9 Mart 2017 Perşembe

İNADINA GAZETECİLİK, BÖLÜM 1




İNADINA GAZETECİLİK, BÖLÜM 1

İNADINA HALKIN DOĞRU HABER ALMA HAKKI,

İNADINA GERÇEKLER!



Değerli Meslektaşlarımız;

2015 yılından itibaren, üçer aylık periyotlarla hazırladığımız; yaptıkları haberler, yazdıkları köşe yazıları nedeniyle haklarında soruşturma açılan, cezaya çarptırılan, keyfi uygulamalar veya ekonomik nedenler gerekçe gösterilerek işten çıkarılan gazeteciler; gazeteciliği çıkarları için kullanıp manipülasyona dayalı haberler yapan yayın organlarıyla Türkiye’de basına yönelik baskılara karşı gösterilen uluslararası düzeydeki tepkileri içeren Medya Raporumuzun dördüncüsünü bugün sizlerle paylaşmak için karşınızdayız. Öncelikle raporları hazırlayan Derneğimizin Ankara Şubesi bünyesindeki İzleme Komisyonu’na emekleri için teşekkürlerimizi iletiyoruz.


2015 yılına ait son çalışma özelliği de taşıyan Ekim-Kasım-Aralık aylarını kapsayan 4. Medya Raporumuz, önceki üç raporumuza göre, hem yaşanan olayların ciddiyeti hem de sayısı itibariyle çok daha kaygı verici bir dönemin belgesi niteliğindedir.


AKP’nin, Haziran ayında kaybettiği tek başına iktidarı tekrar elde etmek için her türlü yönteme başvurarak Türkiye’yi sürüklediği sosyal ve siyasal savaş ortamında, yaşam, düşünce ve adil yargılanma gibi evrensel hak ve değerlerle birlikte basın-yayın özgürlüğü de yok sayıldı. Gazetecilere yönelik işten attırma, tehdit, saldırı, gözaltı, haksız davalar ve tutuklamalar; çalıştıkları basın ve yayın organlarına saldırı, el koyma, mali kaynaklarını kesme şeklinde türlü sansür ve baskı uygulamaları bizzat siyasi iktidar tarafından sistematik olarak uygulandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bir parti olmaktan çıkıp Erdoğan’ın siyasi amaçlarını uygulamaya geçirmek için varlığını sürdüren AKP’nin, 2015 yılının son üç ayındaki baskı uygulamaları, 12 Eylül Faşist Darbesi döneminin de ötesine geçti. Özgür ve bağımsız gazeteciliği; sormayan, sorgulamayan, itiraz etmeyen bir toplum amacı için engel gören Tayyip Erdoğan ve AKP anlayışının doğrudan ya da göz yumarak destek verdiği bazı yapılar tarafından, geçen üç ayda Türkiye’de öldürülen; haber takibi yaparken bizzat polis tarafından tehdit ve darp edilen, gözaltına alınan; ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla davalar açılan, doğruluğu tartışmasız kanıtlarla ortaya konulan haberleri nedeniyle tutuklanan ve müebbetle hapis cezasıyla yargılanan meslektaşlarımız oldu. İstanbul’da bir haberi takip ederken gözaltına alınan Bianet muhabirine polisin söylediği "Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi değil artık, bunu öğreteceğiz size" sözleri, AKP’nin tamamen ele geçirdiği devlet yapılanmasının, basın ve yayın özgürlüğüne bakışının keskin örneğini oluşturdu.


Siyasi iktidar tarafından, basın ve yayın özgürlüğüne karşı istisnasız her türlü ihlalin yapıldığı Ekim-Kasım-Aralık aylarını kapsayan bu dönemde öne çıkan bazı olaylar ana başlıklarıyla şöyleydi:


-AKP yanlısı medyada köşe yazan Cem Küçük tarafından ‘ölümle’ tehdit edilen ve bir süre sonra saldırıya uğrayan Hürriyet Gazetesi yazarı ve CNN Türk’te program sunucu Ahmet Hakan’a saldıranlar serbest bırakıldı.
-Kitap toplatma dönemine dönüldü; Gaziantep'te YPG operasyonunda gözaltına alınanların evinden çıktığı gerekçesiyle Hasan Cemal'in "Delila/Bir Genç Kadın Gerillanın Dağ Günlükleri" ve "Çözüm Sürecinde Kürdistan Günlükleri" ve Tuğçe Tatari'nin "Anneanne, Ben Aslında Diyarbakır'da değildim" kitapları için toplatma kararı verildi.

-Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bazı illerinde günlerce süren sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği, çatışmaların yaşandığı yerleşim yerlerinde haber takibi yapan onlarca gazeteci gözaltına alındı, darp edildi, tutuklandı.
-Bünyesinde gazete, televizyon ve radyo bulunduran İpek Koza Grubu’na yönelik televizyon ve radyo kanalları önce medya hizmet sağlayıcı kuruluşların bünyesinden çıkarıldı, ardından bu gruba yayın organları dahil el konularak kayyım atandı.

-Gazetecilere ve gazetelere yönelik haber ve köşe yazıları nedeniyle “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla onlarca dava açıldı, gazeteciler hakim karşısına çıktı.

-Haftalık yayınlanan Nokta Dergisi’nde yayına hazırlanan bir habere daha yayınlanmadan sansürlendi; basına yönelik “önleyici” sansür dönemi başladı.
-103 kişinin öldürüldüğü Ankara Katliamı ile Gaziantep’teki bombalı saldırısı sonrası her türlü yayına yasak konuldu.

-Suriye kökenli gazeteciler İbrahim Abdulkadir ile muhabiri Firaz Hamadi, İŞID terör örgütü tarafından Şanlıurfa’da bıçakla boğazları kesilerek öldürüldü. Suriyeli gazeteci Naji El Jerf de Gaziantep’te vurularak öldürüldü.
-Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül, AKP iktidarının IŞİD terör örgütüne verdiği desteğe ilişkin kanıtlı haberleri nedeniyle müebbet hapis istemiyle tutuklandı. Tutuklamadan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Bu haberi özel haber olarak yapan kişi öyle zannediyorum ki bunun bedelini ağır ödeyecek. Öyle bırakmam onu” tehdit ettiği gazeteciler, konuldukları Silivri Cezaevi’nde uzun süre tecritte tutuldu. Cumhuriyet Gazetesi’ne bir yandan da mali denetim başlatıldı.
-Gazeteci Ahmet Şık, İstanbul Cumhuriyet Başsavclığı’nca yürütülen bir soruşturmaya dayanarak yer verdiği bilgi ve iddialar nedeniyle cezalandırıldı.
-Artık ‘Erdoğan Medyası’na dönüşmüş olan bazı basın yayın organları, her gün manşetlerinden, muhalefet partileri CHP ve HDP’ye yönelik yüzlerce manipülasyona dayalı haber yaptı; bu yayın organlarında, gün aşırı ‘paralel yapı’ ve Doğan Medya Grubu’na ilişkin haber niteliği taşımayan, polemik ve kamuoyunu yönlendirme amaçlı yayınlar sıkça yer aldı. Söz konusu yayın organlarında çıkan haber ve köşe yazılarının ardından hedef alınan gazetecilerin işlerinden çıkarılması ve saldırıya uğraması da basına yönelik baskıların, iktidar ve yandaş basın organlarının organize halini ortaya koydu.

-Kayyım atanan İpek Koza Medya Grubu başta olmak üzere siyasi baskılar sonucu birçok gruptan toplu ve tek tek işten çıkarmalar yaşandı. Sadece bu dönemde basın ve yayın organlarında muhabir, köşe yazarı ve programlarda çalışanlar olmak üzere 200’e yakın kişi işinden oldu.

-Türkiye’de yaşanan yoğun basın özgürlüğü ihlalleri, uluslararası basın örgütleri ve siyasi örgütlenmeler tarafından da eleştirildi. Gazetecilere Koruma Komitesi’nin (CPJ) 2015 raporunda, Türkiye’de medyanın durumunun daha da kötüye gittiği, hapishanedeki gazetecilerin sayısının artarak Türkiye’nin küresel olarak en çok gazeteciyi hapseden beşinci ülke olduğu kaydedildi. Gazeteciler Can Dündar ile Erdem Gül’ün haksız yere tutuklanmalarına ve hapisliklerinin sürmesine uluslararası alandan çeşitli tepkiler geldi.


Değerli basın mensupları;
Türkiye’de basın ve yayın özgürlüğüne yönelik baskı ve sansür uygulamalarının, 2015 yılının başı itibariyle hazırlamaya başladığımız raporlarımıza yansıyan rakamsal çetelesi ise şöyle:


- 3 basın mensubu öldürüldü.
- 1’i silahla, 4’ü polisin attığı gaz fişeğiyle olmak üzere 15 basın mensubu haber takibi sırasında yaralandı.
- 121 basın mensubu gözaltına alındı.
- 15 basın mensubu tutuklandı.
- 63 basın mensubu darp edildi.
- 3 basın mensubuna silahlı tehdide uğradı.
- 1 kadın basın mensubu eylem izlerken tacize uğradı.
- 4 olayın ardından tüm basına yönelik yayın yasakları konuldu; dava ve soruşturmalar kapsamında da mahkemeler çok sayıda yayın yasağı kararı aldı.
- 221 kanala RTÜK tarafından yayın durdurma cezası verildi.
- 41 gazeteye ilan kesme cezası verildi.
- ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla basın mensupları ve basın organları hakkında 46 soruşturma açıldı.
- 45 basın mensubu ve kurum, siyasiler tarafından hedef gösterildi.
- 25 basın mensubu ve kurum siyasiler tarafından tehdit edildi.
- 412 basın mensubu işten çıkarıldı.
- 30 basın mensubu istifa etmek zorunda kaldı.
- 423 kez haber siteleri (bazıları aynı site) ve habere erişim yasağı verildi.
- 3 kitap için toplatma kararı verildi.
- 1 gazetenin önüne bomba bırakıldı.
- 1 yayın hakkında toplatma kararı verildi.
- 10 toplantıda akreditasyon sorunu yaşandı.


Bu günler, Türkiye Cumhuriyeti’nde aydınlık ile karanlığın en keskin çatışmasının yaşandığı dönemlerden biri olarak şimdiden tarih sayfalarında yerini almıştır. İfade etmek bir yana düşünmeye bile düşman bu karanlık anlayışa karşı aydınlığın, gerçeğin ve halkın doğru haber alma hakkının savunucusu olanlar, dün olduğu gibi yarın da ışığımız, umudumuz ve temsilcimizdir. Bu uğurda düşüncelerinden taviz vermeyen, özgürlükleri ve canları ellerinden alınan tüm meslektaşlarımızı saygıyla selamlıyor; basın ve yayın özgürlüğü bağlamında basın emekçilerinin kolektivizminin hükmünü koyduğu bir Türkiye ve dünya için: İNADINA GAZETECİLİK, İNADINA HALKIN DOĞRU HABER ALMA HAKKI, İNADINA GERÇEKLER.


ÇAĞDAŞ GAZETECİLER DERNEĞİ
ANKARA ŞUBE YÖNETİM KURULU

***

MEDYA RAPORU
2015 EKİM-ARALIK DÖNEMİ


1-) SANSÜR VE BASKI (gözaltı, saldırı, soruşturma, dava, akreditasyon engeli)


- AKP’li Metiner'den tehdit

AKP Milletvekili Mehmet Metiner, katıldığı bir televizyon programında, "Aydın Doğan kimi kandırıyor? Edep sınırlarını aşıyor. Haddini bilecek Aydın Doğan. Onun tırnaklarını da dişlerini de sökmesini biliriz. Cumhurbaşkanına yalancılık suçlamasında bulunmak Aydın Doğan'ın boyunu aşar. Cumhurbaşkanımıza yanlış yaparsa, saygısızlık yaparsa demokratik ve hukuki yollarla başına geçirmesini bilen birisi olarak da söylüyorum. Saygılı olacak, edepli olacak" dedi. (1 Ekim 2015)


- Gazeteci Hasan Cemal, ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ten ifade verdi

Gazeteci Hasan Cemal, T-24'teki "Akan kanın bir numaralı sorumlusu saraydaki sultandır. Nokta" ve "Hey Sen" başlıklı köşe yazıları nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaretten ifade verdi. (1 Ekim 2015)


- Evrensel'e "Cumhurbaşkanına hakaretten" yargılama

Evrensel Gazetesi İmtiyaz Sahibi Arif Koşar ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Vural Nasuhbeyoğlu hakkında, Gezi Parkı Protestoları sırasında Eskişehir’de aralarında sivil polislerin de bulunduğu grup tarafından darp edildikten sonra hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz’ın avukatlarının açıklamalarının gazetede haberleştirilmesi nedeniyle "cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla açılan dava İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Hakim izne çıktığı için duruşma 22 Aralık 2015’e ertelendi. (1 Ekim 2015)


- Yazarlar Hür ve Duman’a soruşturma

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı radikal.com.tr Yazarı Ayşe Hür ve Hürriyet Yazarı Selahattin Duman hakkında Tüm Emniyet Teşkilatı Emeklileri ve Üyeleri ile Halk Birlikteliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Dernekleri'nin suç duyurusu üzerine soruşturma başlattı. Hür hakkında, 25 Temmuz 2015 tarihinde Twitter'dan paylaştığı, "HDP’ye 120 kez saldır, Diyarbakır’da 4 kişiyi öldür, 400’ünü yarala, 32 sosyalisti öldür, 3 polisin intikamı için Kandil’i bombala. Ne kadar adil…" şeklindeki mesajı; Duman hakkında ise 27 Eylül 2015 tarihli yazısında şehit ailelerinin "Bir çocuğum daha olsa o da vatana feda olsun" şeklindeki sözlerinin 100 bin lira ölüm tazminatı için söylendiğini yazması nedeniyle soruşturma açıldı. (2 Ekim 2015)


-Özgür Gündem editörü Urun’a gözaltı

İstanbul'da HDP’ye yönelik operasyon kapsamında Özgür Gündem editörü Hicran Urun da gözaltına alındı. Urun, gözaltında 4 gün kaldıktan sonra serbest bırakıldı. (2 Ekim 2015)


- Gazeteci Hakan saldırısında 7 kişiden 6’sı serbest

Hürriyet Gazetesi Yazarı ve CNN Türk’te program sunucusu Ahmet Hakan’a evinin önünde yapılan saldırıda gözaltına alınan ve "örgüt kurmak" ve "darp" suçlamalarıyla mahkemeye çıkarılan Kamuran Engin, Fuat Elmas ve Uğur Aydın, "adli kontrol"le serbest bırakıldı. Ahmet Şengüler ise tutuklandı. Soruşturma kapsamında "azmettirici" suçlamasıyla sorgulanan eski polisler Yahya Kemal Gezer, Nezih Öz ve Soner Arık da mahkemece serbest bırakıldı. (4 Ekim 2015)


- Polis gazeteciyi, kafasına silah dayayarak gözaltına aldı

Diyarbakır Silvan'da sokağa çıkma yasağının ardından belediyenin bahçesine baskın yapan polis, Özgür Gün TV çalışanı Murat Demir ile DİHA Muhabiri Serhat Yüce'nin kamera ve makinelerine el koyarak gözaltına aldı. Belediye bahçesindeki gazetecileri tehdit eden polis, Demir'in kafasına silah dayadı. Demir'in "tamam çekmiyoruz" sözlerini dinlemeyen polis, Demir'i yaka paça gözaltına aldı. 2 gazeteciye ertesi gün "sokağa çıkma yasağını ihlal ettikleri" gerekçesiyle 208'er lira para cezası kesildi. (4-5 Ekim 2015)


- Kamu bankalarının kredilerine ilişkin haber soruşturmalık

Halk Tv Haber Müdürü ve Sorumlu Müdür İsmail Dükel, kamu bankalarının verdiği kredilere ilişin Halk Tv’de yayınlanan bir haber nedeniyle açılan soruşturma kapsamında Ankara Adliyesi’nde ifade verdi. Soruşturma, bankanın itibarını zedelemek iddiasıyla yürütülüyor. (6 Ekim 2015)


- Gazeteci Kabaş beraat etti

Gazeteci Sedef Kabaş, 17 Aralık Yolsuzluk Soruşturması’nda takipsizlik kararı veren İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu hakkında attığı tweet nedeniyle "terörlü mücadelede görev almış kamu görevlilerini hedef gösterme" ve "tehdit" suçlamalarıyla yargılandığı davadan beraat etti. (6 Ekim 2015)


- "İşin içinde reis var; 100 bin TL teklif ettiler"

Ahmet Hakan'a saldıran 4 kişi, çapraz sorguda saldırı için kendilerine 100 bin TL para teklif edildiğini söyledi. Saldırganlardan Fuat Elmas, özel harekatçı Yahya K. Gezer'in, "Bu işin içinde MİT, Emniyet , reis var. 2-3 günde bitirin" dediğini aktardı. (6 Ekim 2015)


- "Abartmamak lazım"

CNN Türk sunucusu Şirin Payzın'ın, Hürriyet Yazarı Ahmet Hakan'a yapılan saldırıdan sonra konuğu olan Başbakan Davutoğlu'nun fahri danışmanı ve Akşam Yazarı Etyen Mahçupyan'a "Geçmiş bir yayınımda size basına saldırılara ilişkin bir soru sormuş ve sizden 'Tehditlere fazla takılmamak lazım' yanıtını almıştım şimdi de aynı fikirde misiniz?" sorusunu yöneltmesi üzerine Mahçupyan, "Tehdit ortamını çok da abartmamak lazım. 'Sürekli tehdit altındayız' dediğimiz zaman buna benzer insanların eylem yapma ihtimali de artıyor. Çünkü siyasi karşılığı var" dedi. (7 Ekim 2015)


- "GDO'lu pirinç" hükümeti zor duruma düşürmüş

Taraf Gazetesi eski yazarı Mehmet Baransu hakkında Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanıp, mahkeme tarafından kabul edilen iddianamede, Baransu'nun 30 Temmuz 2013'te yaptığı "kansere neden olan GDO'lu pirinç" haberiyle "hükümeti zor duruma düşürerek görevini yapmasını engellediği" öne sürüldü. (7 Ekim 2015)


- "Saldırganların serbest kalması kararı yerinde"

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan'a saldırı soruşturmasında 6 şüphelinin serbest bırakılmalarına savcılığın yaptığı itiraz reddedildi. Değerlendirmeyi yapan üst mahkeme, nöbetçi mahkemenin verdiği kararın hukuki olarak yerinde olduğu gerekçesiyle itirazın reddine karar verdi.  (7 Ekim 2015)


-Gazeteci Kansu ifade verdi

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Işık Kansu, ‘Ankara Kulisi’ başlıklı köşesinde 24 Ağustos 2015 tarihinde ‘Yettin Artık’ başlığıyla yazdığı yazı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Ahmet Özel’in başvurusu üzerine “cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında Ankara Adliyesi’nde ifade verdi. (8 Ekim 205)


- Digiturk'ten Samanyolu ve İpek Medya'ya sansür

Digiturk, Kanaltürk, Samanyolu TV, Mehtap TV, Samanyolu Haber, Bugün TV, Yumurcak TV ve Irmak TV kanallarını platformundan çıkardı. Digiturk'ün internet sitesinden yapılan açıklamada, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, "Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu" tarafından yapılan bir soruşturma ile ilgili olarak şirkete resmi bir yazı tebliğ edildiği bildirildi. (8 Ekim 2015)


- JİNHA'ya erişim engeli

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), "idari tedbir" adı altında jinha.com.tr adresine erişimi engelledi. (8 Ekim 2015)


- Mahkeme, TÜRGEV'in tazminat talebini reddetti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın yönetim kurulunda olduğu TÜRGEV’in, gazeteci Mustafa Sönmez’e "RTE despotluğu ve İstanbul rantı" başlıklı yazısı nedeniyle açtığı 20 bin liralık tazminat davası talebi, mahkeme tarafından reddedildi. (8 Ekim 2015)


- Keneş'e "Cumhurbaşkanına hakaret"ten tutuklama

Today's Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, Twitter'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle ifade vermek için gittiği savcılık tarafından mahkemeye sevk edildi. Keneş, önce adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı; daha sonra karara yapılan itiraz kabul edilerek, Keneş hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı. Karardan 1 gün sonra Keneş, çıkarıldığı mahkeme tarafından "kuvvetli suç şüphesi" iddiasıyla tutuklandı. (8-10 Ekim 2015)


- Bahçeli'nin açıklaması için Evrensel'e dava

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, 7 Haziran seçimleri öncesi yaptığı Kahramanmaraş mitinginde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik kullandığı " Erdoğan siyasetin dibindedir. Davutoğlu’nun yetersizliğinden takviye güç olarak meydanlara çıkmış, fitnenin sözcüsü olmuştur. Be hey densiz, be hey kanun tanımaz, ahlak bilmez; devletin başısın, ne geziyorsun meydanda, bizimle ne uğraşıyorsun?" Şeklindeki ifadelerini, " Erdoğan fitnenin sözcüsüdür " başlığıyla haberleştiren Evrensel Gazetesi'ne, "Cumhurbaşkanına alenen hakaret"ten dava açıldı. (9 Ekim 2015)


- Erdoğan: Doğan'ın incelemeye alınması hayra alamet

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Doğan Medya'nın sahibi Aydın Doğan'ı hedef alarak, "Doğan'ın 28 Şubat soruşturmasında incelemeye alınması hayra alamet. Yargıdaki malum yapı, pek çok konunun üzerini kapattı. Gerekirse DDK'yı çalıştırabiliriz" dedi. (9 Ekim 2015)


- Sümeyye ve Bilal Erdoğan kardeşlere hakaretten 4 yıl hapis istemi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan hakkında, 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. (9 Ekim 2015)


- Sözcü yazarları Dündar ve Doğru’ya hapis cezası
Sözcü Gazetesi yazarı Uğur Dündar, 5 Nisan 2014 tarihinde yayımlanan ve adı AKP iktidarıyla yolsuzluk iddialarına karışan Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz’in ses kayıtlarına dayanarak yazdığı "Sıra milletin a..'sına mı geldi?" başlıklı yazısında, dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a hakaret ettiği iddiasıyla 11 ay 20 gün hapisle cezalandırıldı. Mahkeme, hapis cezasının ertelenmesine ve bir yıl denetim süresi belirlenmesine hükmetti. Sözcü Yazarı Necati Doğru’ya da bir köşe yazısında "cumhurbaşkanına hakaret" ettiği iddiasıyla yargılandığı davadan 11 ay hapis cezası verildi. (9 Ekim 2015)


- Reuters muhabirine gözaltı
Diyarbakır’da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile bazı sivil toplum kuruluşlarının birlikte düzenlediği yürüyüşü takip eden Reuters muhabiri ve kameramanı Faruk Yüce gözaltına alındı. Polis, Yüce’nin cep telefonuyla görüntü aldığını söyledi. (12 Ekim 2015)


- "Medya üzerinden kitleyi kongreye ısındırsınlar!"
Nokta Dergisi'nin yayımladığı "AKP Günlükleri"nde, AKP Sözcüsü Ömer Çelik'in bir toplantıda, "Türkiye ve bölgedeki genel gazeteci tutuklamalarına ilişkin bilgi notu istenilsin. Bu heyetteki arkadaşlar medyayı da dolduran isimler. Arkadaşların televizyona çıktıkları zaman medya üzerinden kitleyi Kongre’ye ısındırmaları iyi olur" ifadelerini kullandığı ortaya çıktı. (12 Ekim 2015)


- Samanyolu ve İpek Medya'ya bağlı kanallar Türksat'tan çıkarıldı
Samanyolu TV, Bugün TV, Kanaltürk TV ve Yumurcak TV, TURKSAT platformlarından (Teledünya, Kablo TV) çıkarıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Gülen Cemaati arasında yaşanan ve Gülen Cemaati’ne yakın şirketlere yönelik başlatılan operasyon kapsamında geçen aylarda Digiturk, söz konusu yayın organlarını bünyesindeki kanallar arasından çıkarmıştı. (12 Ekim 2015)


- ‘Charlie Hebdo Davası’nda "zorla getirme" uyarısı
Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun İslam peygamberi Muhammed’i tasvir eden karikatürlerini köşelerine taşıyan Cumhuriyet Gazetesi yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan’ın 4.5 yıl hapis istemiyle yargılandığı davanın ikinci duruşması görüldü. Mahkeme, Çetinkaya ve Karan’ın bir sonraki celsede bulunmamaları durumunda haklarında zorla getirme kararı çıkarılacağı ihtarında bulunarak, duruşmayı 21 Ocak 2016’a erteledi. (12 Ekim 2015)


- Gaz fişeğiyle yaralandı
Diyarbakır'da Ankara Katliamı protestoları sırasında yaşanan polis müdahalesinde, haber takibi yapan DİHA muhabiri Esra Aydın, atılan gaz fişeğiyle bacağından yaralandı. (13 Ekim 2015)


-  "Sabırla karşılıyoruz"
Ankara Katliamı'ndan 3 gün sonra Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile ortak basın toplantısında ilk kez kameralar karşısına çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Finlandiyalı gazeteci Tom Kankkonen, Türkçe olarak "Siz diktatör müsünüz? Bundan daha vahimi ise Ankara’daki saldırının içinde devletin parmağı olduğu konuşuluyor. Bu iddialara ne cevap vereceksiniz?" sorusunu yöneltti. Erdoğan, soruya "Türkiye’de medya, şahsım ve ailem başta olmak üzere her türlü hakareti sınırsız bir şekilde yapmaktadır. 13-14 yıldır bunları sabırla karşıladık, karşılıyoruz" diye yanıt verdi. (13 Ekim 2015)


- Nokta'ya yine erişim engeli
Nokta Dergisi'nin 7 Haziran seçim sonuçlarını değerlendiren AKP kurmaylarına ait olduğu iddia edilen özeleştirilerin yer aldığı "AKP Günlükleri" başlıklı kapak haberine erişim engellendi. Haberi kullanan diğer haber sitelerinin linkleri de engellendi. (14 Ekim 2015)


- Ankara Katliamı’nda "her türlü" yayın yasak
Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği, 103 kişinin katledildiği 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı’nda meydana gelen bombalı terör saldırısıyla ilgili soruşturma tamamlanıncaya kadar "soruşturma dosyası kapsamı hakkında yazılı, görsel, sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren her türlü medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri ve benzeri yayınların yapılmasının yasaklanmasına" karar verdi. (14 Ekim 2015)


- Küçük'ten ilginç savunma: Tehdit değil benzetme
Star Gazetesi Yazarı Cem Küçük, 9 Eylül 2015 tarihli "Şizofrenik ve PKK'lı bir hırsız portresi: Ahmet Hakan" başlıklı yazısında Hürriyet Gazetesi Yazarı Ahmet Hakan’a "İstersek seni sinek gibi ezeriz. Bugüne kadar merhamet ettik de hala hayatta kalabiliyorsun" tehdidi nedeniyle Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nda şüpheli sıfatıyla ifade verdi. Küçük, bu cümlesinin "tehdit" değil, "benzetme" ve "mecazi anlamda kullanılmış söz" olduğunu iddia etti. (14 Ekim 2015)


- Gazeteci Keneş tahliye edildi
"Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine konulan Today's Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş’in tutukluluğuna yapılan itiraz, İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’nce haklı bulundu. Keneş, yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla Silivri Cezaevi’nden tahliye edildi. (14 Ekim 2015)


- Basın kartı yönetmeliğine dava
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Basın Kartı Yönetmeliği’nin iptali için Danıştay’da dava açtı. Davanın dilekçesinde, "Hiçbir hukuksal gerekçeye dayanmayan, Türkiye’nin en çok sarı basın kartı üyesine sahip davacılardan görüş dahi alınmadan çıkarılan yönetmelik tamamen siyasi gerekçeyle değiştirilmiştir" denildi. (15 Ekim 2015)


- "GDO'lu pirinç" davasına yayın yasağı
Gazeteci Mehmet Baransu hakkında "GDO'lu pirinç" haberi nedeniyle açılan "darbe" davasına yayın yasağı getirildi. (15 Ekim 2015)


- Hürriyet'e soruşturma
Ankara Başsavcılığı, Hürriyet Gazetesi'ne, internet sitesinde yayımladığı haberde, Ankara Katliamı'nı gerçekleştiren saldırganlara Ankara’ya gelişleri sırasında yardım edenlerden birinin ismi ile bu kişilerin bulundukları şehir ve kullandıkları araçlara ilişkin bilgilere yer verdiği gerekçesiyle "gizliliği ihlal" soruşturması başlattı. (15 Ekim 2015)


-Gazeteci Öztaş gözaltına alındı
Uşak'ta, işadamlarının da aralarında bulunduğu 'makul şüphe' operasyonu kapsamında gözaltına alınan gazeteci Mevlüt Öztaş, serbest bırakıldı. (15 Ekim 2015)


- Sancak dosyasına kısıtlama kararı
Büyükçekmece Sulh Ceza Hakimliği, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebiyle Star Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sancak'ın içinde bulunduğu aracın kurşunlanması ile ilgili dosyaya kısıtlama kararı getirdi. Saldırı ile ilgili adliyeye sevk edilen 6 kişiden biri "Tasarlayarak öldürmeye teşebbüs" suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi. (16 Ekim 2015)


- Samanyolu Haber'e terör soruşturması
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, yayınlarında terör örgütü propagandası yaptığı gerekçesiyle Samanyolu Haber ve Mehtap TV hakkında soruşturma başlattı. (16 Ekim 2015)


- "Cumhurbaşkanına hakaret"e takipsizlik
Gazeteci Hasan Cemal'e "Heyy sen!" başlıklı yazısı nedeniyle "cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla açılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi. (16 Ekim 2015)


- 21 kurşun, gazeteciliğe değil kumar borcunaymış
Star Medya Grubu Başkanı Murat Sancak, A Haber'de arabasına yapılan silahlı saldırı için, "Paralel yapı ve Doğan Medya'nın işi" dedi. Ancak Sancak'ın açıklaması, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklama ile yalanlandı. Yazıda, "Saldırganlar kriminal bir grupla bağlantılı" denildi. Daha sonra saldırının bir kumar hesaplaşması nedeniyle olduğu ortaya çıktı. (16-17-18 Ekim 2015)


- Aydınlık yazarı Faraç’a gözaltı
Aydınlık Yazarı Mehmet Faraç, "AKP'nin arka bahçesi ve falaka zihniyeti" başlıklı yazısı nedeniyle Adana'da kaldığı otelde sabah saat 05.00'te gözaltına alındı. Mahkemeye sevk edilen Faraç, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. (19 Ekim 2015)


-Aydın’da yerel gazeteciye saldırı
Aydın'ın Didim ilçesindeki bir yerel gazetede çalışan gazeteci Canan Kulfel, izlediği bir basın açıklamasının ardından bir kişi tarafından darp edilmek istendi. (19 Ekim 2015)
- Prostat haberine tazminat
Ankara 21. Asliye Hukuk Mahkemesi, "Prostat için ABD'ye gitti" başlıklı haberden dolayı, Taraf Gazetesi'nin, eski bakan Zafer Çağlayan'a 5 bin TL'lik tazminat ödemesine karar verdi. (20 Ekim 2015)


- Önleyici sansür dönemi
Nokta Dergisi'nin gelecek sayısında yer vereceği "AKP toplantı tutanakları" haber dosyası, yayınlanmadan Ankara 21. Asliye Hukuk Mahkemesi kararıyla yasaklandı. Kararın derginin ilk nüshasında ve internet sitesinde yayınlanmasına karar verilirken, derginin internet sitesi de mahkeme kararıyla erişime kapatıldı.  (20 Ekim 2015)


- Evrensel’e çeviriden soruşturma
Evrensel Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Vural Nasuhbeyoğlu, gazetede yayımlanan, Neue Züreher Zeitung’da (NZZ) Türkiye’ye ilişkin yazılan analizi çeviren Semra Çelik’in çevirisi ve Birleşik Haziran Hareketi Sekretaryasından Kaya Güvenç’in 1 Kasım seçimleriyle ilgili açıklaması nedeniyle "cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla İstanbul Adliyesi’nde ifade verdi. (20 Ekim 2015)


- Elçi soruşturmasına CNNTürk ve Hakan da dahil edildi
CNNTürk'te "PKK terör örgütü değildir" diyen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hakkında başlatılan soruşturmaya, CNNTürk TV ile "Tarafsız Bölge" programının sunucusu Ahmet Hakan da dahil edildi. (21 Ekim 2015)  


- Karartmaya suç duyurusu
CHP Milletvekili Ali Yiğit, Samanyolu yayın grubuna bağlı kanallarla, Bugün ve Kanaltürk'ü karartma kararı alan Türksat, Digiturk ve Tivibu hakkında suç duyurusunda bulundu. (22 Ekim 2015)


- Erdoğan: Kelkit seninle değil bizimle yürüyor ey Doğan
Hak-İş Genel Kurulu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aydın Doğan hakkında, "'Ben Kasımpaşalıyım' dediğimde, 'Kelkitliyim' diyor. Kelkit seninle değil, bizimle yürüyor. Hilton Oteli'nin arkasındaki o araziye otel müsaadesi verilseydi ey Doğan, o zaman keyfin yerinde olacaktı. Sana müsaadeyi vermedik diye çılgına döndün. Malum medya saldırıyor şimdi. Bu medyanın hangi grup olduğunu biliyorsunuz. Paralel medyayla malum medya beraber iş tuttular" dedi. (22 Ekim 2015)


- Nokta'nın henüz yayımlanmamış dosyalarına da sansür
Nokta Dergisi'nin 2 hafta boyunca yayımladığı "AKP Günlükleri"ne erişim yasağı getiren mahkeme, henüz yayımlanmamış dosyalara da sansür getirdi.  (22 Ekim 2015)


- Boynukalın'dan saldırı itirafı
Hürriyet binasını basan ekibin başındaki AKP'li Abdurrahim Boynukalın, Hürriyet saldırısını "eylem" diye niteleyerek, olayın partisinin gençlik kolları tarafından organize edildiğini itiraf etti. (22 Ekim 2015)


- Telefonla bağlandı; suç oldu
Gazeteci Ragıp Zarakolu’na, 2010 yılında Roj TV’nin kendisi ile yaptığı bir röportaj nedeniyle soruşturma açıldı. Soruşturma dosyasında Zarakolu hakkında, "TV kanalı, telefonla kendisi ile bağ kurduğuna göre, kendisinin bu TV kanalının 'muhabiri' olduğu, söz konusu TV kanalının terör örgütüne ait olduğu ve dolayısıyla kendisinin de terör örgütü üyesi olduğu" iddialarına yer verildi. (23 Ekim 2015)


- Korkusuz'a ilan yasağı
Basın İlan Kurumu, Sözcü Grubu bünyesinde çıkarılan Korkusuz Gazetesi’nin yasal hakkı olan kamu ilanlarını, "aynı isimler çalışıyor" gerekçesiyle vermekten vazgeçti. (23 Ekim 2015)


- Gazeteci Tunç, gözaltına alındı
İstanbul'da yapılan eşzamanlı ev baskınlarında jiyan.org yazarı gazeteci Hayri Tunç gözaltına alındı. (23 Ekim 2015)


- Aziz Yıldırım'dan keyfi akreditasyon
Fenerbahçe-Ajax maçında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım tarafından maça akredite oldukları halde Hürriyet Muhabiri Ahmet Ercanlar, Star Gazetesi’nden Aygün Özipek, Sabah Gazetesi’nden Volkan Demir, Habertürk’ten Ahmet Selim Kul ve Fotomaç’tan Emre Bol maça alınmadı. Bu uygulamanın ardından Yıldırım, Türkiye Spor Yazarları Derneği’ne üye olmayan gazetecilere Fenerbahçe maçları için akreditasyon kartı verilmeyeceğini açıkladı. (24 Ekim 2015)


- TİB'den "jiyan.org"a erişim yasağı
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), jiyan.org'a erişim yasağı getirdi. Erişim yasağı, "Yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda jiyan.org hakkında,TİB tarafından idari tedbir uygulanmaktadır" diye duyuruldu. (24 Ekim 2015)


- 104 bin yasaklı site var
EngelliWeb'in verilerine göre 2014 Eylül ayı itibariyle 51 bin 43 olan yasaklı site sayısı, 2015’in Ekim ayı itibariyle 103 bin 877’ye yükseldi. Engellemelerin 97 bin 813’ü doğrudan TİB eliyle gerçekleşti. Yüzde 2,6’sı mahkemeler, geri kalan kararlar ise savcılıklar ve YSK tarafından alındı. (25 Ekim 2015)


- Arınç'tan TRT itirafı
Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Benim sorumlu olduğum TRT de dahil birçok kanal 2 yıldır bana talimatla ambargo uyguluyor" itirafında bulundu. (25 Ekim 2015)


- "Ak Parti artık o dokunulmazlığı kaldırmıştır"
Hürriyet saldırısında ön saflarda yer alan AKP'li Abdurrahim Boynukalın, gazete önünde yaşananlara ilişkin, "Basın özgürlüğü adı altında Sayın Cumhurbaşkanımıza ve ailesine hakaret edildi. 'Küfrederiz ama kimse bize dokunamaz.' Niye? 'Bizde basın özgürlüğü var.' AK Parti teşkilatı o dokunulmazlığı artık kaldırmıştır. Bundan sonra da o dokunulmazlığı kaldırmaya devam edeceğiz” diye konuştu. (25 Ekim 2015)


- Varank, 9 ay önce söylemiş
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanı Mustafa Varank'ın, 2 Şubat 2015'teki TRT yayını öncesi, Samanyolu ve Bugün TV ile 5 kanalın Türksat'tan atılacağını söylediği anların görüntüsü ortaya çıktı. (25 Ekim 2015)


- Erdoğan: Kendi medyamızı dayatalım demedik
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Memur-Sen'in 20.Yıl Programı'nda, "Onların operasyon medyaları karşısında biz de kendi medyamızı dayatalım demedik. Fikirler özgürce söylensin istedik. Pensilvanya medyası ile PKK medyası aynı dili kullanıyor" dedi. (25 Ekim 2015)


- TRT'de Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret "ifade özgürlüğü"  
Gelirlerinin büyük bölümü, devlet bütçesi ve elektrik ücretlerine yansıtılan ‘pay’dan oluşan TRT’nin, kamuoyunda sıkça dile getirilen “tarafsız yayıncılığı yitirdiği” eleştirileri, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına yönelik bir programdaki “Firavunlar gibi yediler, içtiler, kustular. Saraylarda şahane hayatlar sürdüler, Ne utandılar, ne doydular” sözler nedeniyle yine gündeme geldi. RTÜK’e taşınan bu sözler "ifade özgürlüğü" sayıldı. (25 Ekim 2015)


- TRT'den Hakan Şükür'e sansür
A Milli Futbol Takımı'nın ekim ayında Çek Cumhuriyeti ve İzlanda ile oynadığı maçlar öncesi TRT'nin "Unutulmaz Milli Maçlar" yayınında 17-25 Aralık süreci sonrası AKP'den istifa eden Hakan Şükür’ün golleri sansürlendi. (26 Ekim 2015)


- İpek Koza Medya grubuna kayyum
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın "Fetullahçı Terör Örgütü"ne (FETO) finansal destek sağladığı iddiasıyla baskın yaptığı Koza İpek Grubu’na bağlı şirketlere, aynı savcılığın talebi üzerine Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği’nce kayyum atandı. Kayyum atanan şirketler arasında Koza İpek Grubu bünyesindeki Bugün Gazetesi, Bugün TV, Kanaltürk TV ve Millet Gazetesi ile Kanaltürk Radyo da yer aldı. (26 Ekim 2015)


- "1 Kasım'dan sonra tamamından hesap sorulacak"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski danışmanı ve metin yazarı AKP Milletvekili Aydın Ünal, katıldığı A Haber canlı yayınında, 1 Kasım seçimlerinden sonra Saray'ı ve AKP'yi eleştiren gazetelerden de hesap soracaklarını söyledi. (27 Ekim 2015)


- Aydınlık'a "savaş planı" haberi davası
Aydınlık Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni İlker Yücel, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın "8 füze attırıp savaş gerekçesi üretirim" dediği toplantının ses kayıtlarını yayımladığı gerekçesiyle hâkim karşısına çıktı. (27 Ekim 2015)


- İpek Medya Grubu'na tekmeli, kelepçeli, TOMA'lı kayyum
Koza İpek Medya Grubu'na atanan kayyumlar, polis eşliğinde, gruba bağlı televizyon ve gazetelerin bulunduğu binaya mahkeme kararı olmadan kapıyı kırarak girdi. Polisler, direnen gazetecileri darp etti, kelepçeledi, gözaltına aldı. Bina önünde toplanan kalabalığa da TOMA ile müdahale etti. (27 Ekim 2015)


- Uslu'ya 2 kez ağırlaştırılmış müebbet istemi
"Selam Tevhid'de kumpas" soruşturması kapsamında Taraf Gazetesi eski yazarı Emre Uslu hakkında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 67,5 yıla kadar hapis cezası istendi. (27 Ekim 2015)


- TRT'den AKP ve Erdoğan'a 59 saat; HDP'ye 18 dakika
RTÜK'ün HDP'li üyesi Ersin Öngel, TRT'nin siyasi partilere ayırdığı canlı yayınların resmi dökümünü çıkardı. Buna göre TRT'nin, seçimden önceki 25 gün boyunca AKP'ye 30 saat, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 29 saat, CHP'ye 5 saat, MHP'ye 1 saat 10 dakika ve HDP'ye 18 dakika ayırdığı belirlendi. (28 Ekim 2015)


- Kayyum atandı, yöneticiler değişti
İpek Medya'ya kayyum olarak atanan ve polis baskınıyla gazetenin yönetimini devralan yetkililer, Bugün TV Yayın Yönetmeni Tarık Toros, Kanaltürk Yayın Yönetmeni Murat Uzun, Millet Gazetesi Yayın Yönetmeni Değer Özergün ve Bugün Gazetesi Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt'u görevden aldı. Bir gün sonra da Millet Gazetesi Yayın Koordinatörü Cuma Ulus'un işine son verilerek, yerine Diriliş Postası Yazarı Hüseyin Yahya Şekerci getirildi. (28-29 Ekim 2015)


- Bahçeli: Kaldırın şu TRT mikrofonunu
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Osmaniye'de seçim gezisi ile ilgili değerlendirme yapacağı sırada masaya bırakılan TRT mikrofonuna tepki gösterdi. Bahçeli'nin, "Kaldırın şu TRT'nin mikrofonunu" şeklindeki tepkisi üzerine TRT muhabiri mikrofonu alarak dışarı çıktı. (30 Ekim 2015 )


- Destici, TRT'de TRT'yi kınadı
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, TRT'de yayınlanan 1 Kasım seçimine yönelik propaganda konuşmasında TRT'yi eleştirdi. Destici, "Bu süreçte yanlı ve algı oluşturacak yayınlarla iktidara avantaj sağlayan, seçime katılan partiler arasında adaleti ve hakkaniyeti gözetmeyen, muhalefete söz ve propaganda hakkı vermeyen, milletin parasıyla ayakta duran devletin televizyonu TRT'yi kınıyorum" dedi. (30 Ekim 2015)


- Gazetecileri kendi binalarına sokmadılar
İpek Koza Holding'e kayyum atanmasının ardından kayyum, Kanaltürk ve Bugün TV ile Bugün ve Millet gazetelerinin bulunduğu binaya gelen gazetecileri kapıdan içeri sokmadı. (30 Ekim 2015)


- IŞİD'lilerin üzerinden Cumhuriyet'in krokisi çıktı
Gaziantep'te şüphe üzerine durdurulan araçta bulunan IŞİD mensubu olduğu belirtilen iki kişinin üzerinden Cumhuriyet Gazetesi'nin İstanbul ve Ankara bürolarına ait krokiler çıktı. Bunun üzerine, polis gazetenin Ankara ve İstanbul büroları önünde barikatlı güvenlik önlemi aldı. Saldırı ihbarına ilişkin gönderilen çevik ve asayiş ekipleri, gazete binasının bulunduğu sokağı trafiğe kapattı. (30 Ekim 2015)


- 2 gazeteci, kafası kesilerek öldürüldü
Şanlıurfa’da Arapça yayımlanan haftalık Ayn Vatan Gazetesi'nin Yazı İşleri Müdürü İbrahim Abdulkadir ile muhabiri Firaz Hamadi bıçakla boğazları kesilerek öldürüldü. 2 gazetecinin IŞİD’in ölüm listesinde olduğu ortaya çıktı. (30 Ekim 2015)


- "Rezalet" dedi; 2 gazeteciyi işten attı
Koza Grubu'na kayyum atanan Hasan Ölçer, Bugün Gazetesi'nin "Kayyumla gasp" manşeti için gazetenin ortasında, "rezalet" diye bağırdı. "O gazete bizim namusumuzdur" diyen gazetecileri azarlayan Ölçer, daha sonra gazeteci Cihan Acar ve Bilal Şahin'i işten attığını bildirdi. (30 Ekim 2015)


- Gaziantep’teki bombalı saldırıya yayın yasağı
RTÜK, Gaziantep'te polislerin şüphe üzerine durdurduğu araçtaki IŞİD mensubu olduğu belirtilen iki kişinin polislerin üzerine el bombası atmasına ilişkin olayla ilgili Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi, Gaziantep 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı üzerine, soruşturma tamamlanıncaya kadar söz konusu dosya kapsamında yazılı, görsel ve sosyal medya ile internet ortamındaki yayınlara yasak getirdi. (31 Ekim 2015)


- Erdoğan'dan Economist'e siyasi ahlak dersi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiliz Economist dergisinin, "AKP'ye oy vermeyin" önerisine, "Son dönemde dışarıdaki bazı uluslararası medya kuruluşlarının üst akıldan aldıkları talimatla gerek şahsıma yönelik gerek Türkiye'deki bazı siyasi partilere yönelik yaptıkları açıklamaları herhalde sizler de okuyorsunuz. Bunlar çok manidardır. Size ne? Siz kendi ülkenizdeki seçimlerle ilgilenin. Ama Türkiye'deki seçimlerle ilgili işte benim ismimi zikrederek, parti ismi kullanarak, 'Sakın oraya oy vermeyin' gibi bir yaklaşım göstermek, bunlar çok çirkin. Bunun siyasi ahlakla, siyasi etikle uyuşur bir yanı yoktur" dedi. (31 Ekim 2015)


-  TRT'ye bir tepki de Vural'dan
TRT'de yayınlanan "Fetret" adlı belgesele tepki göstermek için açıklama yapan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, görüntü alan TRT ekibine tepki gösterdi. Vural, "Buraya ne diye geliyorsunuz? Böyle bir rezalet olmaz. İstemiyorum TRT'yi. Yeter artık be. Bu talimatları veren, bunların yayınlanmamasını söyleyenler, er ya da geç hesabını vereceklerdir. Onlar hakkında da biz belgesel hazırlayacağız" dedi. (31 Ekim 2015)


- TRT sadece AKP'lileri konuk etti
RTÜK'ün HDP'li üyesi Ersin Öngel, TRT'nin 1 Kasım seçimleri öncesi 1 ay boyunca sadece AKP'li 37 kişiyi programlarına konuk aldığını, CHP, MHP ve HDP'li isimlere ise hiç yer vermediğini açıkladı. (31 Ekim 2015)


- Kayyum atanan Bugün'e Yeni Akit'ten yazar transferi
Koza İpek Grubu’na "kayyum" yoluyla el konulmasının ardından Yeni Akit Yazarı Ersoy Dede, Bugün'e yazar oldu. (2 Kasım 2015)


- Nokta'ya soruşturma ve tutuklama
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, kapağında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafının bulunduğu ve "2 Kasım Pazartesi: Türkiye İç Savaşının Başlangıcı" ifadesinin yer aldığı Nokta Dergisi’nin 24. sayısına ilişkin re’sen soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, Nokta Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan önce gözaltına alındı. İki isim için savcı "Halkı suç işlemeye tahrik" suçundan tutuklama talep etti; İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimi karşısına çıkan iki gazeteci "hükümete karşı halkı silahlı isyana teşvik" gerekçesiyle tutuklanarak Metris Cezaevi’ne gönderildi. (2 Kasım 2015)


- Özgür Bugün ve Özgür Millet'e yayın yasağı
İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği, "Özgür Bugün" ve "Özgür Millet gazetelerine, "korsan yayın" yaptıkları gerekçesiyle yayın yasağı getirdi. Mahkeme bu sitelerin ayrıca 5561 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ile Kanun’un 9. maddesine muhalefet suçu işlediğine hükmetti. (3 Kasım 2015)


- Rasim Ozan: Kayyum operasyonları sürecek
Sabah Yazarı Rasim Ozan Kütahyalı, İpek Koza Grubu’na kayyum atanmasının ardından, kayyum sürecinin başka yayın organları için de süreceğinin sinyalini verdi. Kütahyalı, "Şu an ikinci Anadolu ihtilali sürecine girdik. Artık her şey açık açık yazılacak ve ilgili devlet kurumları da geçen hafta olduğu gibi gerekli kayyum operasyonlarını yapacaklar. Bu böyle biline" ifadelerini kullandı. (4 Kasım 2015)


- Cumhuriyet'te çıkan yazı nedeniyle BirGün'e dava açıldı
BirGün Gazetesi'nin 6 Eylül 2015 tarihli "Alçak Gönüllü" manşetine İstanbul Cumhuriyet Savcısı tarafından "cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla soruşturma başlatıldı. BirGün'e ayrıca Şair Ataol Behramoğlu'nun Cumhuriyet Gazetesi'nde çıkan "Ortaçağ'dan sesleniş" başlıklı yazısı nedeniyle "Cumhurbaşkanına hakaret"ten dava açılması, açılan soruşturmaların ciddiyetsizliğini gösterdi. (5 Kasım 2015)


- Samanyolu tüm programlarını durdurdu
Samanyolu TV, Koza İpek Medya Grubu’na kayyum atanmasından sonra tüm sezon dizileri ve programlarının çekimlerini durdurdu. (5 Kasım 2015)


- Boynukalın: Cumhurbaşkanımız moral verdi; yol gösterdi
Hürriyet binasına yönelik taşlı sopalı saldırıda ön saflarda yer alan AKP'li Abdurrahim Boynukalın, konuk olduğu bir televizyon programında, "Bu süreçte Cumhurbaşkanımızla da görüştüm. Moral verdi ve yol gösterdi. O gün Hürriyet’in önüne gitmemizin bir nedeni vardı. Bizim liderimize canlı yayında yalan söylediler. Oraya gittiğimizden dolayı utanmıyoruz. O bir türlü değiştirilemeyen camın çatladığını gördük. Cam zaten kırılmıştı gittiğimizde. Terör örgütüyle sponsorluk anlaşması yaptıkları için köşeye sıkıştılar, beni şeytanlaştırarak kurtulmaya çalıştılar. Benzer bir şeyi yaparlarsa hiç düşünmeden tekrar giderim" dedi. (5 Kasım 2015)


- 26 gazeteci ve yazara "terör örgütü propagandası" soruşturması
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Özgür Gündem Gazetesi Eş Genel Yayın Yönetmenleri Eren Keskin ve Hüseyin Aykol ile gazetenin yazarlarının da aralarında bulunduğu 26 gazeteci ve yazar hakkında "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla soruşturma başlattı. (5 Kasım 2015)


- Eski yazıları da internetten kaldırıldı
Yönetimi kayyuma devredilen Bugün Gazetesi'nde yazıları yayımlanmayan Nazlı Ilıcak, Orhan Kemal Cengiz ve Yavuz Baydar'ın, gazetenin internet sitesindeki eski yazıları da erişimden kaldırıldı. (6 Kasım 2015)


- Soylu, Özkök'e hapis istemli hakaret davası açtı
AKP Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu, Hürriyet Yazarı Ertuğrul Özkök'ün "Vur emrini kim verdi?" başlıklı yazısıyla kendisine hakaret ettiğini iddia ederek suç duyurusunda bulundu. Hazırlanan iddianamede Özkök'ün "basın yoluyla hakaret" suçundan 4 aydan 2 yıl 8 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istendi. (6 Kasım 2015)


- Koza İpek’in itirazına ret
İpek Koza grubuna kayyum atanmasına ilişkin kararın infazının durdurulmasına ilişkin yapılan itiraz, Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği'nce reddedildi. (6 Kasım 2015)


- Polis yeni dönemin habercisi oldu
İstanbul’da, YÖK’ün kuruluş yıldönümünü protesto eyleminde polis, öğrencilere sert müdahale ederken, olayı haber için izleyen Bianet muhabiri Beyza Kural’ı ters kelepçe takarak gözaltına aldı. Polis, gözaltı sırasında, "Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi değil artık, bunu öğreteceğiz size" diye bağırdı. (6 Kasım 2015)


- "Damat Berat"a hakaretten 6 yıl hapis cezası istendi
Zaman Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı hakkında, "Albayrak ve Kürt petrolü" konulu iki haberde "AKP İstanbul Milletvekili Berat Albayrak'a hakaret ve iftirada bulunulduğu" iddiasıyla dava açıldı. Dumanlı'nın 6 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi. (8 Kasım 2015)


- "Cumhurbaşkanına hakaret"ten hapsi istendi
Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök hakkında, 3 Eylül 2015'te yazdığı "Utan ey büyük adam" başlıklı yazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla fezleke hazırlandı. Adalet Bakanlığı'na gönderilen fezlekede, Özkök hakkında 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası talep edildi. (10 Kasım 2015)


- Çandar'a 2 ayrı "cumhurbaşkanına hakaret" soruşturması
Cengiz Çandar’ın Radikal’de 26 Temmuz 2015 – 19 Ağustos 2015 tarihleri arasında yayımlanan 7 ayrı köşe yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret içeren ifadeler bulunduğu iddiasıyla 2 ayrı soruşturma başlatıldı. (10 Kasım 2015)


- G-20'de akreditasyon
Antalya'da düzenlenen G-20 zirvesini takip etmek isteyen Sözcü, Zaman, Aydınlık gazeteleri ile bazı basın mensupları akreditasyon engeliyle karşılaştı. (10 Kasım 2015)


- Gazeteci Altan, "cumhurbaşkanına hakaretten" ifade verdi
Gazeteci Ahmet Altan, 13 Nisan 2015 tarihinde grihat.com adlı internet sitesinde "Saraylarda oturabilmek için gencecik çocukları öldürtüyorlar" başlığıyla yayımlanan söyleşisinde ve 1 Eylül 2015’te Bugün TV, 2 Eylül’de Samanyolu TV’de katıldığı programlarda Koza Holding’e yönelik operasyonlara ilişkin açıklamalarında "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlarını işlediği iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında ifade verdi. (11 Kasım 2015)


- Zaman'a "Özgür Bugün" baskını
Kayyum atanan Bugün ve Millet gazetelerinin yerine, "Özgür Bugün" ve "Özgür Millet" gazetelerinin basıldığına dair ihbar üzerine, 5 kişilik polis ekibi ile 2 avukat Zaman Gazetesi'ne baskın düzenledi. Polis ekibi ve avukatlar gazete binasında arama yaparken gazete çalışanları bahçeye çıkarıldı. (11 Kasım 2015)


- CNNTürk'e 700 bin TL'lik "Tahir Elçi" cezası
RTÜK, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin konuk olarak katıldığı ve PKK’nın terör örgütü olmadığını söylediği "Tarafsız Bölge" programının, ilgili yönetmeliğin, "Terörü övemez ve teşvik edemez, terör örgütlerini güçlü veya haklı gösteremez, terör örgütlerinin korkutucu ve yıldırıcı özelliklerini yansıtıcı nitelikte olamaz. Terör eylemini, faillerini ve mağdurlarını terörün amaçlarına hizmet eder şekilde sunamaz" maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle CNN Türk'e 700 bin TL para cezası verdi. (11 Kasım 2015)


- Dumanlı hakkında yakalama kararı
Zaman Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı hakkında, "Paralel Devlet Yapılanmasının 'Selam Tevhid' soruşturmasında kumpas kurduğu" iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, "silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı. (11 Kasım 2015)


- Gazeteci Yağmur'a "MİT TIR'ları" gözaltısı
MİT TIR’ları ile ilgili yazdığı haber nedeniyle hakkında soruşturma açılan gazeteci Fatih Yağmur, Adana’da gözaltına alındı. Yağmur, çıkarıldığı nöbetçi savcılık sorgusu sonrası serbest bırakıldı. (11 Kasım 2015)


- Cumhuriyet muhabirinin 23 yıl hapsi istendi
Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Canan Coşkun, Emlak Konut GYO'dan indirimli lüks konut alan hâkim ve savcılar hakkında yaptığı haberi nedeniyle, hakkında 23 yıl 4 ay hapis cezası istemiyle açılan "Kamu görevlilerine görevinden dolayı hakaret" davasında hakim karşısına çıktı. (12 Kasım 2015)


- Kendisi vefat etti; "cumhurbaşkanına hakaret" davası sürüyor
5 ay önce vefat eden Cumhuriyet Gazetesi yazarı Cüneyt Arcayürek hakkında, 5 Mayıs'ta 2015'te yazdığı "Yüzsüzlüğün daniskası" başlıklı köşe yazısı nedeniyle açılan "cumhurbaşkanına hakaret" davasının ilk duruşması görüldü. (12 Kasım 2015)


- Akdoğan: Gazetecilik değil, nefret suçu
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Hürriyet Gazetesi'nin internet sitesindeki Kelebek ekinde yer alan "13. Cuma uğursuzluğunun 13 sebebi" başlıklı haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın photoshoplu fotoğrafına yer verilmesine ilişkin, "Türkiye Cumhuriyeti Devletinin başındaki ismin böyle çirkin ve karalayıcı bir mizansenin içinde gösterilmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Bunun adı gazetecilik değil nefret suçudur" dedi. (13 Kasım 2015)


- ‘Tavuk yiyen Erdoğan’ görseli nedeniyle 2 gazeteci kovuldu
Hürriyet internet sitesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Da Vinci'nin "Son akşam yemeği" tablosunda tavuk yerken gösteren kurgu görsel nedeniyle, içerik müdürü Şermin Terzi ve görseli yayınlayan editör Aynur Yolcu işten atıldı. (13 Kasım 2015)


- 2 gazeteci tutuklandı
Çatışmaların sürdüğü Van’ın Erciş ilçesinde haber takibi yapan basın mensuplarından 10’u gözaltına alındı. Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri İdris Yılmaz ile Jin Haber Ajansı (JINHA) muhabiri Vildan Atmaca, "sosyal medya üzerinden Cumhurbaşkanı’na hakaret etmek" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamalarıyla çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.  (13-14  Kasım 2015)


- JİNHA’nın 2 muhabirine gözaltı
Silvan'daki sokağa çıkma yasağı ile Almanya ve İngiltere konsoloslukları önündeki G-20 protestolarını takip eden JİNHA muhabirleri Öykü Dilara Keskin ve Ceren Karlıdağ gözaltına alındı. (14 Kasım 2015)


- Mahkeme "dur" dedi
Samanyolu Yayın Grubu’na ait 13 televizyon kanalı ve radyonun Türksat'tan çıkarılmasına mahkeme "dur" dedi. Mahkeme, karartma kararı için Türksat’tan savunma istedi. (14 Kasım 2015)


- Cumhuriyet'e tehdit
İpek Medya Grubu bünyesindeki Millet Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmenliği’ne getirilen Yahya Şekerci, Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik, "Siz bekleyin, size de çaya geleceğiz" diye tweet attı. (14 Kasım 2015)


- Samanyolu Grubu’nun kanalları karardı
Daha önce Digitürk, Kablo TV, Tivibu ve Teledünya’dan çıkarılan Gülen Cemaati’ne yakın Ebru TV, Mehtap TV, Samanyolu Haber, Yumurcak TV, Dünya TV, MC TV, Samanyolu Afrika, Tuna Shopping TV, Burç FM, Samanyolu Haber Radyo, Radyo Mehtap ve Radyo Cihan’dan oluşan 13 yayın kuruluşu Türksat’tan da çıkarıldı. (15 Kasım 2015)


-9 gazetenin yöneticisi aynı davadan yargılanıyor
DHKP-C'li iki militanın, İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde savcı Mehmet Selim Kiraz’ı rehin alındığı fotoğrafı yayınlayan Özgür Gündem, Cumhuriyet, Millet, Posta, Yurt, Bugün, Aydınlık, Birgün ve Şok gazetelerinin yöneticileri yargılandığı dava görülmeye başlandı. (17 Kasım 2015)


-Mehmet Baransu’nun yargılanmasına devam edildi
"Balyoz" planı davasında yargılanan bazı sanıklara ''kumpas'' kurulduğu iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Taraf Gazetesi eski yazarı Mehmet Baransu, 28 Kasım 2013 tarihli Taraf Gazetesi’nde “Gülen’i bitirme kararı 2004’te MGK’da alındı” haberi nedeniyle hâkim karşısına çıktı. (17 Kasım 2015)


- TRT Çocuk'ta G-20 Zirvesi
Sadece çizgi film ve çocuklara yönelik programların yayınlandığı TRT Çocuk kanalı, G-20 Zirvesi'ni canlı yayınladı. (17 Kasım 2015)


- A Haber'e 12 yayın durdurma cezası
YSK, 1 Kasım seçim kampanyasındaki yayınları nedeniyle A Haber'e 12 yayın durdurma cezası verdi. (17 Kasım 2015)


- Odatv davasında yeni bilirkişi istemi
Aralarında gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener ve Soner Yalçın’ın da bulunduğu, kamuoyunda "Odatv Davası" olarak bilinen ve sanıklar hakkında 7,5 yıldan 41 yıla kadar değişen hapis cezalarının istendiği davanın duruşmasında, mahkeme heyeti, dijital verilerle ilgili rapor alınması için Boğaziçi Üniversitesi'den 3 kişilik bilirkişi heyetinin oluşturulmasına karar verdi. Dava, 17 Şubat 2016'ya ertelendi. (18 Kasım 2015)


- Reddit'e TİB engellemesi
Popüler mesajlaşma panosu Reddit, TİB tarafından engellendi. Hangi nedenle engellendiği açıklanmayan site bir süre sonra erişime açıldı. (18 Kasım 2015)


- Evrensel davasında "kovuşturmaya yer yok" kararı
Evrensel Gazetesi'ne, "Birleşik Haziran Hareketi (BHH) 1 Kasım'da ittifak yapacak" başlıklı haberinde "Cumhurbaşkanına hakaret" edildiği iddiasıyla açılan soruşturmada, kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. (19 Kasım 2015)


- Hayko Bağdat kovuldu
Kayyum atanan Bugün TV'de, Nazlı Ilıcak ile birlikte "Özgür İfade" programını hazırlayıp sunan gazeteci Hayko Bağdat, Kanal’dan kovuldu. (19 Kasım 2015)


- İnce'ye TÜRGEV'e hakaretten para cezası
BirGün Gazetesi Yayın Danışmanı Barış İnce'ye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yöneticileri arasında yer aldığı TÜRGEV'e hakaret ettiği iddiasıyla 5 bin lira para cezası verildi. (20 Kasım 2015)


- "Altın kaplamalı" vali 50 bin TL manevi tazminat istedi
Kocaeli Valiliği döneminde makam tuvaletinde altın kaplama malzemeler kullandığı ortaya çıkan Hatay Valisi Ercan Topaca, Cumhuriyet Gazetesi'ne 50 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı. (20 Kasım 2015)


- Komisyon kararlarına keyfi eleme
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün resmi sitesine girerek, "Komisyon Kararları açıklandı" butonunu tıklayan gazetecilerin, "TC Kimlik No" sorgulamasıyla karşılaştığını belirterek, "Komisyonda dosyası olup da kart alma koşullarını taşıyan yüzlerce gerçek gazeteci, sorgulama sonunda, 'Bu kimlik no ile herhangi bir sonuca ulaşılamamaktadır' ibaresiyle yüz yüze gelerek büyük bir şok yaşamıştır. Genel Müdür’ün komisyon kararlarını keyfi eliminasyona tabi tuttuğunun anlaşılmaması için yapıldığı belli olan kamuflaj uygulaması haklı olarak ülke genelinde büyük bir infial uyandırmıştır" dedi. (24 Kasım 2015)


- Güven ve Çapan'a 20 yıl hapis istemi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafının bulunduğu ve "2 Kasım Pazartesi: Türkiye İç Savaşının Başlangıcı" ifadesinin yer aldığı Nokta Dergisi'nin 24. sayısı kapağıyla ilgili başlatılan soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianamede, derginin Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan'ın "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı silahla isyana tahrik etme" iddiasıyla 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapisleri istendi. (25 Kasım 2015)


- ETHA muhabirine gözaltı
Etkin Haber Ajansı (ETHA) Muhabiri Rosida Koyuncu, haber takibi için gittiği İstanbul Üniversitesi önünde gözaltına alınan öğrencilerin fotoğrafını çekmek isterken gözaltına alındı. (25 Kasım 2015)


- Hürriyet matbaasına saldırı iddianamesi
8 Eylül 2015'te Hürriyet Gazetesi’nin Ankara’daki matbaasına yapılan saldırı girişimi ile ilgili başlatılan soruşturmada, 11 şüphelinin kimliği tespit edildi. Savcılık, şüphelilere ilişkin sürdürdüğü soruşturmayı tamamlayarak, sadece "mala zarar verme" suçundan iddianame hazırladı. (25 Kasım 2015)


- Dündar ve Gül tutuklandı
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül, AKP iktidarının IŞİD terör örgütüne verdiği desteği görüntü ve belgelerle kanıtlayan 29 Mayıs 2015 tarihli "İşte Erdoğan'ın Yok Dediği Silahlar" ile 12 Haziran 2015 tarihli "Jandarma Var Dedi" başlıklı haberler nedeniyle İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı. Haberlerin yayımlandığı dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Bedelini ağır ödeyecek, yayına bırakmayacağım" diyerek tepki gösterdiği Dündar ve Gül, "Örgüte üye olmadan bilerek ve isteyerek yardım etmek", "Siyasi ve askeri casusluk" ve "Gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" ile suçlandı. Silivri Cezaevi’ne götürülen iki gazeteci için müebbet ve 40 yıl hapis cezası istendi. (26 Kasım 2015)


- Özel güvenlik Cumhuriyet çalışanlarına saldırdı
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün yargılandığı dava için İstanbul Adalet Sarayı'na gelen Cumhuriyet çalışanları özel güvenliklerin saldırısına uğradı. (26 Kasım 2015)


- "Serbest bırakıldı ama eylemlerine devam etti" iddianamesi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu tarafından, Bülent Keneş hakkında "Cumhurbaşkanına alenen hakaret" suçundan başlatılan soruşturma neticesinde hazırlanan iddianamede, Keneş'in sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı'na yönelik hakaret içerikli olduğu iddia edilen birçok paylaşımına yer verildi. Keneş'in 8 Ekim'de "Cumhurbaşkanı'na alenen hakaret" suçundan tutuklama istemiyle sevk edildiği mahkemece serbest bırakıldığı ancak eylemlerine devam ettiği ifade edilen iddianamede, Keneş hakkında 8 yıl 2 aya kadar hapis cezası istendi. (26 Kasım 2015)


- Küçük hedef gösterdi; Bülent Mumay kovuldu
Star Gazetesi yazarı Cem Küçük tarafından hedef gösterilen ve işine son verilmesi istenen gazetesi Bülent Mumay, Hürriyet tarafından işten çıkarıldı. Mumay, Medya Grup Koordinatörlüğü görevinden Ekim ayında alınmış; Gazete’nin Yayın Yönetmeni Sedat Ergin’in özel danışmanı olarak görevini sürdürüyordu. (26 Kasım 2015) 


- Cumhuriyet muhabiri Uludağ’a soruşturma
Cumhuriyet Gazetesi yargı muhabiri Alican Uludağ hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili şikayet dilekçesini sosyal medyada paylaşarak "soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği" gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. (27 Kasım 2015)


- Basın özgürlüğüyle hiç ilgisi yokmuş
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanmasıyla ilgili, "Soruşturmanın anayasal teminat altında bulunan basın özgürlüğüyle hiç bir ilgisi bulunmayıp, kişi hak ve hürriyetlerini ihlal edecek hiç bir tavır içerisine girilmemiştir" açıklamasında bulundu. (27 Kasım 2015)


- A Haber'e 25 yayın cezası daha
A Haber'e 1 Kasım seçimleri öncesinde yaptığı yanlı yayınlar nedeniyle YSK ve RTÜK'ten 25 yayın cezası daha verildi. (27 Kasım 2015)


- "Şevki Yılmaz" yazısına dava
Aydınlık Gazetesi yazarı Rıza Zelyut'a, Yeni Akit Yazarı ve eski Refah Partisi Milletvekili Şevki Yılmaz hakkında, "Rize dönmesi Şevki, Atatürk'e laf söyleyemez" başlıklı yazısı nedeniyle dava açıldı. (27 Kasım 2015)


-ETHA editörüne gözaltı
Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü İsminaz Ergün, Silvan izlenimleriyle ilgili yazısı hakkında açılan soruşturmaya ilişkin çağrı kağıdını almak için gittiği emniyette gözaltına alındı. (27 Kasım 2015)


- Kanaltürk Genel Müdürü görevinden ayrıldı
Yönetimi kayyuma devredilen Kanaltürk televizyonunun Genel Müdürlüğü'nü yürüten Murat Uzun, görevinden ayrıldığını duyurdu. (27 Kasım 2015)


- Gazeteci Özkök’e, ‘cumhurbaşkanına hakaretten’ dava
Ege'de mülteci botunun batmasıyla yaşamını yitiren ve cansız bedeni Bodrum kıyılarına vuran 3 yaşındaki Suriyeli Aylan bebeğe ilişkin Hürriyet Gazetesi’ndeki köşesinde "Utan Ey Büyük Adam" başlıklı bir yazı kaleme alan Ertuğrul Özkök hakkında, "basın yoluyla Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan 1 yıl 4 aydan 5 yıl 4 ay kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. (28 Kasım 2015)


- Elçi’nin öldürüldüğü olayda bir gazeteci yaralandı
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi olayı sırasında AA muhabiri Aziz Aslan kolundan yaralandı. Aynı gün olay yerinin yakınlarında düzenlenen protesto gösterisini takip eden gazeteciler NRT kameramanı Rojhat Doğru ve Jinha muhabiri Mizgin Tabu da özel harekât polisleri tarafından darp edildi. (28 Kasım 2015)


- Erdoğan’ı eleştiren yazıları nedeniyle işine son verildi
AKP’ye yakın yayınlarıyla bilinen Diriliş Postası’nın Genel Yayın Yönetmeni Hakan Albayrak, son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik eleştirel yazılarının ardından işten atıldı. (29 Kasım 2015)


- Altın Portakal’da Antalya Gazetesi’ne akreditasyon engeli
Antalya Büyükşehir Belediyesi,  kentin 94 yıllık geçmişe sahip Antalya Gazetesi’ne bu yıl 52’ncisi düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali’ni akreditasyon kılıfı altında takip etme yasağı koydu. Belediye, Antalya Gazetesi’ni programı izleyecek kurumlar arasına almadı. (30 Kasım 2015)


- Cumhuriyet’e bir de mali denetim baskısı
Genel Yayın Yönetmeni ile Ankara Temsilcisi tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi’ne bir de Maliye Bakanlığı’nca mali denetim baskısı geldi. Bakanlık, daha önce denetlenmiş ve herhangi bir sorun çıkmayan 2010 yılına yönelik mali hesapları tekrardan denetleme kararı aldı. (30 Kasım 2015)


- BirGün'ün manşeti yargılanıyor
BirGün Yazı İşleri Müdürü Berkant Gültekin, Sorumlu Müdür Can Uğur ile Barış İnce’nin, Türkiye’de gençlerin öldürülmesi ve gerçekleşen "cumhurbaşkanına hareket" tutuklamalarına tepki olarak attığı "Hırsız, katil Erdoğan" manşetinden dolayı 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandıkları davanın ilk duruşması yapıldı. Gazeteciler savunmalarında, manşetlerine taşıdıkları sözlerin Türkiye’de milyonlar tarafından çeşitli mitinglerde atılan bir slogan olduğu ve politik eleştiri niteliğinde görülmesi gerektiğinin AİHM kararlarıyla sabit olduğunu dile getirdi. (30 Kasım 2015)


-Nusaybin'de yerel gazeteci Karakuş gözaltına alındı
Nusaybin'de görev yapan yerel gazeteci Zeki Karakuş, Nusaybin İlçe Emniyet Müdürlüğü TEM şubesi ekiplerince gözaltına alındı. (1 Aralık 2015)


- Bağdat ifade verdi
Taraf Gazetesi Yazarı Hayko Bağdat, bir internet sitesinde 3 Ekim günü yayımlanan "Ahmet Hakan'a İnen Yumruğun Sebebi Recep Tayyip Erdoğan'dır" başlıklı yazısında "cumhurbaşkanına hakaret ettiği" gerekçesiyle hakkında başlatılan soruşturma kapsamında savcıya ifade verdi. (1 Aralık 2015)


-Dündar ve Gül için Silivri önünde ‘dayanışma’ nöbeti
Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklanmalarına tepki göstermek için gazeteci Methe Akyol, yanında getirdiği bir sandalye ile Silivri Cezaevi önünde dayanışma nöbetini başlattı. Akyol’un başlattığı eylem sonraki günlerde başka gazeteciler tarafından ‘Umut Nöbeti’ adıyla devam ettirildi. (2 Aralık 2015)


- A Haber'e 21 karartma cezası daha
A Haber'e, 1 Kasım öncesi yaptığı ihlaller nedeniyle 21 karartma cezası daha verildi. (2 Aralık 2015)




***


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder