GERÇEK BİR BARIŞ İÇİN HER TÜRLÜ OPERASYONLAR DURDURULMALIDIR BUNA KARŞI DEMOKRATİK SİVİL EYLEMLER ARTMALIDIR
Feyzi Çelik
İstanbul. 2017
İstanbul. 2017
ÇÖZÜMÜN UÇURUMUNDAKİ SÜREÇ
05.05.2013
05.05.2013
Barış sürecinde devlet görünürde operasyon yapmıyormuş gibi görünse normal faaliyetlerini olduğu gibi devam ettirmektedir. Cizre’de görüldüğü gibi Akil İnsanların halkla görüşmeleri bile kamera ile kayıt altına alınıyor. Yine, daha önceki yıllarda gücünü daha çok eylemleri önlemede kullanan devlet böyle bir ortamda güçlerini diğer alanlarda daha rahat kullanma imkanına kavuşur. İstihbarat birimlerini daha etkili kullanma imkanı elde edebilir. Buna karşı en etkili yol demokratik sivil eylemlerin artırılmasıdır. Yıllardır sorunun gündeme gelişinin eylemliliklerle paralel olarak gündeme gelmesi gerçeği de dikkate alındığında sorunun çözülene kadar gündeme gelmesi demokratik eylemliliklerin oluşuyla mümkün olacaktır. Toplumda yaşanan yumuşama havası demokratik eylemlerin yapılışını dahi süreci tehlikeye sokacak bir yaklaşım gözüyle bakılmaktadır.
Kürtlerin demokratik sivil eylemlerini artırması gerekiyor. Şiddet içermediği müddetçe bu tür eylemlerin yapılması barış sürecinin motoru haline gelecektir. Zaten şiddet ortamına sürüklemenin nedeni demokratik alanın kapatılmış olması değil miydi Suriye’de demokratik ve barışçı olarak başlayan gösterilerin yerini şiddetin almasını hiçbir zaman unutmamak gerekiyor. Ortamı gerip, demokrasi dışı yollara sapıldıkça sistem de bulunduğu şartlar çerçevesinde kendisinden beklenen dönüşümü yapamaz duruma gelmektedir. Giderek halktan da uzaklaşma anlamına gelen bu durumda iplerin halk dışı güçlerin eline geçmesine neden olur.
Her şeyi süreç zarar görür perspektifiyle bakıldığında o zaman basit bir eylemi yapmakta dahi güçlük çekersiniz. Kendi kendinizi hapseder. Tek taraflı gelişme durumuna düşebilecek çözüme razı olmayı beraberinde getirir ki bu mevcut sistem yürütücülerinin dahi faydasına değildir. Onlardan kendim çaldım kendim oynadım durumuna geldikçe yaptıklarının karşılığını görmedikleri anda yeniden başa dönme tehlikesiyle karşı karşıya kalırlar. İlişkilerin kimliklerin korunarak sürdürülmesi çok önemlidir. Bazı yönlerini törpüleme adı altında, yumuşak dil kullanacağım çabası içine girildikçe gerçek kimliğinden uzaklaşılır. Bu da yapay bir saygı gösterisinin ötesine geçmez. Asıl önemli olan farklılıkların kabul edilerek ilişkilerin devamının sağlanmasıdır. Bir taraf ben diğer tarafı kızdıracak söylemlerden bulunmayayım derken diğer taraf bunu boyun eğdirme anlayışına dönüştürebilir. Bu nedenle çözüm oluncaya kadar demokratik eylemlilik gereklidir. Bu demokrasi isteyenlerin enerji kaynağıdır. Devlet için önemli olan güçtür enerjisini nasıl o güçten alıyorsa diğer taraf da gücünü bu demokratik güçten alacaktır.
Öcalan’ın çağrısının temeli demokratik siyasettir. Bu da toplumun demokratik örgütlemesinin oluşuyla mümkün olacaktır. Barış sürecinde Kürt toplumunun daha fazla örgütlenmeye ihtiyacı vardır. Silahlı mücadelenin olduğu dönemde ister doğru ister yanlış değerlendirilsin silahlı mücadele demokratik siyasetin de motoru görevini görüyordu. Bir şekilde hareketin bir arada bulunmasını sağlıyordu. Silahlı güçlerin sınır dışına çekilmesiyle birlikte silahlı güçlerin derhal gelip demokratik siyasetin başına geçmeyecekleri gerçeği de dikkate alındığında mevcut demokratik siyasal yapının kendisini yeniden örgütlemesi, örgütlemesinin kapsamını artırması gerekiyor. Bunun derhal yapılmaması durumunda Kürt siyasal hareketinin dayandığı toplumsal dayanaklarda dağılmalar görülebilir. Giderek bu dağılma sonucunda başkaca partilerin örgütlemesine yarayabilir. Güçsüzlük, örgütlemede darlaşma başladıkça barış çağrısı yapan ve buna destek verenlerin konumları tartışmaya açılabilir. Bu da devlete sahip olmak isteyip de sahip olabileceği imkanlar yaratır. Bunun çaresi demokratik örgütlülüğü artırmaktır.
***
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder