BİZİM MAHKEME İHSAS-I REY YAPTI
14 Şubat 2009 09:12
Bayan Eruygur'un "bizim mahkeme" dediği 12. Ağır Ceza'nın o hakimi ihsas-ı rey yapmış.
12’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin Nöbetçi Hakimi Necdet Ede, Tolon'u "delil yetersizliği" gibi bir gerekçeyle serbest bırakmıştı. Ergenekon savcıları karara itiraz ettiler. Ve 12. Mahkeme'nin heyeti dosyayı yeniden ele alarak kendi üyeleri Necdet Ede'yi bir hakime yapılabilecek en ağır suçlamalardan biriyle suçladı: "ihsas-ı rey"
Kararda, tahliye kararını veren nöbetçi hakimin görüş açıklamasının ’ihsas-ı rey’* yasağının ihlali olarak değerlendirilebileceğinden kanuna aykırı olduğu belirtildi.
Ergenekon soruşturmasında 6 Temmuz 2008’de tutuklanan ancak sağlık sorunları nedeniyle Haydarpaşa GATA’da tedaviye alınan 67 yaşındaki emekli Orgeneral Hurşit Tolon, 6 Şubat’ta tahliye edilmişti. Tahliyeyi veren İstanbul Nöbetçi 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği’nin kararında, Tolon’un evinde bulunan 29 sayfalık “Ergenekon’un yapılanmasının bölümleri”ni içeren kitap fotokopisinin daha önce çeşitli basın kuruluşlarında haber konusu yapıldığına dikkat çekilip belgenin gizliliğinin bulunmadığı belirtilmiş ve sağlık nedenleriyle değil, delil yetersizliğinden tahliye edildiği söylenmişti.
‘Belgeler kuvvetli delil’
Önceki gün Ergenekon savcıları tahliyeye itiraz etti. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi ise itiraz talebini reddetti. Ancak savcıların talebini reddeden mahkemenin kararı, nöbetçi hakimin verdiği tahliye kararının gerekçesini de sert bir dille eleştirdi. Kararda, Hurşit Tolon hakkındaki delillerin ortaya konması, kabulü ve reddine ilişkin karar yetkisinin CMK 206 ve devamındaki maddeleri gereğince asıl yargılamayı yapacak olan mahkemeye ait olduğu belirtilerek Tolon’a yüklenen suçun hukuka uygun bir şekilde elde edildiği ve bunun her türlü delil ile ispat edilebileceği bildirildi.
‘Tahliye beraat kararı olamaz’
Delillerin değerlendirilmesiyle oluşan vicdani kanaate göre hüküm kurulacağını hatırlatan mahkeme, tutuklama kararının şüphenin varlığı halinde başvurulan bir tedbir olup mahkumiyet olmadığını ve tahliye kararının da tedbire son vermek olup beraat olmadığını kaydetti. Kovuşturma aşamasında nihai yargılamayı yapacak olan mahkemenin yapması gereken delillerin ortaya konulması, tartışılması ve değerlendirilmesinin soruşturma aşamasında nöbetçi hakimlikçe yapılmasının usul hükümlerine uygun olmadığına dikkat çeken mahkeme, nöbetçi hakimin görüş açıklamasının ise ‘ihsas-ı rey’ yasağının ihlali olarak değerlendirilebileceğinden CMK’ya aykırı olduğunu vurguladı. Tolon hakkında dava açılması halinde yargılamayı yapacak esas mahkemesinde delillerin serbestçe takdiri, tartışılması ve değerlendirilmesini kısıtlayacak şekilde bağlayıcı karar verilmesi, emsal oluşturacak şekilde değerlendirilmeye girilmesinin usul hükümleri ve objektif hukuk kriterlerine uygun olmadığı da kararda ifade edildi.
‘Lehine bir değişiklik yok’
Şüpheli Tolon’un tutuklandığı günden bu yana hukuki durumunda lehe bir değişiklik olmadığı, kuvvetli suç şüphesi ve tutuklama nedenlerinin sürdüğünün dosyadan anlaşıldığını belirten mahkeme, nöbetçi hakimlikçe 6 Şubat 2009’de verilen kararda delillerin değerlendirilmesinin takdiri, bazı evrakların ve telefon görüşmelerinin delil niteliğinde olmadığına ilişkin gerekçeyi kaldırdı. Mahkeme, Tolon’un yaşı, sağlık durumu, delilleri yok etme, gizleme, değiştirme ve kaçma şüphesinin bulunmadığı ve yurtdışı çıkış yasağı konularak bırakılmasının nöbetçi hakimliğin takdirinde olduğunun altını çizerek tahliye kararına da herhangi bir usulsüzlük bulunmadığını belirtti.
* İhsas - ı rey, hukuk dilinde, hakimin bakmakta olduğu davada hüküm vermeden önce görüşünü belli etmesidir.
aktif haber
***********
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder