2 Ağustos 2018 Perşembe

HAMDOLSUN



HAMDOLSUN


BU TABLOYA BEN DE AŞAĞIDAKİ HABERİ EKLEYEYİM DE, BU ADALETSİZ DÜZENİN KİMİN YARARINA İŞLEDİĞİ İYİCE BELLİ OLSUN...

Serdar Ant


SABANCI'NIN DOKUZ AYLIK KARI 1,9 MİLYAR YTL...


Hacı Ömer Sabancı Holding AŞ. yılın dokuz aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 18 artışla, 1 milyar 9 milyon YTL net kar gerçekleştirdiğini açıkladı.
Sabancı Holding'in yaptığı açıklamaya göre, 30 Eylül 2008 tarihi itibariyla sona eren dokuz aylık dönemde, holdingin satışları 14 milyar 785 milyon YTL olarak gerçekleşirken, faaliyet karı 1 milyar 942 milyon YTL oldu.
Özkaynakları, 17 milyar 218 milyon YTL'ye ulaşan holdingin, toplam varlıkları ise, bu yılın ilk dokuz aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla, yüzde 20 artarak toplam 95 milyar 655 milyon YTL oldu. (Milliyet, 14.11.2008)



14 Kasım 2008 Cuma 22:42 tarihinde Sili Ozerdim <siliozerdim@gmail.com> yazdı:

HAMDOLSUN

Ekonominin durumu ,
%46.7 lik sevgili vatandasima duyurulur !
=============================
2008 - 10 ayda 41 bin şirket ve iş yeri kapandı
Küresel krizin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisinin giderek arttığı yılın ilk on ayında ;
kapanan şirket ve işyeri sayısı geçen yılın aynı dönemine göre
yüzde 50 artarak 41 bin 95'e ulaşırken,
aynı dönemde kurulan şirket ve işyeri sayısı
83 bin 946 ile geçen yılın yüzde 4.6 altında kaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kurulan kapanan şirket ve kooperatifler ile ticaret unvanlı işyerlerine ilişkin Ekim ayı istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre kurulan şirket ve işyeri sayısı yüzde 19 azalarak 6 bin 20'ye inerken, kapanan şirket ve işyeri sayısı yüzde 40.3 artarak 2 bin 498'e ulaştı.
KURULAN ŞİRKET SAYISI YÜZDE 26.7 AZALDI
Kurulan şirket ve kooperatif sayısı ;
Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26.7 azalarak 4 bin 126'dan 3 bin 26'ya düşerken,
kapanan şirket sayısı da yüzde 6.4 azalışla 607'den 568'e indi.
Bu ayda yeni kurulan 3 bin 26 şirketin bin 141'i İstanbul, 314'ü Ankara, 198'i İzmir ve bin 373'ü diğer illerde .

Ekim ayında kurulan toplam şirket ve kooperatifin; 874'ü toptan ve perakende ticaret, motosiklet, kişisel ve ev eşyalarının onarımı, 534'ü imalat, 432'si inşaat, 414'ü gayrimenkul, kiralama ve iş faaliyetleri, 261'i ulaştırma, depolama ve haberleşme, 114'ü otel ve lokantalar, 75'i eğitim, 74'ü madencilik ve taşocakçılığı, 69'u sağlık işleri ve sosyal hizmetler, 59'u mali aracı kuruluşların faaliyetleri, 53'ü diğer toplumsal, sosyal ve kişisel hizmet faaliyetleri, 33'ü tarım, avcılık ve ormancılık, 32'si elektrik, gaz, buhar ve sıcak su üretimi ve dağıtımı, 2'si balıkçılık sektöründen oluştu.
Ocak-Ekim döneminde kurulan şirket ve kooperatif sayısı geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 7.3 azalarak 43 bin 239'a, kapanan şirket ve kooperatif sayısı ise yüzde 3.9 azalarak 7 bin 748'e düştü.
EKİM'DE AÇILAN İŞYERİ SAYISINDA YÜZDE 9.4 AZALMA
Kurulan ticaret unvanlı işyeri sayısı Ekim ayında yüzde 9.4 azalarak 3 bin 306'dan 2 bin 994'e düştü. Kapanan ticaret unvanlı işyerleri sayısı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 64.4 artarak bin 174'den bin 930'a yükseldi. Bu ayda yeni kurulan 2 bin 994 ticaret unvanlı işyerinin; bin 200'ü İstanbul, 349'u Ankara, 117'si İzmir ve bin 328'i diğer illerde yer aldı.
Geçen ay kurulan ticaret unvanlı işyerinin; bin 161'i toptan ve perakende ticaret, motosiklet, kişisel ve ev eşyalarının onarımı, 558'i inşaat, 420'si ulaştırma, depolama ve haberleşme, 228'i imalat, 208'i otel ve lokantalar, 197'si gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri, 88'i mali aracı kuruluşların faaliyetleri, 85'i diğer toplumsal, sosyal ve kişisel hizmet faaliyetleri, 27'si eğitim, 8'i sağlık işleri ve sosyal hizmetler, 6'sı tarım, avcılık ve ormancılık, 5'i madencilik ve taşocakçılığı, 2'si elektrik, gaz, buhar ve sıcak su üretimi ve dağıtımı ve 1'i balıkçılık sektöründen oluştu.
Anılan dönemde kurulan ticaret unvanlı işyeri sayısı yüzde 1.6 azalarak 40 bin 707'ye inerken, kapanan ticaret unvanlı işyeri sayısı da yüzde 72.3 artarak 33 bin 347'ye çıktı. (1)
14 Kasım 2008 HURRIYET

****

Bir dev daha batıyor
Doğu'nun en büyük tekstilcisi iflasa gidiyor
Doğu Anadolu'nun en büyüğü, Erzurum'un ise tek tekstil fabrikası olan Özçakmak Tekstil A.Ş, ekonomik kriz nedeniyle yurt dışından gelen siparişler üzerine hazırlanan ürünler elde kalınca iflasın eşiğine geldi.
Türkiye'de etkisini her geçen gün daha fazla hissettirmeye başlayan küresel ekonomik kriz, özellikle dövizle borçlanan tekstil sektörünü zor durumda bıraktı.
Erzurum'da, yıllık 600 bin parça ürün üretim kapasitesine sahip olan, yıllık yaklaşık 4 milyon YTL'lik satış yapan ve son teknoloji ile faaliyet gösteren Özçakmak Tekstil de ekonomik krizden nasibini alan fabrikalar arasında bulunuyor.
Fabrika Genel Müdürü Nazım Özçakmak, İngiltere, Rusya, Libya ve Cezayir'den alınan siparişlerin iptal edildiğini, bu nedenle sıkıntılı günler geçirdiklerini söyledi.
Sipariş üzerine hazırlanan ürünlerin elde kaldığını belirten Özçakmak, "Dövizin yükselmesi nedeniyle sipariş veren firmalar malı almaktan vazgeçti. Şu anda satışlar tamamen durma noktasına geldi. Krizden bir çıkış yolu arıyoruz" diye konuştu.
İngiltere'ye gönderilmek üzere hazırlanan 150 bin Paund'luk malın depoda bekletildiğini anlatan Özçakmak, şöyle konuştu:
"Fakat İngiliz firma malı almaktan vazgeçti. Sadece İngiltere değil, Rusya, Libya, Cezayir'den gelen siparişler de iptal edildi. Fabrikamız iflasın eşiğine geldi. Her türlü fedakarlığı yaparak fabrikayı ayakta tutmaya çalışıyoruz. Özverili çalışmalarımızla bu süreci atlatabilmeyi ümit ediyoruz."
"SON ÇAREMİZ FABRİKAYI KAPATMAK OLACAK"
Özçakmak, kriz nedeniyle fabrikayı kapatmanın son çare olacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu fabrikayı kurarken para kazanma derdinde olmadık. Amacımız memleketimize, Erzurum'a katkı sunmaktı. Bölge insanına iş, aş vermekti. Kapımıza iş için gelen hiç kimseyi geri çevirmiyoruz. İşi bilmeyenleri bile alıp yetiştirip fabrikamıza kazandırıyoruz. Şu anda 70 kişi bu fabrikadan ekmeğini kazanıyor. Ancak küresel ekonomik kriz tekstil sektörünü çok zor durumda bıraktı. Doğal olarak biz de bundan nasibimizi aldık. Bu fabrikayı ayakta tutabilmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız." (2)
14.11.2008 VATAN
***
4 motor da durdu! Tarlaya iniyoruz!

Necati Doğru
ndogru@gazetevatan.com

Beyefendi okurlardan biri mektup yazmış, diyor ki: "TV'lerin ekonomi programlarını izliyorum, dünya resesyona girdi... Türkiye de resesyona doğru hızla gidiyor şeklinde cümleler kuruyorlar. Bu resesyon dedikleri nedir?" Okura cevap yazdım.
Dedim ki, "4 motoru olan bir uçağa bindin bir şehirden öbür şehre gidiyorsun. Uçağın motorlarından 4'ü de aynı anda bozuldu. Pilot da inebilecek en uygun yer olarak bir tarlayı gözüne kestirdi ve kemerlerinizi bağlayın, tarlaya iniyoruz" dedi.
İşte resesyon budur.
Ekonominin durması.
Uçağın tarlaya çakılması ya da yoldan çıkan otobüsün uçuruma yuvarlanması gibi, dibe doğru hıza gidiyoruz. Uçaktan kim sağ çıkar, kim ölü, kim hafif yaralı, onu uçuş ekibinin becerisi tayin edecek.

***
Uçuş ekibi Başbakan, ekonomiden sorumlu bakanlar, yüksek bürokratlardır. Bunların şimdi üretim çarklarının durgunluktan en az etkilenmesi, fabrikaların kapanmaması, bankaların batmaması, iş yerlerinin top atmaması, kaynak akışı kanallarının iyice kireçlenmemesi, işsizliğin iyice artmaması, dünya piyasalarında pazar tutmuş, sürdürülebilir rekabet gücüne binbir zorlukla sahip olmuş Türk firmalarının, yabancı sermayenin eline ucuz ucuz geçmemesi, milli gelir düşeceği için yoksulların hepten ezilmemesi, çalışanların kriz bitinceye kadar çalışmayanlara da bakabilmesi, rüşvet çarklarının iyice zıvanadan çıkmaması için becerilerini gösterme zamanıdır. İktidara yakın iş adamları, belediyelerden ihale alanlar, yeni zenginler sanki uçağın 4 motorundan 4'ü de durmamış ve uçak tarlaya çakılma pozisyonuna geçmemiş ya da sanki onlar bu düşmekte olan uçakta değillermiş gibi davranıyorlar.
Seslerini çıkartmıyorlar.

***
Var olma ya da yok olma telaşına düştükleri için seslerini yükselten iş dünyasından da pilota "Şunu yap... Bunu yapma..." türünden akıl vermeler geliyor.
IMF ile anlaş.
ABD'ye yanaş.
Swap yap.
Bankalara nakit pompala.
Şirketlere para aktar.
Devlet harcamasını artır.
İhracatı destekle.
İşsizlik fonunu bize dağıt.
Para çıkışını önle.
Dış parayı özendir.
Körfez parasını çağır.
İşten çıkarmak zorunda kaldığımız işçinin kıdem tazminatını sen öde, hem finansal sektöre, hem reel sektöre kaynak akışı garanti mekanizmasını kur, özel sektörün ve bankaların dış borçlanmaları sayesinde 6 yıl başarılı geçti, Türkiye 6 yıl bu borçlanma sayesinde büyüdü, büyümeyi sen kendine mal ettin, "take-off'a geçtik" diye sen övündün, sen kabardın, sen yüzde 47 oy aldın, şimdi özel sektörün ve bankaların dış borcunu sen üstlen...
Pilot ne yapacak!
Pilot, "Bush'a benzemem, Obama'ya da benzemem, ben Fatih'e benzerim" diyor. Fatih, kimsenin aklına gelmeyen bir buluş yapmıştı. Gemileri karada yüzdürmüştü.
KAYNAKCA

"Ya istiklal ya ölüm... İşte halâs-ı hakiki isteyenlerin parolası bu olacaktır."
Mustafa Kemal ATATÜRK


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder