vekili İstebrak Yazaroğlu başkanlığındaki bir heyet Kerkük'e bağlı Türkmen Tazehurmatu kasabasını ziyaret etti. 
Ziyarete Türkmeneli Öğrenci ve Gençler Birliği Başkanı Müslüm Kasapoğlu başkanlığında bir heyet de eşlik etti. Heyet ilk olarak Irak Türkmen Cephesi Tazehurmatu bürosunu ziyaret ederek Irak Türkmen Cephesi Tazehurmatu büro sorumlusu Ercümen Hüseyin Malı ile bir araya geldi. Yapılan görüşmede Türkmenleri ilgilendiren konular ele alındı. 



 Erşat Salihi ile ilgili görsel sonucu

Ziyaretçi heyet daha sonra Kerkük'e bağlı Türkmen Beşir Köyü'nü kurtarma operasyonunda yaralanan Türkmen vatandaş Ali Kazım'ı evinde ziyaret etti. 
Heyet her türlü yardım ve desteğe hazır olduğunu bildirdi. Heyet daha sonra Türkmen Beşir Köyü'nü kurtarma operasyonunda şehit olan Ali Yağmur'un evini ziyaret etti. 
Şehidin babası gerçekleşen ziyaretten dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. (Türkmeneli TV) 
SALİHİ’DEN TÜRKMEN EĞİTİMCİLERE ZİYARET 

04 Eylül 2017 

Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi Kerkük'te iki Türkmen eğitimciyi evlerinde ziyaret etti. Ziyaret sırasında Türkmen Öğretmenler 
Birliği'nden bir heyet de hazır bulundu. Heyetin başında Türkmen Öğretmenler Birliği Başkanı Abdülselam Bayraktar da yer aldı. Salihi'nin ilk durağı emekli Türkmen 
eğitimci Muhammet Salih Zeynel'in evi oldu. Ziyaret sırasında Türkmence Eğitimi'nin geliştirilmesi ele alındı. Türkmen eğitimci Muhammet Salih Zeynel ise, Salihi ve 
beraberindeki heyetin ziyaretinden dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. Salihi, emekli Türkmen eğitimci Halil İmamlı'yı da evinde ziyaret etti. Ziyaret sırasında 
Türkmen Öğretmenler Birliği'nden bir heyet de hazır bulundu. 

Ziyaret sırasında Türkmence Eğitimi'nin geliştirilmesi masaya yatırıldı. (Türkmeneli TV) 




KERKÜK’TE PKK TEHDİDİ DEVAM EDİYOR 


04 Eylül 2017 
PKK'nın Kerkük'te Faaliyetleri Devam Ediyor ile ilgili görsel sonucu 

Terör örgütü PKK'nın Irak’ın Kerkük şehri ve Kerkük'e bağlı 30 kilometre uzaklıktaki Tavuk ilçesindeki büroları varlığını sürdürmeye devam ediyor. 
PKK'lı teröristlerin Kerkük'ün içinde büroları ve hareketi bulunuyor. Bilindiği üzere Türkmeneli Televizyonu geçen yıl Kerkük'e bağlı Tavuk ilçesinde bulunan 
PKK bürosunu görüntülemişti. Kerkük'e bağlı Havice ilçesini IŞİD’den kurtarma operasyonunun yaklaştığı bugünlerde Iraklı askeri komutanlar tüm 
hazırlıkların tamamlandığını belirtiyor. Aynı zamanda Kürt Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de yapmak istediği bağımsızlık referandumu da yaklaşıyor. 
Burada soruyoruz. PKK'lı teröristlerin Kerkük'ün merkezinde bulunmasıyla Havice Operasyonu nasıl yapılacak? 
Kürt Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de yapmak istediği bağımsızlık referandumu da PKK'nın Kerkük'teki faaliyetlerinin arttığı bir döneme denk geliyor. 
(Türkmeneli TV) 


Kerkük vali kerim referandum250817.jpg 



KERKÜK VALİSİ'NDEN TÜRKMENELİ TV'YE SUÇLAMA 

04 Eylül 2017 

Çalışmalarında her zaman demokrasi ve ifade özgürlüğünü temel alan Türkmeneli Televizyonu, Kerkük İl Meclisi'nin Salı günü gerçekleştirdiği oturum sırasında, Kerkük Valisi Dr. Necmettin Ömer Kerim ile Kerkük İl Meclis Başkan Vekili Rebvar Talabani arasında geçen bir diyalogu haber yaptı. 

İkili arasında geçen diyalogda Kerkük valisi, İl Meclis başkan vekiline, ''daha sonra mutlaka onları kovacağız'' dedi. Biz de haberimizde bu sözler kime diye sorduk ve kesinlikle kimi kastettiği yönünde bir imada bulunmadık. Ancak Kerkük valisi bir bildiri yayımlayarak, ''Türkmeneli Televizyonu, Vali Türkmenleri ve Arapları kovmak istiyor'' haberi yaptı suçlamasında bulundu. Valinin bu suçlaması kesinlikle yayınladığımız haberde yer almıyor. 
Vali, bazı il meclis üyelerinin oturumda hazır bulunmak istediklerini ancak basın mensuplarından çekindiklerini belirttiklerini ve kendisinin bu sözleri medya mensupları için sarf ettiğini ifade etti. Bu durum medyanın ifade özgürlüğü prensibi ve demokratik yeni Irak'la çelişiyor. Kerkük valisinin ''bu sözleri basın mensupları için kullandım'' açıklaması, Kerkük İl Meclis başkan vekili Rebvar Talabani'nin konuya ilişkin yaptığı açıklamayla da çelişiyor. Kerkük İl Meclis başkan vekili, Bağdat El Yavm sitesine yaptığı açıklamada, vali ile aralarında geçen diyalogda özel korumaların oturumdan çıkarılmasının kastedildiğini belirtti. Kerkük valisi yayımladığı bildiride, bildiriyi yayınlamamaları durumunda Türkmeneli Televizyonu ve diğer medya kurumlarının yargıda hesap vereceklerini de kaydetti. 

Bu durum basın özgürlüğünün ihlali anlamına geliyor. (Türkmeneli TV) 

2 Cİ BÖLÜM İLE DEVAM EDECEKTİR..


***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder