ÖNCE BÜYÜKŞEHİR, BİLAHİRE FEDERASYON..,
Önce Büyükşehir sonra Federasyon
Hükümetin Meclis’in 1 Ekim’de açılmasıyla birlikte ilk olarak gündeme alacağı ‘Bütünşehir Tasarı’ aynen yasalaşırsa Türkiye’yi federasyona götürecek eyaletleşme sürecinin ilk adımı atılmış olacak
YENİ MESAJ - İSTANBUL
Bugün açılan TBMM’de öncelikli gündemlerden birinin 13 yeni ilde Büyükşehir belediyesi kurulması ve il sınırlarının Büyükşehir sınırı olarak belirlenmesi konusunu kapsayan kanun tasarısının olacağı tahmin ediliyor. “Bütünşehir Tasarısı” olarak da bilinen kanun mevcut haliyle yasalaştığı takdirde Türkiye’yi federasyona götürecek eyalet sisteminin temelini oluşturmasından endişe ediliyor. Tasarı İl Özel İdare sisteminin önce zayıflatılması sonra da tamamen ortadan kalkmasını öngörüyor. Böyle olduğu takdirde devletin kararlarını uygulayacak makamlar tüm bölgelerde etkinliğini kaybedecek. Bu da doğal olarak devletin iradesini kaybetmesine belediyelerin ise devletin boşluğunu doldurup, adeta küçük devletler haline gelmesine sebep olacak.
Teröristler cirit atacak
Tasarı mevcut haliyle yasalaştığı takdirde Türkiye’yi federasyona dönüştürecek sürecin başlamasından endişe ediliyor. Tasarıda Büyükşehirlerin sınırlarının il sınırını kapsayacak şekilde genişletilmesi İl Özel İdaresi sisteminin ortadan kaldırılmasının yolunu açacak. İl Özel İdaresi sisteminin aşındırılması taşrada “devletin tarafsızlığını ve hukukun üstünlüğünü” uygulayacak makamların zayıflamasına ve zaman içerisinde ortadan kalkmasına sebep olabilecek. İl Özel İdaresi sisteminin zarar görmesi bugün zaten zorlukla sağlanan kamu düzeninin sağlanmasında güçlüklere sebep olabilecek. Uzmanlar böyle bir durumda terör eylemlerinin artacağına kesin gözle bakıyor.
Özerk şehirler ortaya çıkacak
Tasarının yasalaşmasıyla birlikte Büyükşehir/bütünşehir belediye sınırları il sınırlarına çıkarılacak. Bu durum kendiliğinden bölgesel yönetimlerin ihdas edilmesine sebep olacak. Bu yasa devreye girmeden bile Güneydoğu Anadolu bölgesinde bazı belediyelerin başına buyruk davrandıkları göz önünde tutulursa işin ne kadar vahim bir duruma gelebileceği daha iyi anlaşılacaktır. Yerel yönetim düzeyinde ortaya çıkan bu yapılanma bölgesel otonomiyi bile gündeme getirebilecektir. Güçlerini devletten değil yerel halktan alan belediyelerin ortaya çıkması bir süre sonra o bölgelerde milli egemenliği tartışmalı hale getirebilecek. Bu durum, federal yapı, otonomi, özerklik gibi tartışmaları beraberinde getirecektir.
Tasarı ne getirecek?
• Büyükşehir belediyelerinin sınırları il mülki sınırı olacak şekilde genişletilecek.
• Toplam il nüfusu 750.000’i aşan 13 ilde Büyükşehir Belediyeleri kurulacak.
• İstanbul ve Kocaeli sınırları içerisindeki yaklaşık 16 bin köy mahalleye dönüşecek.
• Büyükşehir sınırları içindeki belediyeler görev ve yetki açısından kademelendirilecek.
• Yeni Büyükşehir olacak 13 ilde 23 yeni ilçe kurulacak.
• Yerel yönetimlerle ilgili kanunlarda çeşitli değişiklikler yapılacak.
• Büyükşehir Belediyelerine dönüştürülen belediyelerin sınırları içinde en az bir yeni ilçe kurulacak.
http://www.yenimesaj.com.tr/?haber%2C658764%2Fonce-butunsehir-sonra-federasyon
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder